Понеделник, 08 Май 2023
 
Пазарджик

Продрум Димов стана на 90

  04.02.2023 08:31             
Продрум Димов стана на 90

ПАЗАРДЖИК. На 1 февруари Продрум Димов навърши 90 години. Писателят и най-дълголетният сътрудник на „Знаме” и на тази достолепна възраст продължава да пише неуморно книги, рецензии и статии, а неотдавна дори гостува на Българското училище в Лондон към нашето посолство. По празничния повод сега председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов в поздравителен адрес написа до юбиляря, че е от авторите, които впечатляват с познания за процесите в българската литература и творят в различни жанрове – рецензии, портрети, интервюта, монографии, къса проза, исторически ескизи, есета, поезия за възрастни и за деца.

„… Във Вашите над 40 издадени книги изгряват автентични образи на известни български писатели като Валери Петров, Тончо Жечев, Николай Хрелков, Евтим Евтимов, Дамян Дамянов, Николай Хайтов, Любомир Левчев, Борис Делчев, Иван Динков, Лиляна Стефанова, Първан Стефанов, Петър Караангов… Вие спасявате от забрава и такива дейци на киното като Яко Молхов, Станислав Стратиев, Георги Георгиев-Гец. Портретуването е сложен жанр, но Вие умело намирате път към художественото пресъздаване на съдбата на наши писатели, художници, актьори. Вълнува Ви величието и превратностите в оценката на знакови исторически личности: особено заслужават внимание книгите Ви за Васил Левски („Българският Еверест”) и Константин Величков („Нестихващ огън”). Успехът Ви се дължи на умението Ви да изследвате дълбочинните процеси в родната литература, които са резултат на социалната динамика в обществото, функция на народностната характеристика и индивидуален авторски почерк.

От сърце и душа Ви желая здраве, нови литературни хоризонти и книги, които носят за Вас лично удовлетворение и се радват на читателски интерес!”, се казва в поздравителния адрес.

„Знаме” желае на колегата Продрум Димов здраве и вдъхновение! И същата младежка енергия, която да му позволява да се качва без да се задъха до четвъртия етаж на редакцията и на 100-годишнината!

Честит 90-и рожден ден, бай Продруме! Наздраве!

„Знаме”

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички