Четвъртък, 17 Авг 2023
 
Регионът

Училище “Христо Ботев“-Велинград или 200 години духовно огнище в Северозападните Родопи

  17.05.2023 13:53             
Училище “Христо Ботев“-Велинград или 200 години духовно огнище в Северозападните Родопи

ВЕЛИНГРАД. На 16 май 2023 г., в Историческия музей- Велинград се проведе научна сесия, посветена на 200-годишния юбилей на Основно училище ,,Христо Ботев "- Велинград. Гости на събитието бяха кметът на града д-р Коев и представители на Общинския съвет, Милен Налбантов- изтъкнат краевед, представители на настоятелството, учители по история, ученици и радетели на просветното дело. Участници в дискусията и лектори бяха: Радка Тотолакова- историк и краевед, Марияна Байлова - директор на ОУ ,,Христо Ботев ", Стойчо Маров - директор на ИМ-Велинград, Юлияна Фъртунова - учител по ,,История и цивилизации" в ОУ ,,Неофит Рилски”- Велинград; а също и Нина Петрова - учител, и Таня Драева - историк, организатори от ОУ ,,Христо Ботев”.

Те ни върнаха през вековете към зараждането на онази традиция и стремежа да се учим ,,на четмо и писмо", за да ,,не се срамим", а с гордост да се наречем българи! Увлекателно ни разказаха за делото на възрожденци и просветители, които правят възможно основаването на първото килийно училище в тази част на Родопите. Време, в което вярата и просветата са основните стожери на българската народност. В онези тъмни времена на робство, борба за свобода и войни биографиите на първите просветни дейци и учители са изпълнени с премеждия, които спокойно биха вдъхновили написването на роман. Задълбоченият исторически анализ на фактите от участниците в кръглата маса ни учи да не забравяме и с трепет да произнасяме имената на Георги Чолаков, Илия Попатанасов, Илин Ждраков, Стою Масларов, Стою Докумов, Филип Главеев, Олга Рашкова, Неделя Петкова, Моисей Праматаров..., имената на всички спомоществователи в строежа и развитието на ОУ ,,Христо Ботев " : те са записани не с цената на златото, а светят с пламъка на духовната просвета, учението и знанието.

,,...Историята на училището ни е дълга. Започва преди 200 години...Героите в нея са жадните за наука и знание каменчани, съградили с доброволни средства, труд и любов най- старото училище в Северозападните Родопи. Герои са родолюбивите учители- истински добротворци, и учениците, оставили частица от своята бодра младост, а отнесли знания, които да превърнат в мъдрост..." обобщи г- жа Нина Петрова, за да продължи Директорът- г- жа Марияна Байлова, която анализира предизвикателствата на новото време и дейността на колектива през последните години. Време на модернизиране, но и опазване на традицията в стремежа към знание и просвета, в което възпитаваме бъдещето в духовното огнище - Основно училище ,,Христо Ботев "- Велинград.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички