Пазарджик

Маестро Григор Паликаров: Нека има хубава музика и пълна зала на 48-те “Зимни музикални вечери - Проф. Иван Спасов“!

  03.02.2023 08:29             
Маестро Григор Паликаров: Нека има хубава музика и пълна зала на 48-те “Зимни музикални вечери - Проф. Иван Спасов“!

ПАЗАРДЖИК. Международният фестивал „Зимни музикални вечери – проф. Иван Спасов“ за 48-и път събра в зала „Маестро Георги Атанасов“ любители на симфоничната музика. В първата вечер публиката се наслади на изпълнението на пазарджишкия симфоничен оркестър с диригент неговият главен художествен ръководител маестро Григор Паликаров. Концертите започват в 18.30 часа и както винаги входът е свободен.

- Маестро Паликаров, с какво послание тръгнахте към 48-ото издание на фестивала „Зимни музикални вечери“ на името на проф. Иван Спасов?

- То е само едно – зала „Маестро Георги Атанасов“ да е пълна през всичките четири вечери – от 2 до 5 февруари! За съжаление, в последните две години на пандемия тя бе неестествено празна. Не е нормално при изпълнение на пазарджишкия симфоничен оркестър да има свободни места, вместо залата да се пука по шевовете. За мен е истинска болка да виждам празни столове и пропуснато толкова значимо музикално събитие. Това граничи с кощунство.

Още повече, че откриването на фестивала миналата година се превърна в невероятен празник. Изпълнената тогава симфония под диригентската ми палка бе един от акцентите за номинацията ми като диригент за наградата „Кристална лира“, присъждана от Съюза на българските музикални и танцови дейци. Отличие, с което бях удостоен благодарение и на концерта ми със Софийската филхармония и с Държавната опера във Варна.

Да няма хора в залата, е болка и за артистите от оркестъра, получил национално и международно признание. Това не е добър атестат и за пазарджишката публика. Защото всички ние тук сме, за да доставяме наслада от красива музика. Не бива жителите на града да остават бездушни към концертите на симфониците и не само. В Европа отбелязват голямо завръщане към музикалното изкуство на хора, останали в домовете си цели две години. Искрено вярвам, че пазарджишката публика ще очаква с вълнение „Зимните музикални вечери“ и ще пълни залата. Това е посланието ми към нея.

- Какво ще видят и чуят посетителите във фестивалните вечери?

- В първата – на 2 февруари, отново прозвуча емблемата на фестивала - рапсодия „Вардар“ на проф. Панчо Владигеров. Последва Симфония №2 в ми минор на великия руски композитор Сергей Рахманинов, послучай 150-годишнината от рождението му. Тази прекрасна музика запълни концерта, в който главно действащо лице бе пазарджишкият симфоничен оркестър под мое дирижиране. Публиката се наслади на невероятната музика от дълбините на човешката душа.

В първата камерна вечер – на 3 февруари, ще чуем произведения на две пиана на патриарха на българските композитори проф. Панчо Владигеров. Изпълнители са Евгения Симеонова и Десислава Щерева. Любопитното е, че на сцената ще присъстват два рояла, което отдавна тук не се е случвало.

Във втората камерна вечер – на 4 февруари, ще се изяви мецосопраното Гергана Русекова, родом от Пазарджик. Солистката от Софийската национална опера и балет ще изпълни два цикъла от „Зимен път“ на композитора Франц Шуберт.

В последната вечер – на 5 февруари, гостите от Италия – диригентът Джулио Маразия и солистът Еторе Пелегрино ще представят малко познато за публиката произведение. Концертът за цигулка №13 на Джовани Виоти и Симфония №2 на Муцио Клементи, която ще звучи за първи път в България.

Продължаваме да популяризираме музиката на проф. Иван Спасов, патрон на фестивала, с оркестрова пиеса, която издирихме в Държавния архив в Пловдив. Тя ще се изпълни от оркестъра с диригент Джулио Маразия. 

В сутрешния концерт – матине, също на 5 февруари, ще се изявят млади изпълнители от музикалните паралелки и школи в Пазарджик. Градът е дал много таланти на България. Сред тях е и пианистът Емануил Иванов, който преди да спечели международния конкурс за пиано „Феручо Бузони“ в Италия, бе свирил с пазарджишкия симфоничен оркестър. Очаквам Гергана и Еманиул един ден да участват в матинето на „Зимните музикални вечери“.

Убеден съм, че съотношението в програмата между българската и чуждестранната музика е точно балансирано. Изказвам благодарности към Министерството на културата и Община Пазарджик за финансовата подкрепа да го има музикалния фестивал. Нека си пожелаем хубава музика и пълна зала!

Пенка МИХАЙЛОВА

Какво още каза маестрото за издирената пиеса на проф. Иван Спасов и как диригентът Джулио Маразия е бил поканен да я изпълни - четете само в книжния ни брой.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички