Пазарджик

С голям концерт в събота Мандолинният оркестър „Маестро Георги Атанасов“ отбелязва 45 години на сцена

  25.04.2024 07:42             
С голям концерт в събота Мандолинният оркестър „Маестро Георги Атанасов“ отбелязва 45 години на сцена

Зрителите ще видят изпълнители от 6 до 92 години, ще звучат класика, фолклор, поп

ПАЗАРДЖИК. Представителният мандолинен оркестър „Маестро Георги Атанасов“ ще събере на 27 април в едноименната зала любители на красивата музика. Тържественият концерт е посветен на 45-ата годишнина от кръщаването на оркестъра на името на големия пазарджишки музикант и композитор маестро Георги Атанасов. Организатори на събитието, което ще почете и

122 години от основаването на формацията,

са читалище „Христо Ботев-1897“, ръководството на оркестъра и с подкрепата на Община Пазарджик.

В залата ще звучат класически произведения на Бах, Вивалди, Шостакович, Монти, фолклор, както и естрада. Ще присъстват и обичаните от българите хора на големия Дико Илиев.

На сцената ще се качат изпълнители на възраст от 6 до 92 години. Сред тях са Десислава Чолакова, концерт-майстор на симфоничния оркестър на БНР, Явор Желев – водач на духовия оркестър на същата формация,

арфистката

Явора Горанова – ученичка в Музикалното училище в София, майсторът на класическата китара Теодор Налбантов, Стоян Стоянов на бузукито и други. В концерта ще се изявят и цигуларите от инструменталния състав „Доминанта“. 6-годишният Рангел Желев ще свири на флейта, а 8-годишната му сестричка Надежда – на цигулка.

Залата ще огласят звуците на мандолини, акордеон, цигулки, китари, флейта, арфа, барабани. Попмузиката ще представи Димитър Френски с участието на детския хор при Общинския детски комплекс в града.

- В представителния мандолинен оркестър свирят 15 души

– професионални музиканти, лекари, учители, счетоводители, инженери и с други професии – уточни Атанас Чолаков, диригент от 15 години на мандолинния оркестър. - Сред най-дългогодишните участници са Богдана Пенкова, Валя Гюрджеклиева, д-р Ангел Кендеров и други. Младото поколение е представено от Теодор Налбантов, Стоян Стоянов и още техни колеги.

- Мандолинната музика е традиционна за Пазарджик. Първите оркестри датират от края на 18 и началото на 19 век. Пазарджишкият е от 1902 г. Използваните инструменти са мандолини, пиколо мандолини, мандоли, китари, акордеон, контрабас, цигулки, барабани и инструменти за ефекти – кастанети, дайренца и други.

Любопитно е, че от всички 9 мандолинни оркестри в България, три са в Пазарджик – допълни Атанас Чолаков.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани