Четвъртък, 03 Авг 2023
 
Спорт

Васил Вълков печели трофеи с ЦСКА, учи в Пазарджик и мечтае да е като Араухо

  04.05.2023 08:46             
Васил Вълков печели трофеи с ЦСКА, учи в Пазарджик и мечтае да е като Араухо

ПАЗАРДЖИК. Васил Вълков е на 11 години, но от 2020-а насам е неизменен титуляр на отбора на ЦСКА U12 и макар че е защитник, специалитетът му е да вкарва голове с глава при центрирания от корнери. Преди дни Васко бе с отбора на може би най-силния детски турнир по футбол в Европа - „CHAMPIONS KIDS“ във Франция. Армейците бяха единственият участващ клуб от Балканите и Източна Европа в градчето Могио, близо до Ница, а след силните си изяви си заслужиха покана от организаторите и за догодина.

„Червените“ заеха 7-мо място от 64 тима на френска земя,

постигайки в 12 мача актив от 9 победи, 2 равни и само една загуба. Един гол в пасива не им позволи да се борят за по-предно класиране. Шампиони в надпреварата станаха децата на „Севиля”, а след тях се наредиха „Каен”, „Марсилия” и „Реал Бетис”.

„Във Франция беше супер. Може би не бяха чували за нас преди, но ги впечатлихме. Най-трудни съперници бяха „Тулуза“ и „Бетис“, разказва пред наш репортер

малкият централен десен защитник с номер 4 на гърба

Момчетата на треньора Мартин Иванов надвили силни съперници като белгийския „Брюж”, швейцарския „Лозана”, френските „Тулуза” и „Гренобъл” и още 5 местни тима. Българите надиграли също „Монпелие” и „Лион”, но малшансът и съдиите ги извели само до ремита. Единственото поражение беше инкасирано чак на 1/4 финалите от коравия „Реал Бетис”.

„Обичам футбола! Първо ритахме пред блока, после и в детската градина, тогава и започнах в клуб „Орлета“…” - разказва Васко. В детската градина е забелязан от Спас Гигов за „Хебър“.

Той е на 5 и понеже няма негов набор, играе с батковците,

родени 2011 г. Кирил Божков му е първият треньор, после Недко Минчев. Първият му голям успех е третото място на международния турнир в Банско „Евима Къп 2018“. На следващата година хебърци печелят бронзовите медали на „Суперстарс къп“ в Пловдив – там Васко грабва първата си индивидуална награда – за най-добър защитник на турнира (макар че е най-малък сред отличените). Водените от Недко Минчев деца на Хебър започват със загуби в последните минути в първия ден, но после правят фурор, като сред голмайсторите е и Васко…

„Сега ще станат 3 години, откакто съм в ЦСКА. Отидох, пробвах се на кастинг и те ме взеха. Показах техника с крака – с глава не искаха, защото бяхме много малки. И като ме приеха,

още първия ми ден в ЦСКА директно беше мач

С „Витоша“. Играхме 3 полувремена по 15 минути и аз влязох от второто. И не ме смениха. И ги победихме – 3:2. От втория мач ме пуснаха от началото и оттогава съм титуляр. Ама треньорите в ЦСКА са много добри, особено нашият - Мартин Иванов…”

„През 2020 г. в „Хебър” ни казаха, че всяко дете трябва да се върне в набора, в който играе” – пояснява бащата на Васил – Георги Вълков. „Те тогава играеха Футбол 7 и трябваше да го върнем една година назад. Затова го заведох на кастинга на ЦСКА.

Целият стадион беше пълен - всеки иска детето му да играе в ЦСКА

Имаше и много набори за пробите… Директор на ДЮШ беше Пабло Кардосо, от когото останах с много добро впечатление. Събра всички родители, каза, че ще вземат най-талантливите деца и най-добрите в момента. А тези, които не сполучат сега, да не се обезсърчават, да продължават да тренират… Васето се представи най-добре от всички.

И взеха само него при родените 2012-а

– явно тогава наборът им беше пълен. Треньорът го искаше още за първия мач. Пусна го и оттогава Васко е неизменна част от двойката централни защитници – действа и в лявата, и в дясната зона, защото играе добре и с двата крака. Започнаха турнири непрекъснато у нас и в чужбина. Впечатленията ми са, че имаме и други топ школи - и „Левски”, и „Берое”, и „Ботев“ (Пд). Това е много талантливо поколение. В чужбина децата на ЦСКА са на едно ниво с останалите. В Турция играха с „Фенербахче“, „Башакшехир“,“ Бешикташ“… Тотално ги надиграхме. Например „Фенербахче“ ги бихме 9:0. Турците няколко месеца по-късно ги поканиха на реванш, на техни разноски. Там ни биха с 1:0 - нашите направиха много положения, но нямаха късмет… Силно се представихме и в Хърватия. Сега във Франция май ни бяха подценили – но нашите толкова впечатлиха организаторите, че веднага ги поканиха за следващ турнир пак на техни разноски”, казва Георги.

В школата на ЦСКА не се плащат такси за разлика от много други

Безплатна е и екипировката. Но режимът е войнишки.

„Ставам към 6,30. Оправям се за училище – СУ „Георги Бенковски“. Забират ме някъде към 4 следобед, оправям се за тренировки и тръгваме за София към 6 без 20. На тренировка съм в 7 и половина, в 10 часа се прибирам, къпя се... Имам време да си готвя и уроците. Обичам да чета и книги (особено ми хареса „Пипи Дългото чорапче“), да излизам с приятели, да играя видеоигри…

Васил е пълен отличник

Има само шестици. Но в ЦСКА не допускат футболисти с лош успех или недобро поведение. Такива деца се отстраняват временно, а ако се наложи, и завинаги. Треньорите редовно им проверяват бележниците. „Самичък се справя, ние само го водим. Така си избра. Казал съм му, че всяка тренировка и всеки мач е като онзи кастинг”, казва бащата.

В момента ЦСКА U12 е на пето място с 26 точки след „Национал“-София (31), „Левски“ (29) и Пирин“-Благоевград (28). Васко казва, че извън терена с противниковите играчи са приятели. Имат си телефоните, а с някои си ходят и на гости.

Водещи клубове предложили на Васил да премине при тях,

но той отказал. Е, приел подаръка от „Левски” – екипче с номер 4.

На „Армията” се е срещал с не една и две легенди на клуба.

„С Димитър Пенев бяхме на НДК. Представяше неговата книга – имаше ни по новините. Той почти непрекъснато е на стадиона и го виждаме често. И със Стоичков се видяхме. Подписа ми се. Аз си взех хем неговата книга, хем копие на Златната топка. Каза ни, че трябва да играем за момента, защото не е ясно още какви ще станем - а бъдещето само ще покаже. Срещали сме се и с Любо Пенев, с Димитър Бербатов…

На мен любимецът ми е Юрген Матей. А от старите Трифон Иванов.

„Следя с интерес българското първенство, яд ме е, че не бихме „Левски”. Ние сега играем Футбол 9, а „Левски” 2012-а си ги бием – на два пъти играхме финал с тях на „София къп“ 2021-а и 2022-а. А с тези от 2011-а играхме веднъж и паднахме 1:0…”

Питаме Васко каква е

тайната на добрия защитник,

а той не се и замисля. „Ами тайминга – ако действаш не навреме даже с частица от секундата може да пропуснеш нападателя или да направиш фал, да го контузиш...”

А за какво мечтае?

„Мечтая да стана като Араухо. Да играя за „Барса“. Не само заради Стоичков обичам „Барселона“ – още като бях на 4-5, гледах мачовете им с „Реал” с баща ми и дядо ми”, казва „червеният” бранител... И добавя: „Искам да благодаря на госпожите ми – госпожа Маргарита Пешева и госпожица Михаела Ринкова, за това, което правят за мен. И на треньора ми Мартин Иванов. И на баща ми и на майка ми.”

Дочо ЧАНЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички