Пазарджик

Зрителят - свидетел в съучастник в „Списък на всички страхотни неща“

  15.03.2023 08:30             
Зрителят - свидетел в съучастник в „Списък на всички страхотни неща“

1. Сладолед
2. Воден пистолет
...
7. Хора, които се спъват и падат

Едно дете прави списък на всички страхотни неща, заради които си струва да се живее. Прави го, за да спаси майка си от непрекъснатите ѝ опити за самоубийство. Детето пораства и се превръща във възрастен, но списъкът продължава да расте.
23. „Стъпка по стъпка“
24. Лютеница
26. Да пишкаш в морето, без никой да разбере

Мартенският тетрален маратон в Младежкия дом продължава. Тази вечер, от 19 часа, ще гледаме „Списък на всички страхотни неща“. Моноспектакълът на Милко Йовчев е дебют за Боряна Йовчева като режисьор. Импровизацията и общуването с публиката са основният ключ към представлението. Зрителят се превръща от свидетел в съучастник в едно колкото забавно, толкова и докосващо душата пътуване. То е адаптирано за българската действителност и е трудно да останеш хладен към събитията, случващи се на героя.

И „Списък на всички страхотни неща“, и първият спектакъл от Мартенския театрален маратон „Дъх“, което гледахме миналата седмица, са по текстове на английския съвременен драматург Дънкан Макмилан. Пиесите му се играят в различни театри по света. Поставени в житейската ситуация на несигурност, те обикновено са трудни, на моменти дори брутални, но също така носят дълбокото усещане, че е по-добре да правим грешки заедно,

да признаваме провалите си и да събираме сили да се изправяме

„Списък на всички страхотни неща“ с оригинално заглавие „Всички страхотни неща“ се появява на бял свят през 2013 г. като кратък разказ. Дънкан Макмилан го превръща в монолог и създава кампания във Фейсбук, за да събере списък със „страхотни неща“, който една дъщеря прави за майка си, докато се възстановява от опит за самоубийство. Неща, заради които си струва да живееш. Страницата във Фейсбук заживява собствен живот, провокирайки дълбоко лични разговори за психично здраве, депресията и тревожността. Впоследствие драматургът Дънкан Макмилан и режисьорът Джордж Перин работят със стенд ъп комика Джони Донахоу и създават формата, който се играе сега по световните сцени. Пиесата бързо добива популярност, а през 2017 г. тв каналът

HBO я заснема на сцената на Барън Стрийт Тиътър в Ню Йорк

и прави документален филм. Можете да го гледате и в момента на стрийминг платформата.

Историята за създаването на пиесата заинтригува организаторите и домакини на Мартенския театрален маратон – Младежкия дом, с подкрепата на Община Пазарджик. И те оправиха предизвикателство: „Да направим заедно списък на всички страхотни неща, заради които си струва човек да живее! Без ред и без конкретно място.“

Не е късно и вие да се включите. Просто сложете хаштаг #strahotnineshta #mtm и #предизвикателство и споделете ВСИЧКИ СТРАХОТНИ НЕЩА в коментари под публикация на страницата Младежки дом – Пазарджик във Фейсбук, в съобщения, в инстаграм, на имейл... и дори на лист хартия на портала на Младежкия.

А ето как Милко Йовчев, авторът на моноспектакъла, който предстои да гледаме, отговори на въпросите на „Знаме“:

- С какво Ви привлече пиесата на Дънкан Макмилан?

- Още на първо четене преди три години усетих този текст много лично - като изключително подходящ за мен, за моя актьорски натюрел, за чувствителността ми. Става дума за взаимоотношения с родители, с близки хора, за поглед върху живота като цяло. Как, макар да си човек с позитивен мироглед, понякога ти се налага да се сблъскаш с болезнени реалности. И тогава хората страдат. Но важното е да могат да излизат от тези състояния.

Освен това, повече от 6 години съм се занимавал с импровизационен театър. А това представление е комбинация от импровизационен театър, моноспектакъл и стенд ъп комедия. В този смисъл ми беше много близко и като материя. Защото в импровизационния театър, винаги искаш да виждаш очите на публиката, да я провокираш да се включва и обогатява това, което правиш. Дънкан Макмилан е дал огромна възможност за това – цяла планина, на която можеш да се изкачиш със зрителите.

- Т. е. те действително ще са съучастници в представлението.

- Да, но това не бива да ги притеснява. Ще помагат толкова, колкото преценят. Никой няма да бъде въвличан в нищо, ако не иска. Всичко ще е по желание, но съм забелязал, че след като първият зрител се изяви, останалите също се отпускат и други хора го последват.

- Ще бъдат засегнати и много тежки, но актуални за съвремието теми – депресии, тревожност, самоубийство. А всички, които Ви познават, Ви описват като изключително слънчев и позитивен човек. Жизнерадостен е и плакатът на спектакъла. Как се съчетава всичко това?

- Точно като в живота. Депресията понякога е доста тайна. Околните въобще не разбират, че човекът страда. Дори близките. Но темата на представлението е как един човек се бори с депресивните състояния на майка си през позитивния поглед. И как точно тази негова дългогодишна борба го е направила друг човек, спасила го е. Представлението свършва така, че всички излизат от залата много по-озарени и усмихнати, въпреки тежките теми. В представлението има много смях, но същевременно те кара да се замислиш за малките неща, върху които си струва да се фокусираме, когато животът ни е по-труден и сме в моменти на криза. То е едно постоянно движение – споделяне на трудни моменти и много, много смях, забелязване на дребните неща, които понякога ни убягват.

- Друг любопитен момент е, че представлението е силно адаптиран към действителността в България.

- Да, насочено е към българската попкултура. Самият автор има ремарка в пиесата, в която изрично казва, че в друга държава, текстът трябва да бъде не само преведен, но и адаптиран. Така хората се ангажират повече и историята става по-истинска. В оригиналния текст например се споменава сериал, който преди 20 години е бил много популярен в Щатите, но тук не е излъчван. Заменяйки го с „Алф“ или със „Стъпка по стъпка“, и хората у нас започват да си спомнят как са ги гледали вечер с родителите си и усещанията им стават съвсем различни.

- Избройте пет лично Ваши малки страхотни неща.

1. Семейството, съпругата ми

2. Футболът

3. Миризмата на косата на бебе

4. Да си загащиш пижамата вечер и никой да не ти се смее за това

5. Да си дете и да караш колело по стръмен баир

- Очакваме Ви в Пазарджик.

- И аз съм много щастлив, че ще дойда в Пазарджик. Обичам го този град. В него имам добри приятели.

За да гледате „Списък с всички страхотни неща“, е необходима предварителна резервация. Входът е с дарителска кутия. Събраните средства формират Наградата на публиката в предстоящия Младежки театрален фестивал „Океан от любов“, който тази година ще се проведе от 7 април до 10 април.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички