Печат на тази страница

Йордан Младенов, депутат от “БСП за България”: Оставаме извън пленарната зала

Вторник, 12 Март 2019 15:47
Йордан Младенов Йордан Младенов

 

Пътуването ми до Залцбург бе по правилата на Народното събрание

СОФИЯ. Продължава бойкотът на депутатите от “БСП за България”, които не влизат в пленарната зала. Те оспорват промените в Изборния кодекс. Категорични са, че докато не бъдат изпълнени исканията за машинното гласуване, за запазване на досегашното ниво на преференциалния вот, няма да влязат в пленарната зала.

Преди дни много шум се вдигна за посещението на депутатите Иван Иванов и Йордан Младенов на изложението по лов и риболов в австрийския град Залцбург.

По тези и други наболели теми Йордан Младенов отговори на въпроси на “Знаме”.

- Г-н Младенов, вече четвърта седмица парламентарната група на „БСП за България” е извън Народното събрание. Не се върнахте и при гласуването на ветото на президента на промените в Изборния кодекс. Ще участвате ли в избора на нов състав на ЦИК или вървим към парламентарна криза?

- Дебатитите в парламента през този мандат се превърнаха в срамно зрелище. Няма диалог, няма аргументи. Има задкулисие, в което не искаме да участваме и е наше морално задължение да напуснем. Това са договорености между управляващата партия ГЕРБ и нейните плаващи коалиционни партньори. Един ден тези договорки са с ДПС, друг ден - с “Воля” или с всички, както се случи с отхвърлянето на ветото на президента тази седмица. Но нека се знае, че всяка една подкрепа се договаря по някакъв начин. Ние искаме спазване на законите и Конституцията на България. Скандалните поправки на Изборния кодекс бяха поводът, който ни накара да излезем извън залата, но смятаме, че като цяло общественото доверие към този парламент е изчерпано. В него демократичността няма място, не само защото се прави опит да се прекрояват правилата, така че да са удобни на управляващите, но не и честни за избирателите. Но и защото всяко едно решение, плод на договореност, обслужва определени интереси, но не и тези на българските граждани, които са ни изпратили в Народното събрание. На този етап ние не възнамеряваме да влизаме и при гласуването на състава на изборната администрация. Да, ще излъчим представители в ЦИК, защото изборът не е наша приумица, а изискване на закона. Но нашата позиция е, че ще се върнем там, когато аргументите ни имат чуваемост и са защитени законността и изборните права на българите.

- Въпросът дали ще получавате възнаграждения и командировъчни, докато сте извън Народното събрание, обаче сякаш вълнува хората повече, отколкото това, че са застрашени изборните им права?

- За съжаление, България е на опашката по бедност, българите ежедневно са изправени пред страха от оцеляване и поради това тази тема провокира социалната чувствителност много повече, отколкото това, че някой се опитва да им открадне честния избор как да живеят. Иначе щяха ли едни толкова притеснителни изводи от последния доклад на Европейската комисия, че у нас по 2/3 от сигналите за корупция и съмнителни сделки на видни политически фигури не са предприети действия, да предизвикат примиренчество?! Да, с общо решение на цялата група ние доброволно се отказахме от предвидените по правилник суми. Макар че работата на един народен представител не се състои само от пленарна дейност и участие в комисии, а и от срещи с избиратели в районите, от които сме излъчени, както и с граждани от цялата страна, ние заявихме, че не желаем да получаваме заплащане. Това е нашето разбиране за солидарност към социално-икономическата ситуация в страната, която продължава да бъде с най-ниски показатели в Европа и хората са изправени пред редица трудности. Но не парите, от които се отказваме, ще помогнат на България, а смяната на модела и това можем да го направим само заедно.

- Една задгранична командировка на народни представители в Залцбург, с Ваше участие, предизвика също широк медиен отзвук. Тя съвпадна с първите дни от напускането на вашата партия на парламента, а в своя позиция Вие заявихте, че ще заплатите командировката с лични средства. Каква всъщност е истината за този случай и защо заминахте на ловното изложение?

- Мисля, че всеки човек има представа как всъщност се организират служебни командировки и се командирова някой. Има предварителна организация, резервации, програма. Тази командировка за международното ловно изложение също беше подготвена много преди Националния съвет на БСП да вземе решение нашата парламентарна група да напусне. Аз съм член на Комисията по земеделието и храните и като такъв бях командирован в Залцбург по предложение на председателя на тази комисия, със знанието на моята парламентарна група и със заповед на председателя на Народното събрание. За ловното изложение поканата дойде от Министерство на земеделието, храните и горите. Целта е нашата страна да се представи по най-добрия възможен начин, да се рекламира, да се осъществят контакти, за да се привлекат туристи и съответно приходи. Това е практика за редица други държави, изложението е международно и България не за първи път участва в него със свой щанд. Пазарджишка област е район с много ловни стопанства, срещнахме се с колеги от други щандове, обменихме опит, внушенията на една телевизия, че сме се обучавали там как да ловим сьомга са крайно тенденциозни. В тази командировка участваха колеги и от други парламентарни групи, включително бяха поканени и депутати от ГЕРБ. Ние обаче нито правим резервации за хотели и самолети, нито знаем сумите, които се плащат от администрацията на парламента. С писмо съм се обърнал да ми бъде представена информация от председателя на Народното събрание за изплатената сума относно моята командировка, която ще поема лично и вече седмица чакам официален отговор. За сравнение - на телевизията я представиха за един ден. Всеки сам може да си даде сметка за какво иде реч. За мен това е опит да се отклони вниманието от истински важните проблеми в държавата, да се изместват големите теми.

- Как сте полезен на региона извън парламента в момента?

- Аз не участваме в законодателна дейност, но продължавам да се срещам с хората и това е едно от задълженията, което ми е възложено от законодателя. Има немалко местни казуси, които изискват ангажираност. Провеждам разговори с работодателски организации, със земеделски производители относно новия сезон, с представители на транспортния бранш и проблемите, които срещат при въвеждането на тол системата. Имах срещи с избиратели в Панагюрище, Пещера, Брациговско, Лесичовско. Подготвяме се и за европейски избори. Те са важни не само за пътя, по който ще се развива Европейският съюз, но и за мястото на България в него. Смятам, че промяната на статуквото минава през победата за този вот и вярвам, че хората ще изберат да бъдат участници в промяната, а не съучастници в модела, който ни управлява вече десетилетие.

Въпросите зададе Пенка МИХАЙЛОВА

 

 

 

 

 

 

 

 

Joomla SEF URLs by Artio