Други

Висши институции умуват върху исканията на фолклорните ансамбли

  30.01.2023 08:17             
Висши институции умуват върху исканията на фолклорните ансамбли

СОФИЯ. Както „Знаме“ писа, служебният министър на културата Велислав Минеков обеща подкрепа за професионалните фолклорни ансамбли, като запозна институциите с исканията им за подобряване на работата. Исканията се съдържат в нарочна декларация, за която вече има отзвук от Народното събрание и от Сдружението на българските общини.

В отговора на директора на дирекция „Парламентарна канцелария“ Хризантема Николова се уточнява, че документът с предложенията на ансамблите е предоставен за обсъждане в Комисията по култура и медии и в Комисията по бюджет и финанси в парламента. Очакваме становищата на двете комисии, завършва писмото на г-жа Николова.

Ръководството на Сдружението на българските общини в лицето на неговия председател Даниел Панов и на изпълнителния директор Силвия Георгиева оценява високо мисията на професионалните фолклорни ансамбли за всяка българска община. Двамата са изпратили исканията им до общините, в които работят формациите. Убедени са, че е редно работещите в тях да си търсят правата. Ето и конкретното становище на подписалите писмото-отговор:
„Сегашната система за финансиране на общините ограничава местното финансиране до 30 процента от неговите възможности. Общинските съвети могат да вземат решения как да се разходват общинските средства в полза на гражданите. Приоритетите – еленергия, газ, транспорт, социални нужди, изяждат все повече общинските средства. Близо десетилетие Сдружението води битка за отвоюване на повече възможности в помощ на местната общност“, завършва отговорът на Сдружението.

- Очакваме кметът Тодор Попов, който вероятно е получил отговора на Сдружението, да помогне за решаване на общата кауза и в частност - на ансамбъл „Пазарджик“ – изрази надежда неговият главен художествен ръководител маестро Атанас Чолаков.

Той очаква и най-желаното искане – професионалните фолклорни ансамбли да получат статут на регионални. Ще поживеем, ще видим...

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички