Пазарджик

На двойното дъно може да е забавно, авторско кабаре ще се опита да ни убеди в това

  22.03.2023 10:09             
На двойното дъно може да е забавно, авторско кабаре ще се опита да ни убеди в това

За мен двойното дъно е надежда, че нищо не е загубена, казва режисьорката Ана Батева

ПАЗАРДЖИК. В зависимост от гледната точка, на двойното дъно може и да е забавно. Авторският спектакъл на Ана Батева и Любомир Колаксъзов, с участието на звездното трио Мартина Пенева, Илиян Нонов, Вилислава Кирилова, ще се опита да ни убеди в това тази вечер. Гледайте го, началото му е в 19 часа, ще се играе в Голямата зала на Младежкия дом, домакин и организатор на Мартенския театрален маратон.

Авторското кабаре, което предстои да видим, се базира на монолози, вдъхновени от

актьори и актриси, които, по една или друга причина, са се разочаровали от театралната среда

– от срещата си с някой режисьор, директор, но и от отношението на самите артисти към културата.

- На въпроса защо наричат „Двойно дъно“ авторско кабаре, Ана Батева отговори пред „Знаме“ така:

- На фрагментарен принцип представлението обединява в себе си документални текстове, съчетани с части от текстове от велики драматурзи като Шекспир, Горан Стефановски и Деян Дуковски. Документалните текстове написахме заедно с Любомир Колаксъзов. Именно те са вдъхновени от наши колеги, артисти.

За разочарованията от театралните среди, Ана Батева също е откровена:

- Разочарования винаги е имало и ще има. Въпросът е

да се говори за тях и проблемите да се решават

Няма ли слух за проблемите, няма как да бъдат намерени адекватни решения. Така съответно няма и развитие, нито личностно, нито професионално. Понякога ни поставят в ситуация да се притесняваме да посочим даден проблем, понеже човекът отсреща може да го възприеме лично и оттам работата да стане още по-голяма. Кому е нужно, не знам. Така само губим ценно време и енергия.

А двойното дъно режисьорката описва по следния начин:

- Всеки има различно разбиране за него, според житейската ситуация, в която се намира в момента. За мен двойното дъно е надежда, че нищо не е загубено. Защото, щом след дъното все още сме тук и здраво стоим на земята, значи просто трябва да продължаваме да се борим.

„Търпение и постоянство“,

се казва в една от сцените.

Че дори двойното дъно е по-поносимо, когато смехът и иронията са налице, е безспорно.

- Иронията и смехът ни помагат по-лесно да преодолеем проблемите, които не зависят от нас, с цел да можем да продължим напред, категорична е и авторката на „Двойно дъно“.

Стайлингът в постановката също допринася много за цялостната атмосфера.

- Всичко тръгна от Мартина Пенева, която предложи подобна стилистика. Идея която всички ние с радост прегърнахме и доразвихме. Това даде определено доста

ярък театралния език

Премиерата на представлението е била в бар Сцена в Топлоцентрала. Ана Батева обаче не смята, че е от толкова голямо значение дали спектакълът ще се играе на сцена или в заведение:

- Всичко зависи от това дали представлението ще успее да осъществи комуникация със зрителя. Разликата повече е в обстановката и атмосферата на случване, отколкото в реакцията на публиката.

А от Младежкия дом акцентират върху приемствеността и взаимовръзките в партньорствата.

- Винаги сме ги смятали за наш силен актив. Сърежисьорът на „Двойно дъно“ Любомир Калаксъзов е

играл на нашата сцена като ученик

и част от гостуваща театрална група на фестивала „Океан от любов“. А вече като професионален режисьор сигурно сте срещали името му в афиша на „Красавицата и звяра“, който се играе на сцената на Драматично-куклен театър „Константин Величков“, Пазарджик. В „Двойно дъно“ участва и младата актриса Мартина Пенева, която е част от трупата на драматичния театър „Константин Величков“ в Пазарджик. Този път ще я видим в амплоато й на независим артист.

За да гледате „Двойно дъно“, е необходима предварителна резервация. Входът е с дарителска кутия. Събраните средства формират Наградата на публиката в предстоящия Младежки театрален фестивал „Океан от любов“, който тази година ще се проведе от 7 април до 10 април.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички