Пазарджик

Пазарджик вече си има ученически гвардейски отряд

  12.05.2023 13:33             
Пазарджик вече си има ученически гвардейски отряд

Днес по обяд на Тортата бе осветено и връчено тържествено знамето на XVIII ученически гвардейски отряд в Пазарджик. В състава му влизат момичета и момчета от различни училища в общината. Всички са танцьори на представителния танцов състав "Чудесия" към Младежкия дом. Ръководи го Таня Димитрова.

Церемонията се проведе под патронажа на президента. Официален гост беше вицепрезидентът Илияна Йотова. Присъстваха също така кметът Тодор Попов, областният управител Трендафил Величков, кметове на населени места в общината, представители на институции, неправителствени организации, граждани.

Архиерейският наместник отец Боян освети знамето.

- Бъдете смели, бъдето бодри,

бъдете силни и юначни

- пожела той на младите гвардейци. - Притежавайте онова духовно юначество, което различава доброто от неговите фалшиви двойници и разпознава злото под каквато и ще фалшива опаковка да ни бъде поднесено. Не се страхувайте винаги да заставате на страната на доброто. Бъдете мъжествени и крепки по дух. Надявайте се на Бога, защото с Неговата помощ всичко е възможно.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Пазарджик Тодор Попов, полк. Кънчо Иванов и председателката на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ Денислава Ангелова заковаха с гвоздеи знамето към дръжката му, а след това то бе предадено на новосформирания отряд и зае полагащото му се място в строя.

Младите гвардейци го приеха с ясното съзнание, че е символ на най-възвишените български добродетели, че обединява, вдъхновява и задължава. Знамето е изработено специално за пазарджишкия гвардейски отряд и носи символа на Националната гвардейска част, неизменна част от Българската армия - единствената в света, която никога не е губила флаг.

- Тържествен ден е днес, защото Пазарджик се присъединява към тази чудесна инициатива на президенството - обърна внимание кметът Тодор Попов. - С присъствието си сред нас

вицепрезидентът Илияна Йотова показа своето отношение към младите момчета и момичета, част от XVIII ученически гвардейски отряд

Сърдечно й благодаря и искам да я уверя, че Пазарджик я цени, уважава и обича, защото тя е показала неведнъж, че уважава, цени и обича Пазарджик.

Благодаря на всички, допринесли Пазарджик да има ученически гвардейски отряд. Поздравявам и тези млади хора за усилията им. Благодаря също така на Националната гвардейска част и командирът й полк. Кънчо Иванов, които винаги откликват, когато ги поканим в нашия град. Те ще бъдат наши гости и на 20 май, когато ще открием най-високия паметник в света - този на светите равноапостоли Константин и Елена.

Днешният ден е доказателството, че когато си подадат ръка държавната, местната власт, неправителствените организации, всички, които обичат и подкрепят България, всички, които обичат и подкрепят града си, се получават

резултати, с които заслужено се гордеем

Затова съм щастлив, че Пазарджик се присъединява към градовете с гвардейски отряди и че сме пример за това да пазим традицията, да имаме отношение към младите си хора и да гледаме в бъдещето като едни достойни и отговорни българи и хора със самочувствие и ясна визия. Да ние честит новия младежки гвардейски отряд на Пазарджик!

Към присъстващите се обърна и вицепрезидентът Илияна Йотова:

- За мен е чест и привилегия да съм тук. Живеем в глобален свят, но има нещо много важно за всички нас и то е да познаваме пътеките на миналото, да знаем, да помним и да предаваме на следващите поколения българските традиции. Всеки път, когато гвардейците сменят караула пред президентството, човек настръхва от тези красиви момчета, които изпълняват своя дълг и олицетворяват българската държавност. Ако се вгледаме прекрасните им униформи, в тях се крие памет,

история, настояще, бъдеще, самочувствие

Тези униформи, които не са променяни от далечната 1883 г., носят символи, дълга и изстрадана българска история, носят гордост. Затова обичаме и харесваме нашите гвардейци. Затова те са с нас на празници и придават изключителна тържественост на всеки повод.

Изказвам благодарност към сдружение "Младежките гвардейски отряда" за тяхната почти апостолска дейност. Вече трудно може да се намери град без гвардейски отряд. Поздравявам и Община Пазарджик за това, че се грижи за младите си хора. Важно е да познаваш и разбираш своята Родина, да я пазиш и развиваш, да бдиш и да гарантираш, че както ти, така и тези след тези след теб ще живеят в една спокойна, красива и просперираща България. На добър час, уважаеми млади хора!

Помнете своята идентичност, имайте българското самосъзнание

и разпространявайте българската слава и култура по целия свят.

Командирът на Националната гвардейска част полк. Кънчо Иванов пък подари на кмета Тодор Попов почетния гвардейски знак, а също така и изображение на Гвардейската униформа.

- Знамето олицетворява гордия и непобедим български дух, която ни е съхранил като народ и нация през вековете - напомни той. - В нашата история знамето е символ на най-възвишените ценности - чест, достойнство, отдаденост, принадлежност. Пожелавам на всички здраве, успехи в училище, да носите с гордост тази униформа, да се изградите като достойни граждани и защитници на майка България.

Събитието бе официално и тържествено. Прозвучаха химнът, "Моя страна, моя България", изпълнения на гвардейски духов оркестър.

"Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички