Пазарджик

Зелевата чорба, която някои наричат сок - полезният еликсир

  28.01.2024 11:34             
Зелевата чорба, която някои наричат сок - полезният еликсир

Зелева чорба. Армеена чорба. Пресол чорба. На пазара в Пазарджик литърът на тази напитка е между 1-1,50 лева. Пийте я! Тя е естествен пробиотик, отличен за сезона, който върви с възможно повече домашно приготвени храни. През зимата не цитрусовите плодове, а тъкмо зелето и неговата саламура са номер едно в осигуряването на витамин С за организма. Неслучайно българската кулинарна традиция и народна медицина използват киселата ферментирала зелева чорба като храна и лекарство през зимните месеци, а учени от други страни тепърва откриват лечебните й свойства.

Освен като напитка за подобряване на общото здравословно състояние,

зелевата чорба се използва и в кулинарията

Служи за мариноване на месо, може да бъде основна съставка при приготвянето на домашен салатен дресинг, да се използва като саламура за консервиране на зеленчуци или като бульон за супа, а дядовците ни са я гребали с лъжици, в добавка с препечени сухи червени чушки, нарязан на ситно праз, стрит червен пипер и олио. В кухнята е препоръчително зелевата чорба да не се подлага на термична обработка, защото голяма част от витамините и хранителните вещества се унищожават, намалява се и полезното действие на млечнокиселите бактерии.

И ако героят на Вазов, Квасников, гръмко казва: "Бабата нека си пие армеева чорба: хем стомаха оправя, хем не опива“, за мнозина българи зелевата чорба не е

нищо повече от незаменимия „бульон трезве“

Не са прави. „Зелева чорбица – мирна главица“, може да е изпитана народна мъдрост, но никак не трябва да подценяваме здравословния ефект на армеята в най-студеното време и в най-българския месец (по Радичков).

Освен на витамин С, зелевият сок е отличен източник на лактобацили, както и други хранителни вещества. Впрочем „сок“ не е най-точната д ума.

По-добре да използваме турската „чорба“ – защото тук не става въпрос за изцеждане, а за ферментация

И за прилежни грижи върху зелето, за да получим крайния еликсир, пардон, резултат. Ферментиралото зеле е дори по-здравословно от суровите зеленчуци. За тези, които не знаят - зелева чорба, се получава чрез естествена ферментация на сурово зеле. За целта пресният зеленчук се залива с подсолена вода, след което протича процесът на ферментация, по време на който зелето отделя сок, съдържащ млечна киселина. Точно той придава характерният вкус на зеленчука и го консервира.

По време на ферментацията млечнокиселите бактерии се размножават

Именно те превръщат напитката в натурален пробиотичен продукт, който съдържа множество органични вещества, необходими за нормална жизнена дейност на организма. В състава на сока влизат витамини C, K и B12, ензими и минерали като калий, магнезий и калций. Течността е богата и на бета-каротини и фолиева киселина. Високото съдържание на витамин C в сока от кисело зеле спомага за укрепване на имунната система.

Порция от 250 милилитра сок от кисело зеле съдържа 40% от препоръчителното дневно количество витамин С

Значителни са и количествата на мастноразтворимият витамин К в зелевата напитка. Той е отговорен за здравето на костите и за съсирването на кръвта. Киселото зеле е сред малкото растителните храни, които осигуряват на организма витамин В12, необходим за здрава нервна система. Бета-каротинът (предшественик на витамин А) в състава на ферментиралата напитка е важен за здрави кожа, очи и кости, а фолиевата киселина е от значение за кръвообразуването.

Пресол чорбата, а и киселото зеле, са не само борци против махмурлука,

но и един от най-мощните афродизиаци

и най-добрата естествена виагра. Ако пиете сутрин на гладно по една чаша зелева чорба, може да проверите до вечерта на дело дали това предписание е вярно. Червената зелева чорба пък се получава при ферментация на червено зеле и освен витамини, в състава й има и антоцианини – растителни пигменти, които предпазват клетките от стареене и мутация.

Но червена или бяла, зелевата чорба подсилва имунната система, стимулира и регулира Т-клетките и помага в лечението на алергии благодарение на химикал, наречен хистидин. Глюкозинолатите в тази течност стимулират имунитета ни.

Приемът на зелева чорба се отразява добре върху здравето на целия организъм, но най-вече

подобрява храносмилателните процеси,

поради което често се използва за борба със запека. Млечнокиселите бактерии осигуряват здравословен чревен климат. Редовният прием на зелева чорба детоксикира и прочиства организма, като по този начин подпомага процеса на отслабване. Наличието на диетични фибри и полезни бактерии стимулира храносмилането, което прави зелевата чорба естествено слабително средство. Чорбата от зеле съдържа много магнезий, калий, калций, както и известно количество натрий.

Какво още съдържа ферментиралият зелев сок и какви са ползите от него, четете в книжния ни брой

 


Свързани