Регионът

НПО и институции обединяват усилия, за да запазят туристическите маршрути в горските територии на общините Велинград и Ракитово

  29.04.2024 15:37             
НПО и институции обединяват усилия, за да запазят туристическите маршрути в горските територии на общините Велинград и Ракитово

Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев бе домакин на работна среща за маркирането, поддържането и опазването на маршрутите за пешеходен и велотуризъм, която е по идея на народния представител Васил Тодев. На нея присъстваха представители на: ЮЦДП – Смолян, горските стопанства „Алабак”, „Чепино”, „Ракитово”, „Юндола”, на двете сдружения „Алабак” и „Байкария” и заместник-кметът на община Ракитово Георги Кюркчиев.

Туристическите маршрути в региона са едни от най-добре маркираните в страната, особено за планинско колоездене. Общата им дължина е над 300 км. Важно е тази мрежа да бъде запазена, надграждана и поддържана, а това може да стане само с обединените усилия на горските стопанства, на чиято територия са, на общинските ръководства и на неправителствените организации.

Д-р Коев пое ангажимент от страна на община Велинград, заедно с местните горски стопанства, да бъдат възстановени или направени нови указателни и информационни табели, зони за отдих и пейки. „Много велинградчани и гости на града обичат разходките сред природата и до близки забележителности и те трябва да имат добра ориентация за маршрутите“ – сподели кметът на община Велинград.

Подготвя се споразумение между институциите, чиито представители присъстваха на срещата, за реални ангажименти в посока съхранение на съществуващите маршрути и създаването на нови.

(Зн)


Свързани