Понеделник, 14 Авг 2023
 
Спорт

Панагюрище ще домакинства детски световен турнир по тенис на маса

  09.05.2023 11:18             
Панагюрище ще домакинства детски световен турнир по  тенис на маса

Остава по-малко от седмица до началото на първото за България издание на детския международен турнир по тенис на маса WTT Youth Contender PANAGYURISHTE Presented by Asarel. Състезанието ще се проведе от 15 до 21 май в Панагюрище, а мястото е добре познатата на всички фенове на малкото топче зала „Арена Асарел“.

Организатори на събитието са хората, стоящи зад супертурнира, известен под името „Асарел България Оупън“, който с провеждането на своите шест издания доказа, че страната ни достойно посреща световния елит в тениса на маса.

Надпреварата ще бъде за деца от 11 до 19-годишна възраст, като се очаква да пристигнат над 170 участници от 23 държави. Финансирането се поема от сдружение „Асарел България Оупън“ с помощта на Министерството на младежта и спорта, а организаторите за поредна година успешно си партнират и с Българската федерация по тенис на маса. Турнирът носи името на своите дългогодишни благодетели от „Асарел-Медет“, които стоят зад всички досегашни издания на мъжкия международен тенис турнир и отново се включват с помощ при организацията.

Асен Попниколов

„За нас е чест, че успяхме да спечелим домакинство за Панагюрище на турнир от подобна величина, който е насочен изцяло за деца и юноши, а подобно издание никога досега не сме имали в България. Като организатори с опит в провеждането на тенис турнир за мъже и жени, неведнъж сме посрещали олимпийски, световни и европейски шампиони, но винаги сме знаели, че бъдещето на спорта е в децата и тяхното развитие“, сподели Асен Попниколов, председател на сдружение „Асарел България Оупън“. Той каза още, че идеята за детски турнир е обмисляна и преди, но едва сега се отдава възможност тя да бъде реализирана.

Като страна домакин, България има право на голям брой състезатели, а освен националите в съответните възрастови групи цветовете на българското знаме ще бъдат защитавани от най-добрите млади надежди в тениса на маса. Зрителите в „Арена Асарел” ще имат възможността да стискат палци на медалиста от Европейското първенство за юноши и девойки в Белград - Йоан Величков. Освен на сингъл, той ще вземе участие и в смесените двойки, където си партнира с друга медалистка от Еврошампионата в сръбската столица - Сиделя Мутлу. Сред познатите имена за феновете на този спорт са Ерен Бекир, Стефан Димитров, Мирослав Шмид, Виктория Персова, 17-годишната Цветелина Георгиева, вицешампионка на България при жените, както и много други деца от всички краища на страната.

В световен мащаб личи името на водача в схемата до 19 години - Сора Мацушима от Япония, който е №5 в света за тази възраст, следван от Чанг Ю-Ан от Тайпе - №8 в световната ранглиста. Северната ни съседка Румъния идва с Елена Захария, която е № 6 в света и повежда момичетата до 19 години, като след нея се нарежда Уей Уи-Tиан от Тайпе. В останалите възрастови групи също имаме няколко играчи от топ 30, представляващи Япония и Корея.

Цветозар Христов

„Тазгодишното първо издание е с награден фонд от $ 800, който ще бъде разпределен между победителите и финалистите при 19-годишните. Надпреварите във всички дисциплини са с пряка елиминация. След България, страната с най-много участници е Тайпе, които идват у нас с 15 момчета и 7 момичета. Както знаем, азиатската доминация е силно изразена в този спорт, за което говорят и поставените играчи с най-висок ранкинг от Япония, Тайпе, Китай и Корея“, информира Цветозар Христов, директор на WTT Youth Contender PANAGYURISHTE Presented by Asarel.

Входът за целия период на турнира е абсолютно свободен за всички, които искат да подкрепят младите български таланти в тениса на маса. Организаторите дават заявка отново да оправдаят гласуваното доверие и да потвърдят впечатленията за отлична организация и гостоприемно домакинство, с които Панагюрище и страната ни да се гордеят

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички