Понеделник, 15 Май 2023
 
Пазарджик

Вицепремиерът Иван Демерджиев и консулът на Турция Корхан Кюнгерю посетиха Пазарджик

  10.02.2023 15:18             
Вицепремиерът Иван Демерджиев и консулът на Турция Корхан Кюнгерю посетиха Пазарджик

Областният управител Трендафил Величков се срещна днес в Пазарджик с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и консула на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. Величков ги запозна с цялостната организация по събиране и транспортиране на хуманитарната помощ от област Пазарджик към пострадалите от земетресението региони в Турция и Сирия. Три са разкритите пунктове в областния град съвместно с Националната асоциация на доброволците в България и партньори доброволци от областта, каза по време на срещата Трендафил Величков. Той допълни, че дарителските акции по места са организирани от общините съвместно със структурите на доброволните формирования в област Пазарджик, неправителствени организации, медицински центрове, читалища, главно мюфтийство, структурите на БЧК, много фирми и частни лица. Събраните дарения от всички партньори на Националната асоциация на доброволците ще пристигнат в Пазарджик за разпределянето им в събота и неделя и транспортирането им до Турция.

България е една от най-активните държави в подкрепата си към Турция и пострадалите от първия ден на бедствието. В постоянен контакт и координация сме с представителите на турската държава. Ще продължим да го правим в рамките на всичко, което имаме като възможности. Ние сме добри съседи и в този тежък момент за Турция подадената ръка е най-важна, каза министър Демерджиев и увери турския дипломат, че винаги могат да разчитат на помощ от България и българския народ.

Изключително благодарни сме за помощта, вниманието и съпричастността от страна на българската държава. България изпрати спасителни и издирвателни екипи още в първия ден след земетресението, а след това и хуманитарна помощ. Всички институции, фирми, сдружения, медии, хората в България, се отзоваха по най-бързия начин на искането ни за помощ, каза г-н Кюнгерю и допълни, че в момента има много интензивен трафик на тирове за Турция, които транспортират даренията от българска страна. Като турски дипломати, сме горди, че сме на служба в приятелска и съседна България, каза турският консул. Той благодари на областния управител за цялостната организация и на всички доброволци в областта, които осигуряват дарения за пострадалите от земетресението. В момента в Областната администрация в Одрин има пунктове, които приемат и разпределят даренията от българска страна. Турското консулство в Пловдив има готовност да осигури транспорт за всички дарения от област Пазарджик, които ще достигнат най-бързо до нуждаещите се през Капитан Андреево и Капъкуле.

Заедно със заместник областния управител д-р Красимира Радева консулът на Турция Кархан Кюнгерю се срещна с председателя на Националната асоциация на доброволците в България Ясен Цветков и членове на организацията от областта. Благодарности за подкрепата и съпричастността на всички в област Пазарджик, турският консул отправи и по време на посещението си в двата пункта за набиране на помощи в центъра на град Пазарджик и в пункта на БЧК, където се срещна и разговаря с директора на организацията Живко Дишков.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички