Понеделник, 01 Май 2023
 
Крими

Окончателно оправдаха Борис Голомехов за неизгодна сделка

  30.01.2023 08:31             
Окончателно оправдаха Борис Голомехов за неизгодна сделка

Грохналият камион и сега се използва, а умисъл за престъпление не може да се докаже

СОФИЯ-ВЕЛИНГРАД. Върховният касационен съд окончателно оправда бившия председател на Общинския съвет във Велинград Борис Голомехов, който бе изправен на съд по обвинение, че е ощетил повереното му ВиК-дружество ВКТВ ЕООД, на което бе управител от юни 2012-а до края на 2015 г.

65-годишният подсъдим е обвинен за съзнателно сключване на неизгодна сделка (чл.  220 ал. 1 от НК), а именно, че е закупил камион „Мерцедес” за 17 хиляди лева, макар той да струва значително по-малко.

Голомехов уговорил със столичното „Хидроинвест инженеринг” ООД закупуването на самосвал „Мерцедес 709 D” и през февруари 2013-а превел 17 хиляди лева с електронния си подпис. Отделно „ВКТВ” дало пари за застраховка „Каско”. Голомехов не се признава за виновен, а в последното заседание преди дни изтъкна, че

„грохналият” камион все още се използва от дружеството вече 10 години

Което ще рече, че е направил добра инвестиция.

Камионът бил произведен през 1987-а, а в договора за покупко-продажба била вписана цена от 2100 лева, по думите на Голомехов - да се плати по-малка нотариална такса.

„Доволни сме от решението, защото въззивното решение в гражданско-осъдителната част бе постановено в нарушение на закона и на процесуалните правила. Тук не става дума за „явно неизгодна“ сделка, защото подсъдимият въобще не е знаел каква е покупната цена на автомобила, за да може тя да се завишава. Не бе анализирана в достатъчна степен и адекватната съдебна практика на ВКС за аналогични случаи”, коментира пред „Знаме” защитникът на Голомехов, адвокат Иво Лулчев.

С присъда от май 2021-а Окръжният съд призна за виновен Голомехов,

а след като делото бе върнато от втората инстанция на Апелативния съд през ноември, окръжните магистрати го оправдаха през февруари 2022-а) за това, че на 25 февруари 2013 г. във Велинград, в качеството си на длъжностно лице съзнателно е сключил неизгодна сделка при реална стойност на автомобила 8600 лева, с което на дружеството за вода, канал и термални води е била причинена значителна вреда в размер на 8400 лева (тогава минималната работна заплата била 310 лева). Съдът отхвърли предявения иск за 8400 лева. В Апелативния съд през юни 2022 г.

той отново бе оправдан,

като присъдата бе отменена в частта, с която е отхвърлен гражданският иск и вместо това подсъдимият е осъден да плати на дружеството въпросното обезщетение ведно със законната лихва, считано от 25 февруари 2013 г., както и деловодни разноски за процесуално представителство в размер на 3420 лв., като присъдата в останалата оправдателна част е потвърдена и е постановено направените по делото разноски да останат за сметка на държавата.

Съдиите счетоха, че подсъдимият не е извършил еднолично проучване на пазара за автомобили и е взел решение за закупуване след обсъждане на различни оферти и след консултации с ръководителя на административния отдел на ВКТВ и със собственик на частен сервиз, който поддържал техниката на дружеството (последният дълги години бил лицензиран оценител на МПС в различни застрахователни дружества). Прокуратурата протестира, не давайки вяра на административния ръководител като свидетел, защото бил напуснал дружеството малко след Голомехов  и това извеждало наличие на

„някакви лични ангажименти“

Те се базираха на оценъчната експертиза на камиона, чието заключение се базира не само с годината на производство, вида, марката и модела на автомобила, а на техническото му състояние и събраната информация от свидетелите. Според шофьори, камионът бил в окаяно състояние и веднага след закупуването започнали ремонтите. Те били чести, а отделно самосвалът давал преразход на гориво. Според други, автомобилът бил боядисан, ремонтиран, обслужен, с нови гуми и двойна кабина, а двигателят работил перфектно.

Какво се случи сега в съдебната зала и каква е предисторията - четете в книжния брой на "Знаме".

Върбан ВИЧЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички