Понеделник, 01 Май 2023
 
Други

Живописец, скулптор и керамик излагат едновременно в Пещера

  29.01.2023 08:19             
Живописец, скулптор и керамик излагат едновременно в Пещера

Художниците Петър Беляшки – живопис, Петко Караколев – скулптора и Васил Босаков – керамика, гостуват с изложба в пещерската художествената галерия „Проф. Веселин Стайков“. В експозицията са представени около 100 творби. Изложбата може да се види до 10 февруари.

Ето какво споделиха авторите за произведенията си и за още нещо:

Петър Беляшки,

родом от Пловдив:

- Картините ми носят характерния стил на абстрактната живопис. Тя дава простор на творческата ми фантазия при изграждането на композициите, връзката с Вселената и вглъбяването вътре в мен. В платната пресъздавам емоционално впечатления, случващи се около мен. Истинско удовлетворение е да размачквам маслените бои, да ги разстилам и нанасям върху бялото платно.

Рисувам експресивно, така че

до края на деня 80 процента от картината да е готова

В занаята си винаги следвам вижданията си за моето изкуство, без да се влияя от някого и от нещо.

Първите рисунки копирах от картички, списания, даже и от фланелки. Постепенно усетих нуждата да създавам истинско изкуство. Дълги години работех художествена керамика – опит, придобит от училището в Елин Пелин. Напоследък изцяло съм отдаден на живописта.

Петко Караколев,

родом от Пловдив:

- Към рисуването ме насочи баща ми Георги Караколев. Той се увличаше по книги с творби на велики майстори на четката и най-вече на скулптурата. Навремето не е имал шанс да реализира художествените си умения и се насочва към строителния бранш. Вероятно нося неговия ген на творец. Завърших Художественото училище в Троян с керамика, впоследствие с приятеля ми Ивайло Савов се отдадохме на скулптурното изкуство. Днес той е един от изявените майстори у нас и в чужбина.

Първо започнах да рисувам възрастни хора

по пейки, кафенета, по гари с цел окото ми да вижда какви обеми и характеристики носи човешката фигура. Като теми често се обръщам към митологията. Пример за това е наградената релефна работа, участвала в годишната изложба на Дружеството на пловдивските художници през 2022 г. В нея са изобразени бога на морето Нептун, божества и празненства от античността. Майсторя и малка пластика и миниатюри на човешки фигурки, цветя и други.

За скулптурните си работи използвам най-вече метал

Въпреки сътвореното досега, определям битието си като повече от скромно. Разделям времето си между изкуството и градинарството.

Васил Босаков,

родом от септемврийското село Славовица, живее и работи в Ново село, Пловдивско.

- Завърших училището в Елин Пелин с керамика. Дълги години се занимавах с приложно изкуство – направа на декоративни пана, както и на посуда – чаши, грънци, изработени на грънчарско колело. Сега работя в областта на скулптурата и графиката. Мои две фигури – „Богинята на плодородието“ и „Селянка“, посрещат и изпращат минаващите през Ново село.

През април тази година с художничката Велислава Пежгорска (за нея „Знаме“ писа) ще открием обща изложба в пловдивската галерия „Арт Савов“.

Пенка МИХАЙЛОВА

Какво още казаха творците - четете в книжния брой на "Знаме".


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички