Понеделник, 08 Май 2023
 
Пазарджик

Семейна фирма се жали от НАП, че „изгоряла” с 20 000 лева при търг на кран

  02.02.2023 08:00             
Семейна фирма се жали от НАП, че „изгоряла” с 20 000 лева при търг на кран

ВЕЛИКО ТЪРНОВО-ПАЗАРДЖИК. Търновска фирма „изгоряла” с 20 000 лева след като купила автокран от търг на НАП. За това сигнализира пред колегите от „Борба” жител на старата столица Костадин Бояджиев. Той участвал на търг към НАП – Пазарджик, и закупил Renault Kerax с кран Paufinder E1110Z през февруари миналата година. Когато отишъл да го получи на място обаче видяното нямало нищо общо със снимките и описа. „При взимането на машината се оказа, че кранът е откраднат, а на негово място е сложен скрап от съвсем друг кран. Откраднати са раздатка, кардани, помпа и др. части“, твърди Костадин Бояджиев. По думите му става въпрос за местна схема. Подобни машини се „обезкостяват“ поетапно и се пускат на търгове с постоянно падаща цена. Накрая трето лице се явява и закупува вещта за нищожни пари, след което взетите части отново се монтират и машината се продава на свободния пазар. Чистата печалба при такива случаи е огромна, обяснява Бояджиев. Семейната му фирма се занимава с дърводобив. Цената в търга била около 20 000 лв. От снимките и описа се виждало, че посоченият кран бил изключително добър, имало само минимални дефекти. Парите били стриктно преведени, но накрая се оказало, че за толкова пари Костадин Бояджиев и семейството му се сдобили с купчина скрап. „По-късно се оказа, че с подобна схема са окрадени още 2 камиона Mercedes Unimog и едно волво, всичките при един и същ съдебен изпълнител и един и същ пазач. Като в схемата машините се обезценяват и пазачът ги купува накрая на нищожна цена. В случая ние сме закупили машината, преди да бъде тотално обезценена, но видно, след като е започнал процесът“, твърди Бояджиев. Той подал сигнал в полицията и прокуратурата. Делото влязло в съда, а от разследването става ясно, че не може да се установи извършителят. Случаят отново се връща в обвинението и към момента за пореден път тече следствие.

Бояджиев изпратил две писма до тогавашния шеф на НАП Румен Спецов. Сигналът бил прехвърлен до териториалната дирекция в Пловдив, а после и в Пазарджик.

„Извършителят проверява сам себе си. В момента нещата са в прокуратурата. От следствието са местни и някак не виждат и това, дето очите им ще извади. Има свидетел, който е дал показания какво е било състоянието на камиона, кога е станало разкомплектоването, тоест кражбата, и къде са агрегатите. Камионът е бил на ограден охраняем паркинг, но за полицията извършителят е неизвестен“, жалва се още Костадин Бояджиев, и твърди, че подобно смъкване на части трябва да стане със специализирана техника и няма как да не бъде забелязано.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички