Регионът

На куклен театър във ВУИ-Ракитово

  29.05.2023 14:00             
На куклен театър във ВУИ-Ракитово

Момчетата от ВУИ “Ангел Узунов” - Ракитово обичат театъра. Може би защото повечето от тях имат склонност, както те сами казват, да се “филмират”. Животът ги е научил да влизат в роля. Сигурно е удобно, когато ти е много трудно, да си представиш, че си успял, че навсякъде те посрещат с усмивка и отворени обятия. Че само миг след това ще си някъде там и ще си друг.

На 13 май 2023 г., събота, децата са изненадани от неочаквано посещение. След закуската, която в почивните дни е по-късно, ще има театър. И то не е какъв да е театър, а куклен. Тенис залата в учебната сграда е подготвена бързо. Преместени са тенис масите, поставени са столчета. Артистите от Държавен куклен театър - Търговище построяват своя декор. Той наподобява къща, в която живее доброто момченце Бобо. На гости често му идват пакостниците, но и негови приятели Зоро и Таралежко. Там живее и майката на Бобо.

Бобо, майка му и другите деца, както и други действащи лица, като Ножицата и Кибритената клечка, са реални кукли с големина около 30 сантиметра, които се движат с пръстите на актьорите. Не са кукли на конци. Може би точно този елемент от представлението харесва най-много на децата. Куклите са “живи” и действат и децата могат да си представят, че говорят с тях и си взаимодействат. През цялото време момчетата от ВУИ реагират адекватно. Личи си, ча вникват бързо в детайлите и са готови да влезнат в съприкосновение с героите и да станат част от постановката.

Авторът на пиесата “Огненочервена приказка” е Валентин Владимиров - Валяка. Той иска да покаже доброто дете Бобо, което изпълнява заръките на майка си да не пипа опасните предмети в къщата, като ножица и кибрит. Но неговите непослушни другарчета Зоро и Таралежко настояват за обратното, за да видят какво ще се случи. Става така, че когато Бобо повиква Ножицата, тя нарязва покривката на масата и майка му много се огорчава. Още по-страшно става, когато Бобо отваря чекмеджето и вижда там кибритената кутийка, която също не трябва да пипа. Бобо я отваря и от там излиза Кибритената клечка. Лумва пожар, пресъздаден чрез светлини и звук. Добре, че в този момент всички виждат големите цифри на телефон 112, поставени от майката. Обаждат се и пристига пожарната.

Пожарникарят, артистът Господин Динев - Дидо, с каска, шланг и огнеупорни дрехи, гаси пожара. Децата, представени от актрисите Цветина Иванова и Микаела Кюркчиева, са най-доволни от всички. Те са разбрали, че заръките на майката, пресъздадена също от Господин Динев, са важни. Децата ще запомнят и телефон 112, който е спасителен при пожар и бедствие.

Сред публиката са директорът Георги Янушев, възпитателят Цветана Добрева и служителят Таня Пейчинова. Те са дошли специално, за да видят кукленото представление. След бурните аплодисменти от момчетата от училището споделят, че на моменти децата по-бързо и по-адекватно са възприели детайлите на постановката. Децата имат невероятно вътрешно чувство и са точен барометър на искреност. Тяхната реакция и аплодисменти са високата оценка за автора и артистите от Държавен куклен театър - Търговище.

Велизар ЦАНКОВ - Х клас

Свилен ТОПЧИЕВ - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички