Четвъртък, 20 Апр 2023
 
Пазарджик Спорт

Ето кои са Спортист №1 и топдесетката на Пазарджик за 2022 година

  19.01.2023 20:59             
Ето кои са Спортист №1 и топдесетката на Пазарджик за 2022 година

"Благодаря, че ми повярвахте, за да сме там, където ни е мястото - на първото място", обърна се към спортните хора кметът Попов

ПАЗАРДЖИК. Европейският шампион по карате киокушин за кадети Алекс Стоенчев е победител в традиционната анкета „Спортист на годината” на Общината. На пищна церемония под прожекторите и на фона на жива музика в ДКТ „Константин Величков“ преди минути каратеката на СК „Торнадо“ бе коронясан за номер 1. Всички отличени спортисти бяха поздравени и приветствани от кмета Тодор Попов и от водещия – спортният журналист Петър Бакърджиев. Да припомним, че Алекс стана шампион на европейското в София. Той триумфира в кат. до 50 кг след четири оспорвани битки с унгарец, украинец и двама грузинци и донесе европейско злато и стана вторият еврошампион на клуба след Александра Цветкова през 2010 г. През миналата година Алекс Стоенчев спечели и бронз на международен турнир „Черно море“ в Бургас.

За треньор на 2022-а година бе обявен сенсей Васко Пеев -  основател и председател на Спортен клуб „Торнадо“ от създаването му преди 30 години, и негов старши треньор.

Отбор на 2022 г. е волейболният шампион „Хебър“, който направи уникален требъл с Купата и Суперкупата на България. И Виктор Йосифов, и президентът Александър Иванов, и треньорът Камило Плачи, благодариха от сърце, а наставникът увери, че неговото е наполовина българско,

В онлайн гласуването любимец на публиката стана Емил Кондев от СК „Шампион“.

Гости на церемонията бяха зам.-министърът на спорта Петър Георгиев, Анатоли Илиев – член на УС на АСЕS Europe, родната ни атлетка-олимпийка Милица Мирчева, кондиционният треньор на гимнастичките – бившата атлетка Цветелина Кирилова, легендарният фехтовач Васил Миленчев, председателят на Националната волейболна лига Живко Желев, Росица Черкезова от Lacrima

Да припомним, че звездно жури в състав Симона Дянкова, Елица Янкова, Ренета Камберова, Милица Мирчева, Любомир Ганев и Николай Иванов подредиха десетката.

Ето кои са десетте най-добри спортисти на община Пазарджик за 2022 година:

1. Алекс Стоенчев, СК "Торнадо", карате шинкиокушин - 3 място на европейско първенство за кадети в София, 3 място на международен турнир „Черно море“ в Бургас.

2. Томас Григоров, СК “Шампион 2”, модерен петобой, триатлон и плуване - 3, 4 и 7 място на BIATLE, LAZER RUN и TRIATLE на европейско първенство по модерен петобой в Гърция, 36 място индивидуално, 11 място щафета смесена и 15 място щафета на световно първенство в Италия. Индивидуални и отборни титли на Мемориал „Христо Чочев“ и държавно до 15 и 17 г., трети при мъжете. 2 е 3 място на ДП по триатлон, 3 златни 7 сребърни и 7 бронзови медала на турнири по плуване.

3. Василена Петкова, СК „Тайгър Дожо“ , карате киокушин - 1 място от държавното при младша възраст, 3 място на европейско първенство на IKOKU в Испания до 16-17 години. 1 място Национална купа, 1 място на Открито балканско първенство.

4. Александър Рибников, СК “Спартак Пазарджик 2014”, кикбокс - европейско първенство за мъже, Турция, стил лоукик – бронзов медал, 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медали от  държавни първенства, 4 мача в „Макс Файт“ и „Профайт“ – 3 победи.

5. Емил Кондев, СК “Шампион“, адаптирано плуване - 2 сребърни и 2 бронзови медала от държавен шампионат, 1 място на европейско първенство в  Чехия, бронз от международен турнир.

6. Илия Ненов, СК “Спартак Пазарджик 2014”, кикбокс - европейско първенство за мъже, Турция, стил лоукик – бронзов медал. 1 златен и 1 бронзов медали от държавни първенства. 3 мача в „Профайт“ – 3 победи.

7. Савина Дудова, СК “Торнадо”, карате шинкиокушин - 3 място на европейско първенство за девойки в София, 1 място на национално първенство за жени, 2 място на международен турнир "Черно море".

8. Дара Стоянова, СК „ Диляна Прима“, художествена гимнастика  - 3 място на европейско първенство в Израел, 3 място отборно старша възраст, 4 място финал бухалки. 3 и 4 място на „Афродита Къп“  в Гърция, 1 и 3 място на турнир в Испания, 2 място на „Sofia Cup", 3 място отборно и 6 място индивидуално в Полша. Държавно първенство Категория „Елит“ – 3 място многобой, 5 място обръч, 2 място на топка и лента, 4 място на бухалки. 1 и 3 място на държавно клубно първенство „Илиана“.

9. Никол Колишева, СК “Палашев” , триатлон - 2 и 3 място на балканско по триатлон в Хърватия, 6 златни медала от държавни първенства и турнири по триатлон, златни медали по колоездене от ДЛОШ, злато и бронз от турнир в Сърбия, 1 място на Купа Пазарджик.

10. Васил Попов, СКК „Печенеги‘‘, колоездене - 5 и 9 място на Световна купа в Сърбия, 12 място на Европейска купа в Чехия. 20 място на европейско първенство в Португалия. 5 златни 2 сребърни и 1 бронзов медали от ДЛОП. 1 място Ранглиста БФК – писта и 3 място на шосе. 2 златни, 4 сребърни, 1 бронзов медали на шосе за купи.

"Благодаря, че ми повярвахте, за да сме там, където ни е мястото - на първото място. В живота е много важно човек да знае къде иска да пристигне", започна приветствието си кметът Тодор Попов. Той поздрави шампионите и треньорите им, и подчерта, че Разарджик е без аналог с шестте пълни зали и 4 плувни басеййна, с 55 клуба в 33 вида спорт и над 5000 спортуващи млади хора, а същевременно родителите на спортистите и на децата от клубовете по изкуства, плащат с 40 % по-малко данъци.. "След известно време ще помоля пак да ми се доверите, защото искам да сме №1 не само в спорта, а във всичко! Във всичко ще станем №1, защото сме умни и надграждаме всяка година. Защо тези церемонии ги организираме на такова ниво?! Защото вие го заслужавате, вие сте нашата гордост – треньори, спортисти и спортни деятели – вие ни давате авторитет и ние имаме нужда от това... От тук нататък ще берем добрата реколта на това, което сме посяли", категоричен бе Попов. Той си припомни началото и отдаде дължимото на Съвета за младежка политика и на Ренета Камберова и нейния еип, който тази вечер обра похвали не само от гостите за свършеното по линия на спорта. От своя страна Рени Камберова благодари на всички замесени и не скри, че е горда от спечелените "страшно много" медали през 2022-а. "Обичам ви всичките!", обърна се тя към спортните хора. Те пък изненадаха с благодарствен клип кмета Попов и с по една дума го определиха като "лидер", "мотиватор", "стратег", "целеустремен", "без аналог"...

"Аз мисля, че цяла България се гордее с вас", на свой ред каза зам.-министър Георгиев, който прочете поздравителен адрес от спортния министър Весела Лечева (поради здравословни причини тя пропусна гала вечерта). "Поздравявам ви за трудолюбието и упоритостта, с които сте спечелили вашите медали, продължавайте все така упорито и от сърце да развивате спорта... Нека новата 2022 година ви донесе още много успехи и спортна радост", пише Лечева до състезателите на Пазарджик. 

Специални награди - за изключителен принос за развитието на бодибилдинга, имаше за Красимир  Георгиев и Красимир Василев от СК "Динамик" (2-кратни вицебалкански шампиони от Сърбия в по две категории).

Както и за моделистите Димитър Марков (горе) и Димитър Димитров (долу), спечелили пълни комплекти медали от европейско първенство в Румъния, както и множество отличия от вътрешния ни шампионат.

Красимир Георгиев, СК “Палашев”, триатлон грабна приза за най-перспективен състезател (1 място на балканско първенство в Хърватия, 4 златни медала от ДП и международни турнири по триатлон за деца  в Скопие, Пловдив и Русе.).

Наградата "Вдъхновяващ успех" бе за Александър Сърнов от СК "Шампион" (снимката долу), който завоюва в адаптираното плуване 3 златни и 1 сребърен медали от държавен шампионат, както и Купа за най-добър състезател на България до 16 години. 3 място от европейско първенство в Чехия. Европейско първенство за високи спортни постижения VIRTUS, Полша – 10 място, 2х13 място, 17 място. 2 и 3 място на национален турнир.

Шоколадови купи и грамоти имаше за 18 млади състезатели:

Александър Дараджански, СК "Шампион 3"

Мария Пискова и Атанас Боянов, СК "Импулс 2008"

Васил Кръстев, СК "Орлета"

Георги Итов, СК "Торнадо"

Георги Маринчешки, СК "Тайгър Дожо"

Даниел Златарев, СК "Бадминтон скуош клуб"

Денис Полежански, СК "Кодокан"

Димитър Стоянов, СК "Шампион 2"

Иван Йосифов, СК "Спартак 2014"

Евелина Колишева, СК "Палашев"

Летисия Пиронова, СК "Диляна"

Лияна Богословова, СК "Диляна Прима"

Наталия Георгиева, СК "Шампион"

Радостина Куртакова, СК "Пентатлон"

Симеон Серев, СК "Олимпиец"

Стивън Стоянов, СК "Делфин"

Стойко Раднев, СК "Тонус – спорт".

Дочо ЧАНЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички