Други

Спасителите от язовира: Всеки на наше място би постъпил така

  24.01.2023 08:58             
Спасителите от язовира: Всеки на наше място би постъпил така
По време на връчването на почетната грамота с началника на Районното управление в Пещера главен инспектор Камен Радев

Не сме герои, казват 14-годишният Ангел и татко му, които помогнаха за изваждането на непознат от заледен язовир

РАКИТОВО. „Не сме герои. Всеки на наше място би постъпил така.” Това казват баща и син, които носят едно и също ангелско малко име. В понеделник (16 януари) Ангел Йорданов и 14-годишният му син Ангел Йорданов от Ракитово помогнаха да бъде спасен един човешки живот. Те извадиха давещ се млад човек от замръзналия язовир „Малък Беглик“ край Батак. Малко по-късно момчето бе отличено от полицията за проявените кураж, смелост и съобразителност при спасяването. Точно там се е разиграла трагедията, за която „Знаме“ разказа на сайта си. Отново баща и син – този път от Драгиново, заедно със свой приятел, отишли на риболов. В разрез с мерките за безопасност, започнали да ловят риба върху заледената повърхност на един от краищата на водоема. Ледът под краката на бащата и сина се пропукал и двамата се озовали в капана на ледените води.

Намиращият се на сушата техен съселянин хукнал да търси помощ и

спрял преминаващ товарен микробус

Именно в него били 14-годишният Ангел и 37-годишния му баща. Какво се е случило по-нататък, ще ви разкажем с техните думи:

- Прибирахме се от Широка поляна. По едно време видяхме, че някакъв човек маха на пътя. Първоначално помислихме, че е закъсал с колата. Паркирахме и бързо слязохме, а той, страшно притеснен, заобяснява, че двама души се давят.

- Когато отидохме на мястото, те вече бяха пропаднали в леда. Сетих се, че в буса имам две-три въжета – продължава разказа бащата. - „Бягай да донесеш въжета, синко, отзад са“ - извиках на момчето си. Донесе ги на бегом, след което ги наставихме. Момчето, което беше с тях, влезе най-навътре в язовира.

„Ние сме зад теб, няма да позволим да потънеш и ти“

- успокоявах го. След него аз хванах въжето, а най-накрая остана синът ми. Изхвърлихме далечния край на десетина-петнайсет метра навътре. По-младото момче го улови, а ние тримата задърпахме с всички сили. Успяхме да го изтеглим, но през това време баща му беше потънал. Него не измъкнахме. Удави се. Голямо нещастие.

Нито младият Ангел, нито баща му се чувстват герои:

- Двама души бяха изпаднали в беда, а ние просто им се притекохме на помощ. Всеки на наше място би постъпил така. Не може да чуваш, че човек вика от леда: „Помощ, помощ!“, и да останеш безучастен. Мъчиш се да направиш нещо.

Обществеността обаче адмирира горещо постъпката им. Момчето, ученик в Средното училище „Свети Климент Охридски” в Ракитово,

получи почетна грамота от началника на Районното управление в Пещера

главен инспектор Камен Радев. Награждаването бе тържествено в сградата на училището, в присъствието на съученици, преподаватели и ръководството на учебното заведение.

Какво любопитно разказват за Ангел директорката Дафинка Клечарова и класната му ръководителка Мария Неделчева - четете само в книжния ни брой.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички