Понеделник, 24 Апр 2023
 
Пазарджик

Екатерина Захариева: Показахме, че сме готови да жертваме политическия си комфорт, за да измъкнем държавата от тежката политическа криза

  23.01.2023 17:10             
Екатерина Захариева: Показахме, че сме готови да жертваме политическия си комфорт, за да измъкнем държавата от тежката политическа криза

Днес народните представители от ПГ на ГЕРБ-СДС от 13 МИР Пазарджик дадоха пресконференция в областния град. Първа думата взе Екатерина Захариева:

- Смея да твърдя, че бяхме единствените, които искрено искахме да се състави правителство. Още от първата седмица нашият лидер - Бойко Борисов, предложи всякакви варианти. Само ние внесохме състав и структура на кабинет, в състава на който влизаха опитни хора, хора, които не са тясно свързани с ГЕРБ. Така искахме да покажем, че

сме готови да жертваме политическия си комфорт,

да носим отговорност и да измъкнем държавата от тази тежка политическа криза, която продължава вече две години. Не отказахме среща и с нито един от следващите мандатоносители.

В същото време нашата парламентарна група и народни представители внесоха поредица от закони, част от които вече са факт. Те ще имат много ползотворно влияние, всеки български гражданин ще ги усети.

Многократно повтаряхме, че "Продължаваме промяната" и техният кабинет ни ограбват - с цените на енергоносителите, с вкарването на посредниците за газа, с вкарване, както се оказва, на посредници и за бензина и дизела. Че цените са по-високи с минимум лев, че

с толкова надплаща всеки български гражданин

когато отива да зарежда автомобила си. И, както се видя, след като кабинетът на "Продължаваме промяната" си тръгна само след седем месеца управление, цените на горивата започнаха да падат надолу. А преди две седмици бе приет изключително важен закон, който е свързан точно с изземване на свърхпечалбите от "Лукойл" и вкарването им във фонд "Енергийна сигурност" така, че тези средства да отиват за компенсирането на хората с по-ниски доходи. За тях цените на бензина и на нафтата ще падат още.

Този парламент, колкото да е странно, макар да не може да излъчи правителство, работи в пъти по-добре от предишния, който бе

абсолютно безплоден,

Нямаше законодателна инициатива от правителството. Говориха за прословутите 22 закона за Плана за възстановяване и устойчивост, които обаче те не внесоха. В момента над 40 закона са приети по наша инициатива, включително такива, които продължават енергийната диверсификация на България, в това число ядрената енергетика.

Миналата седмица бяхме инициатори и на промени за хората с увреждания. Знаете колко голям е проблемът с бавенето на техните решения на ТЕЛК-овете. Тези хора остават не само без пенсиите си за социална инвалидност, но и без всякакви други придобивки - енергийни помощи и т. н. Дори да нямат решение от ТЕЛК, те вече ще продължат да получават всичките си социални придобивки, докато не излезе новото решение.

Законът за горите също бе приет по наша инициатива. Той касае дървата за огрев, с чиито доставки има голям проблем. В Пазарджишка област доста хора се отопляват с дърава.

Освен това, се потвърждават нашите предупреждения за "Продължаваме промяната". Като започнем от това, че цялата енергетика де факто се даваше на една

компания с доста съмнителен произход

и свързана с руски капитали и стигнем до по-новите скандали с "Нексо" и финансирането на политическите партии.

Тези, които дойдоха на власт, само за да унищожат ГЕРБ, всъщност са на път да се самоунищожат. За съжаление обаче, те попречиха на съставянето на кабинет, правейки всичко възможно от ден първи, в който разбраха, че са втора политическа сила, да се отиде на избори. Знаейки, че българските граждани не желаят нови избори, се опитват да изкарат някой друг виновен.

Хората за пореден път ни подреждат така и ни казват: „Искаме да се коалирате

Неслучайно ГЕРБ не поставя разделителни линии. Да, ние не харесваме политиката на "Продължаваме промяната", но уважаваме техните избиратели. Затова ги поканихме, протегнахме ръка към всички. Хората ни показват, че искат да намерим начин да работим заедно. Защото цялото това политическо безвремие доведе до това, че всякаква възможност за модернизация на държавата в инфраструктура е спряла. Миналата година е годината с най-малко ремонтирани пътища през последните 35 години - под 200 километра. Новопостроени няма и един метър.

Програмата за саниране изчезна. Пренасочиха и пренаписаха Плана за възстановяване и устойчивост така, че парите от саниране да отидат за батерии. Абсолютно нереалистичен проект, отново лобистки, според нас. По наша инициатива, бе възложено на служебния кабинет да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост така, че

да има повече пари за санирането,

както и да не се стигне до абсолютен колабс на българската енергетика със затварянето на мините в Стара Загора.

Не само Планът за възстановяване и устойчивост не стига до българските граждани. Втора нулева година за европейските средства, за фондовете. Това са парите, с които

общините модернизират градовете и селата. И сме пред риск да загубим средства, а бяхме рекордьори по тяхното усвояване.

Има и още нещо - по време на нашето управление България стоеше изключително стабилно в международен план. Изключително доверие имаше в нашите партньори. А сега сме на път да бъдем разделени и с Румъния по отношение на Шенген. А Еврозоната се отлага за неизвестно колко време.

Народният представител Стефан Мирев припомни за направените значителни инвестиции в област Пазарджик по времето на третото правителство на Бойко Борисов.

- Днес много домакинства живеят в обновени и енергийноефективни жилища – подчерта той. С реторичен въпрос дали помним старите сметища в пазарджишко и как сега на тяхно място има изградено ново модерно сметище, Мирев изтъкна един от успехите на ГЕРБ в региона.

- През последните две години сме в период на безвремие на нищоправенето – пропадна Западния околовръстен път, пропаднаха много ремонти на пътища и притеснително е, че кметовете заявяват, че вече не могат да разчитат на държавата.

Стефан Мирев напомни и за проблемите, които изпитват общините, за режимът на уличните осветления и за това как в момента те единствени стоят стабилно и работят добре. В заключение изтъкна, че е време да спре противопоставянето и да започне работа.

Народният представител Димитър Гечев обърна внимание на

скока на цените на хранителните стоки и с непосилна за гражданите инфлация

Допълни още, че за изминалите две години са загубени стабилността и предвидимостта и дори и малкото позитивни новини за региона са били заложени още от управлението на ГЕРБ.

Областният координатор на ГЕРБ Найден Шопов изтъкна, че е време всички отговорни партии и политици да спрат с това разединение, за да може най-после това скачане от избори в избори да спре, държавата да се успокои и да започне да работи. Както и, че понякога 4, 5 или 6 гласа в парламента могат да обърнат политиката.

"Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички