Регионът

Пещерци почетоха подвига на освободителите

  19.01.2023 12:46             
Пещерци почетоха подвига на освободителите

ПЕЩЕРА. В родопския град днес бе отбелязано Освобождението на града от османско робство. На днешния ден, ние се прекланяме пред подвига на руските, украинските, белоруските, румънските, финладските войни и българските опълченци, пред подвига на нашите съграждани, участвали в Руско-турската Освободителна война.

На тържествената церемония присъстваха десетки родолюбиви жители, ученици, общественици, политици, които се поклониха пред обновения паметник на капитан Николай Сафонов.

Първото руско войсково поделение което влязло в града на 19 януари като  освободител, е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк. Посрещането е било на площад “Освобождение” или т.н. “Голяма капия” от кмета Иван Раков, духовенството и много граждани. Посрещането е топло и сърдечно с много вълнения от изгряващата свобода. Под звуците на църковните камбани е отслужена панихида.

Кметът на Община Пещера подчерта в словото си, че обновяването на паметника, станал средоточие за честванията в града е дължима чест към кап. Сафонов и делото на всички герои. "Пещера не е получила свободата си даром, не забравяйте никога, че цената на нашата Свобода бе твърде висока! [....]. Нека предадем на поколението след нас нужното уважение и респект към делото на българските опълченци и хилядите руски воини.", каза Младенов.

За онези дни припомни заместник-кметът Гълъбина Карамитрева. Както повелява традицията, градоначалникът Йордан Младенов и признателните пещерци поднесоха венци и цветя на паметника на руския воин. На паметника сведоха глава и ветерани от войните, членове на Общ. съвет на СОСЗР.

При сключването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878г., генерал Гурко изпраща за гарнизон в Пещера 8-ма рота капитан Софонов от 123 Козловски полк. По-късно той намира смъртта си и е погребан в двора на храма "Св. Димитър" в Пещера.

Паметта на загиналите за свободата на Пещера беше почетена с падане на колене и едноминутно мълчание. В официалното честване, организирано от Община Пещера, което е част от Календара на културните събития, Почетният караул на паметника от комитет „Родолюбие“ и Нейчо Дечев възпроизведе изстрели в памет на загиналите герои.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички