Понеделник, 04 Сеп 2023
 
Спорт

Хебър го направи с 3:1! Остана в елита за историята и феновете! /ОБНОВЕНА/

  05.06.2023 20:32             
Хебър го направи с 3:1! Остана в елита за историята и феновете! /ОБНОВЕНА/

Любо Пенев: Всички момчета са герои!

ПАЗАРДЖИК. Какъв луд мач! Хебър победи Берое на стадион „Георги Бенковски“ с 3:1 в най-завързания двубой от последния плейофен кръг в групата на изпадащите, а с две дебютни попадения за отбора се отличи Марк-Емилио Папазов! Така „зелените“ постигнаха историческо първо оставане в елита за втори пореден сезон и няма да играят бараж със Спортист (Своге) в събота за оставане в групата на майсторите!

Момчетата на Любослав Пенев започнаха по-активно двубоя и владееха повече топката, но и беройци, макар и прибрани в собствената половина, бяха под пара. Неслучайно до 4-а мин. съдията Георги Давидов показа два жълти картони – на нашия Николай Николаев-Хълк на Ромарио Мойс от Берое. Атаките в „зелено“ обаче прегаряха и опасни ситуации липсваха пред вратата на Иван Гошев. Същевременно гостите, които разчитаха на мощна подкрепа от трибуните, също не можеха да се похвалят с нещо съществено. До гола те отстъпиха инициативата на хебърци и разчитаха на контраатаки – тях и точката ги устройваше.

Попадение на младия талант на Берое Васил Василев в 9-та минута, не бе зачетено. Нападателят изблъска в гръб Стефан Цонков, след което прати топката в мрежата, но нарушението бе зачетено.  В 30-та минута Симеон Мечев стреля по земя извън границата на наказателното поле, но ударът не бе силен и топката бе уловена от Дебърлиев.

В 42-а минута резултатът бе открит. След коварно центриране на Роберто Мазан в наказателното поле Гошев боксира топката, но срещна главата на Ивайло Михайлов и разтресе мрежата на заралии. След удара деветката на Хебър трябваше да получи медицинска помощ и принудително бе заменен от Лорен Маружин.

След почивката момчетата на Николай Киров започнаха настървени да вземат инициативата и това вдигна темпото и креативността в играта и на двата тима. Халфът Уерди Мара овладя подаване на границата на наказателното поле, после стреля, но ударът му бе неутрализиран от Петър Дебърлиев. След този моментен натиск обаче домакините не допуснаха напрежението в тяхната половина и продължиха да владеят повече топката. В 53-а мин. Октай Хамдиев проби отляво и центрира, а Маружин стреля с глава, ударът му обаче не бе особено силен и не затрудни Гошев. В 55-а Търтов отляво опита да изненада Гошев в далечния ъгъл на сглобката с удар от около трийсетина метра, но топката мина над напречната греда. Секунди по-късно Роберт Мазан с технично изпълнение също пропусна да отбележи. В 68-а мин. влезлият като резерва Калоян Кръстев коварно стреля с глава, оставен непокрит, но Дебърлиев улови иначе неособено силния удар.

В 79-а минута бе отсъдена дузпа за Берое - Каскардо навлезе в наказателното поле отдясно и се строполи при първото съприкосновение с Марк-Емилио Папазов. След разглеждане на ситуацията и под освиркванията на публиката Тонислав Йорданов изравни - 1:1.

Хебър натисна още повече съперника си и във втората минута на 5-минутното продължение Марк-Емилио Папазов хвърли в екстаз стадион "Георги Бенковски". Когато баражът нвече не изглеждаше мираж, топката бе центрирана дълбоко в наказателното поле на старозагорци, Иван Гошев се намеси колебливо, а топката попадна в Марк-Емилио Папазов, който вкара за 2:1. Отново Папазов се превърна в герой на съотборниците си - в 95-та минута той напредна отляво и с плътен удар не остави шансове на Иван Гошев. Това нагнети страстите и се заформи меле, полетяха бутилки към терена, а публиката скандираше името на Любо Пенев... папазов и Серкан Юсеин получиха жърти картони, който за играча на Берое бе втори. Изгонен бе и съотборкитъм му Георгиев. 

В 86-а минута Стилиян Тисовски пробва удара си от далечно разстояние, но не намери очертанията на вратата.

Треньорът на Хебър – Любослав Пенев не скри задоволството си от постигнатата крайна цел след драматичната победа. Той отказа да коментира своето бъдеще в клуба, подчертавайки, че договорката му с Хебър е до края на настоящия сезон, който за тима на практика приключи с днешния мач. "Да си го кажем - това беше един отбор, който летеше към Втора лига, но с работа и разбиране от футболистите постигнахме този краен резултат. Преди мача този и предишният, нямахме много опции. За днес имахме само две – спасяване или бараж. Това го постигнахме и съм доволен, че сега ще имат 4-5 дена повече почивка за футболистите“, коментира Пенев. „Заслужено ще остане Хебър в елита. Аз си обичам работата и отделям много време за футбол. За мен това беше едно интересно предизвикателство. Според мен няма дузпа и не е антигерой Марк. Пресилена дузпа, а и съдията се забави много време да гледа, уж беше потвърдена. Всички момчета са герои. Без значение колко играят или не. Подготвям ги по еднакъв начин всички“, заяви наставникът на хебърци. Той бе лаконичен по темата за оставането си в Пазарджик.  „До края на сезона ми е уговорката. Аз съм свободен, но не знам какви са плановете на клуба, така че това е бъдеща тема. Най-важното беше да постигаме резултати и да играем добре. Хебър да остане и продължи в елита“, завърши Любослав Пенев.

Героят на мача Марк-Емилио Папазов, който заслужено бе окъпан с шампанско, коментира: "Чувствам се невероятно, не мога да го опиша с думи. Влязох след 60-ата минута, направих дузпата. Вярвах, че съдбата ще ми се усмихне. Благодаря на Господ, на майка ми, на приятелката ми, на цялото семейство. Не само тази вечер бяхме силни. Откакто господин Пенев дойде. Заслужавахме да останем. Треньорът ми каза да спазвам тактическа дисциплина и да се връщам в защита. Със сигурност е огромна радост за нас, за всички фенове, които идват да ни подкрепят. Надяваме се и през следващия сезон да останем“, каза младокът, който дойде под наем в Хебър от ЦСКА. „Със сигурност Любослав Пенев ще намери нещо, от което да е недоволен. Важно е, че днес са повече добрите моменти. Първо - малко почивка. После - връщам се в ЦСКА и се надявам да захапя там и да ми дадат доверие. Надявам се Черно море да излезе на макс и да победи Лудогорец, а ЦСКА да победи във вечното дерби срещу Левски“, добави Папазов. 

Кметът на Пазарджик Тодор Попов пък написа на страницата си във Фейсбук:

"История! Хебър остава във футболния елит на България!
Искам да поздравя всички пазарджиклии, които вярваха до последно! Всички момчета за борбения дух и постоянната работа, старши треньора - Любо Пенев и цялото ръководство за мотивацията, усърдието и постоянството, което показаха.
Днес съм истински щастлив! Хебър и Пазарджик заедно заслужихме мястото си при най-добрите!"
 

ХЕБЪР: 1. Петър Дебърлиев (кап.), 33. Стефан Цонков, 5. Мартин Михайлов, 55. Георги Вълчев, 27. Роберт Мазан (ж.карт.), 44. Николай Николаев (ж.к.) (72 -  10. Марк-Емилио Папазов), 8. Алехандро Серано (84 - 7. Стоян Стоичков), 97. Венсан Марсел (72 -99. Архан Исуф), 9. Ивайло Михайлов (44 - 11. Лорен Маружин), 77. Октай Хамдиев, 98. Георги Търтов (72 - 84. Стилиян Тисовски)

Берое: 23. Иван Гошев – 2. Густаво Каскардо, 4. Бубакар Траоре, 5. Зария Ламбулич, 8. Серкан Юсеин, 10. Уерди Мара (ж.карт.), 13. Ромарио Мойс (ж.карт.) (46 - 21.Вини Трибуле), 14. Педро Енрике (ж.к.), 16. Симеон Мечев (кап.), 18. Клайдер Машедо (55- 9.Калоян Кръстев), 19. Васил Василев (71 - 44. Тонислав Йорданов, ж.карт.)

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички