Крими

В акция на ГДНП задържаха жената и дъщерята на подсъдим по делото с трюфелите - закопчаха за кратко и 17-годишния син на сочения за тартор

  21.02.2024 17:58             
В акция на ГДНП задържаха жената и дъщерята на подсъдим по делото с трюфелите - закопчаха за кратко и 17-годишния син на сочения за тартор

ПАЗАРДЖИК. Днес, в навечерието на поредното заседание по делото „Трюфелджиите“ за източване на ДДС, при акция на Главна дирекция "Национална полиция" в областния град са задържани 21-годишната дъщеря и съпругата на един от подсъдимите по делото - Венцислав Думанов, научи „Знаме“. Иззети са доказателства и се очакват обвинения за данъчни престъпления в особено големи размери - за близо 10 милиона лева. Доказателствата и обвиненията са отделени в отделно дело, а задържан е и мъж от София, коментират запознати. Наблюдението е на Окръжната прокуратура. От МВР и държавното обвинение все още няма официална информация за акцията.

Претърсване и изземване имало в дома на сочения за тартор на т. нар. "трюфелджии" - Иван Лулчев. То станало днес рано сутринта, а на 17-годишният му син Георги служители на ГДНП са поставили белезници и той бил отведен в патрулка без присъствието на защитник. За последното съобщи в редакцията адвокат Костадинка Петракова-Генчева. „Два пъти звънях на 112, един час бях в неведение къде е момчето. Преди това трябваше да се намеся, за да извикат педагог-психолог от София, докато е бил в апартамента. Той живее там с баба си и дядо си, които са с деменция, и сестра си, която е студент. Майката е в София, а бащата Иван Лулчев е в ареста от година и 3 месеца. От ГДНП осъществиха полицейски произвол и нарушиха правата на непълнолетно момче - това се прави с цел репресия - ден преди заседанието по другото дело“, заяви адвокат Петракова-Генчева. Тя извадила удостоверение от съдебна медицина-Пловдив, в което са описани ивичести кръвонасядания на китките и охлузване на лява предмишница.

От ОД МВР-Пазарджик коментираха, че не са запознати със случая, защото акцията е на ГДНП.

Според близки до разследването, момчето е оказало съпротива – буйствало е и е ритало полицай, казаха те пред наш репортер. Според тях, за задържане и дума не е ставало, а всички процесуално-следствени действия са извършени по правилата.

„Не съм провокирал полицаите по никакъв начин, нито съм ги обиждал, нито съм ги докоснал с пръст. Събудиха ме рано сутринта с блъскане, а когато отворих, бяха цивилни хора. Човекът най-отпред ми показа някаква значка, но така и не разбрах каква е. Питах ги защо тършуват, а аз съм сам, след като вчера съм навършил 17 години, а те отговаряха „Спокойно, спокойно“ разказва Георги. „Не видяха ли, че цяла една стена има с купи, които съм печелил по плуване, и съм бил награждаван в анкетата „Спортист на годината“? По едно време ми сложиха белезници. Дойде педагог от София, след като адвокатът ми се обади и настоя, и педагогът каза, че съм добро момче. Махнаха ми белезниците докато бях вкъщи. Аз 2-3 часа седях на леглото. После ме закараха в държавната болница, където само ми измериха пулса, а после ме заведоха в една стая в полицията . В 12:40 ме пуснаха, но заради тях не отидох на училище. Уча в ЕГ „Б. Брехт“ и сега няма кой да ми извини отсъствията, защото това става само електронно“, допълва младежът.

(Зн)


Свързани