Регионът

И Деня на победата, и Деня на Европа, и Летен Никулден, бяха отбелязани от момчетата от ВУИ

  10.05.2023 09:24             
И Деня на победата, и Деня на Европа, и Летен Никулден, бяха отбелязани от момчетата от ВУИ

Един от най-тачените празници в Ракитово от векове е 9 май - Летен Никулден (Летен Св. Николай Чудотворец). От 9 май 1945 г. този ден става и Ден на победата над хитлеро-фашизма. През 1950 г. външният министър на Франция в своя Декларация от 9 май предлага осъществяването на икономическо сътрудничество при добива на въглища и стомана от европейските страни, което би направило невъзможно избухването на нов военен конфликт като току що завършилата Втора световна война. Присъединяват се Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург. Това е началото на нова обединена Европа. През 1985 г. 9 май е официално приет и за Ден на Европа. В България 9 май се отбелязва като Ден на Европа от 2005 година.

Момчетата от ВУИ “Ангел Узунов” - Ракитово очакват с нетърпение 9 май. Някои - защото участват в програмата за Деня на победата и Деня на Европа, други - защото участват в организацията и провеждането на литийното шествие и курбана за Летен Никулден на Базиликата Николица.

Тази година групата за литийното шествие се води от Михаил Попчев - учител и г-жа Гери - социален работник. Участват момчетата: Иско Тонев - VI кл., Иван Тодоров - VII кл., Васил Стефанов - VIII кл., Мариян Станиславов - IX кл., Моню Монев - IX кл., Ивайло Ценов - IX кл., Теодор Тодоров - IX кл., Николай Михайлов - Х кл., Николай Петков - Х кл., Милен Рамадан - ХI кл. Това е групата, която носи иконата на Св. Богородица от действащата църква Св. Неделя в Ракитово до раннохристиянската Базилика Николица в покрайнините на Ракитово, до стадиона. Базиликата Николица е разрушена през 17 век. Иконата на св. Богородица е спасена и впоследствие, при изграждането на новата църква Св. Неделя през 1861 г. в Ракитово, е пренесена там. Вече трета година, на 9 май, се организира литийно шествие и благодатната икона се завръща в този ден в параклиса, построен върху основите на Базиликата Николица.

През целия път от действащата църква Св. Неделя до Базиликата Николица ръми тих дъждец. Момчетата се измокрят до кости, но не се оплакват, защото разбират, че това е благодатен майски дъжд. За награда те първи опитват от вкусния курбан, раздаван на Николица.

Групата за участие в отбелязването на Деня на победата и Деня на Европа е водена от Свилен Топчиев - учител. Облечени в новите униформи: черен панталон, бяла риза и оранжева скаутска връзка, момчетата още преди гостите и гражданите са заели местата си пред войнишкия паметник на загиналите в борбата срещу хитлеро-фашизма в центъра на Ракитово. Милен Рамадан - ХI кл. и Величко Цветанов - VI кл. са почетен караул пред паметника, а Митко Иванов - VIII кл. е готов да декламира стихотворението на Дамян Дамянов “9 май”. След краткото слово на Веска Андонова - председател на БСП - Ракитово идват миговете на Митко Иванов. Той е сребърен медалист от Националния фестивал Оборище - факел на свободата за 2023 г. Митко приковава веднага вниманието на всички и придава особена емоционалност на тържеството. Думите на Тодор Тодоров - председател на Национално движение “Русофили” - Ракитово, взел думата след Митко Иванов, се приемат с отворени сърца от всички присъстващи.

След поднасянето на цветя в памет на загиналите ракитовци, както и на всички жертви на хитлеро-фашизма по света, някои от участниците в тържеството се отправят към паметника на руския войник Иван Герасимович Москвиченко на входа на Ракитово откъм Велинград. Сред тях са и момчетата от ВУИ - Ракитово.

Свилен ТОПЧИЕВ - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички