Печат на тази страница

И кравари въртели общинския транспорт, без да знаят

Сряда, 10 Юли 2019 14:06

Фирми с едни и същи физиономии в тях въртят по автобусните линии

БЕЛОВО. В предишния брой зададохме въпросите точи ли се общината чрез схемата за общинския транспорт и то с МПС, дадени от същата тази държава? Дублират ли се ученически и граждански линии в едни и същи курсове по едно и също време в едни и същи МПС, за което се вземат пари и ресурси по две направления? Знае ли общината, че фирмата спестява пари на неин гръб и на гърба на държавата или просто е оставила всичко на самотек? И свързана ли е фирмата с хора, близки на кмета на общината инж. Костадин Варев? В началото на юни екип на „Знаме” провери на място в как вървят автобусите и установи, че дублиране има. И ние видяхме, но и деца и възрастни също разказаха как всеки ден пътуват заедно, а понякога учениците трябва да стават прави.

Но пък ДАИ не е видяла нищо, както се установи от отговора на транспортното министерство до редакцията ни. Писахме, че управителят на превозвача “Еколес 83“ ЕООД е неоткриваем, но дали случайно е сложен на поста в качеството си на мотокарист в дърводобивна фирма, може да ни каже прокуратурата.

Зетят на кмета инж. Костадин Варев - Васил Костов, е бивш управител и на действащия превозвач

„Еколес 83”. Костов е бил управител на „Върбица лес”, което е правоприемник на ЕТ „Веселин Камбуров - Варко 2004”, също спрягано за близко до кмета дружество заради името. Костов е управител и съдружник в „Беллес”, където е до 1 декември 2011-а, а дяловете му в размер на 2500 лева са прехвърлени от Костадин Варев в края на 2011-а. По-надолу ще изложим по-подробно връзките между фирмите, някои от които „глътнали вода” и ощетили държавата. Защото транспортните дружества в общината идват и си отиват, оставяйки задължения след себе си, нерядко и източено ДДС.

А едни и същи лица спорадично се появяват от фирма във фирма

За тях открай време се говори, че са свързани с кмета Костадин Варев, но истината е, че те не са свързани пряко с него, нито с негови близки хора. Само дето май ще се окаже, че тези близки хора де факто са вътре. В предишната статия описахме как не само децата и въобще пътниците в Белово, а и служителките на автогарата заявиха, че синът на кмета Костадин Варев - Георги, представлява фирмата и всеки ден идва по обяд. След като разбраха кои сме, се поправиха и казаха, че той няма общо с дружеството. Както и зет му Васил Костов, макар пътниците да твърдят обратното. Разбира се, след като на автогарата в Белово разбраха, че има журналисти, шофьори на висок глас отказваха на зрели хора, които искаха да се качат в ученическите автобуси, стиснали пари за билетче. „Не може, това е ученически автобус”, бе аргументът. А отбитите от рейса учудено гледаха шофьорите, които ги качват всеки ден на същите автобуси.

И обвиниха журналистите, че заради тях не могат да ползват жълтата кола,

както обичайно. Не ги интересуваше, че това е незаконно или че билетът им няма застрахователна стойност в ученически автобус. Журналистите са виновни за всичко в нашата държава. Автоконтрольорите и без друго нямат компетенции да проверяват по-надълбоко нито в счетоводството, нито в клонингите от фирми, които са оставили своя отпечатък в най-новата транспортна история на Белово.

Пред „Знаме” автоинспектори признават, че от години не са правили „сериозни проверки” в Белово, защото ресурсът им е малък. Факт е, че бивш шеф на ДАИ-Пазарджик е в приятелски връзки със сина на шефа на една от фирмите, изпълнявала превози преди време - но дали това е повлияло на пасивността на инспекторите, не е ясно. Бащата на служителя Ангел Бончев - Георги Бончев, е бивш управител на „Автотранс Септември-2002” и бе осъден за укриване на над 90 хиляди лева ДДС като шеф на фирмата (престъплението станало през 2010-а). В това дружество изпълнителен директор от лятото на 2002-а до 2010-а е и кметът на Белово инж. Варев, който бе и зам.-управител и на „Автобусни превози-Септември” (там инж. Варев също бе в управлението на фирмата) с управител Стоянка Димитрова.

Именно тази фирма получи атрактивната земя в местността Топлата вода

срещу келяви лозя, за което „Знаме” единствен писа. Стоянка Димитрова бе счетоводител в скандално известната фирма „Варко” ЕООД, от която инж. Варев бе заличен като управител през есента на 2005-а, и която увисна със задължения към държавната хазна в размер на 2 милиона 356 хиляди и 643 лева. В края на февруари 2016-а именно Димитрова носи документите на процедура за кандидатстване за обществен превозвач от името на „Върбица лес”. Това може да се види от протокол, качен на сайта на общината. Но комисията прекратява откритата процедура, защото управител на фирмата не е Димитрова, а Владимир Йорданов Димитров…

Съдружник на Димитров в тази фирма е „Автобусни превози 1” ЕООД (със 100 лева дялов капитал при 5000 лева за Димитров), а управител е Георги Рогов, който пък получи като дар земята в Топлата вода веднага след сделката си с фирмата „Бизнес консулт 07”. Той наследява на управителския пост в „Автобусни превози 1” Иван Кехайов, който бе шеф на „Беллес ИК”,

приватизирала общинското дружество „Белтранс” и ощетила община Белово

с 250 хиляди лева през март 2001 година след неизгодна продажба на 4000 дружествени дяла, което представлява 80 процента от капитала на дружеството. Единствено ние писахме, че делото „Найденов/Варев” е прекратено в края на 2013-а след абсурдно митарстване по етажите на съдебната система, което си приличаше на чисто протакане, за да му мине давността.

В община Белово транспортната схема от години се прави по едни и същи правила, а фирмите, които печелят конкурса, нямат конкуренция. Още от времето на приватизацията. Като стана дума за „Беллес ИК”, един от по-сетнешните й управители се казва Алиш Црънгалов.

Бай Алиш пасе кравите и можете да го намерите да живее в една изоставена сграда край Белово

Смее се с добродушната си усмивка и казва, че са го викали в полицията за тази работа. „Каква фирма? Аз пари за хляб нямам, че фирма… Пламо и Иван са ме направили управител, без да ми кажат. Няма кой друг да е”, казва човекът, който живее с минимална пенсия и буквално мизерства в овчарниците на Горското стопанство над ханче „Яденица”. Питаме го кои са Иван и Пламо. „Иван Кехайов и Пламен Андров”, казва той. Иван Кехайов минава за един от близките хора на кмета, макар напоследък беловци да говорят, че двамата вече не са в толкова близки отношения с бизнесмена по прякор Кифлата.

Пламен Андров пък е човекът, който управлява общински дружества и сега

Управител е и на общинската фирма „Общински имоти Белово”. Участва и в борда на директорите в общинската фирма „Белово 2014” ЕАД, чрез която общината държи дяловете на „Общински имоти Белово”. „Белово 2014” придоби през 2014-а „ВиК-Белово” ЕООД, за чиято скандална приватизация писахме в статията от началото на годината „Тихомълком приватизираха златна кокошка”. Преди 6 години съпругата му бе назначена за шеф на общинското БКС ЕООД. Андров е бил управител на фирма “Бизнесконсулт 58” до пролетта на 2012-а, когато я продава на 37-годишен пловдивчанин. Фирмата е създадена през август 2008-а от пещереца Атанас Христев, а той я прехвърля на Андров и последният я управлява малко повече от два месеца. Самият Христев пък бе управител и на споменатата фирма “Варко”. Управителят на „Еколес 83” Валентин Анастасов пък е бил управител на „Бизнесконсулт 58”, която също е била базирана на адреса на беловската автогара.

Законът позволява, ако изпразниш дадена фирма и сложиш подставено лице за управител, което да отбива бъдещите искове на кредиторите, това да не ти пречи

да цесираш сумата, която общината ти дължи на друга фирма,

която да си осребри иска на базата на фактури, които може и да не отговарят на истината.

Фирмите точат държавата и общината и после биват обявявани в несъстоятелност или прехвърляни на хора като бай Алиш. Красноречив пример е нотариално заверена покана до общината от 29 септември 2010, подписана от управителя на „Бизнесконсулт 07” Георги Рогов, с което се предявява претенция от 188 760 лева, базирана на договор за прехвърляне на вземане на Рогов с бай Алиш Црънгалов в качеството му на шеф на „Беллес ИК”. Придружена е с уведомление на самия бай Алиш до общината (той твърди, че не е подписвал такова), че е прехвърлил вземането. Основанието е точка от договора за наем, според която ремонти и подобрения се плащат от общината. Пред „Знаме” тогавашният кмет Кузман Маринков отрече да е плащал подобна сума.

„Помня, наистина имаше такъв случай, но ремонт не бе констатиран, затова не платихме нито стотинка

И до съд не се стигна, защото в хода на делото щеше да се разбере, че всичко е бутафория и няма никакви подобрения в сградата”, коментира Маринков по този повод.

По Закона за достъп до обществена информация официално поискахме от община Белово да ни покажат копия на документи, от които е видно финансирането от страна на държавата, както и броя на издадените карти за пенсионери и за ученици през настоящата учебна година (защото има твърдение, че

много „мъртви души” пътуват, без да са получили карти

за това) плюс актуални списъци след заличаване на личните данни. Попитахме и работят ли в транспортната фирма лицата Васил Костов и Георги Варев и ако да, на какви длъжности? Има ли задължения към общината, държавата или трети лица и фирми дружеството “Еколес”? Не получихме копия на никакви документи, а на повечето от въпросите отговорите бяха общи или препращащи към общи нормативни актове.

Договор с фирмата не е качен на сайта на общината, само протокол на комисията, одобрила превозвача, ни уверява, че фирма „Еколес” има декларация за съответствие от производител на рампа за инвалидни колички, 8 свидетелства за регистрация на МПС (6 от колите са собствени и 2 са наети), застраховани с „Гражданска отговорност” и „Злополука”, минали ГТП. Представил е копия на договори за назначено компетентно лице за извършване на всички предпътни медицински прегледи и проверки за алкохол на шофьорите на фирмата срещу заплащане.

Има или няма рампи за инвалиди

За рампите за инвалиди обаче общинският съветник от БСП Стойко Стефанов си спомня, че липсвали при кандидатстването на фирмата. „Аз и инспекторката от ДАИ-Пазарджик Таня Гуглева искахме да се спре процедурата, защото освен че нямаше рампи, фирмата предлагаше 11 линии, а общината искаше 12. В крайна сметка останалите гласуваха „За”, а въпреки уверенията, че ще получим копия от протокола, това така и не стана и дори не сме го подписали”, заяви пред „Знаме” Стойко Стефанов.

Прокуратурата единствена може да каже има ли престъпления в общинския транспорт. А от служителите на ДАИ се очаква да установят има ли разминавания между транспортната схема и реалността, изпълняват ли се губещите курсове, какво е техническото състояние на колите и документалното - във фирмата. След като не са видели, че в ученически автобус се качват хора, на които се издават билети - при условие, че в специализирания превоз не се издават никакви талони, добре ще е да си изберат една произволна дата от следващия 15 септември нататък.

И да отидат изненадващо на проверка. Защото само за ден ние видяхме такива нарушения, а в редакцията разполагаме и с видеозаписи.

От ДАИ могат да видят отговаря ли лицензът на покритието. От данъчното пък могат да се запитат защо толкова много фирми, занимаващи се с една само дейност на беловска земя, „горят”, точат ДДС и на тяхно място се създават нови. И да видят има или няма задължения „Еколес 83” към държавата и въобще как се води счетоводството в това дружество. Иначе нашата проверка показа, че то има валиден лиценз до 12 май 2026 година.

На последната сесия от 27 юни съветниците

очакваха предложение от кмета за предоставяне на концесия на транспортните линии,

но не знаеха анекс към договора с настоящия превозвач ли ще има или контрактът ще се прекратява. Това обаче не се случи, а вниманието на всички бе погълнато от дадената зелена светлина за продажбата на земята под Топлата вода, а съветниците оставиха за основа цената от данъчната оценка на имота, която е в размер на 75 хиляди лева. Предложението си кметът инж. Варев обоснова с изключително тежкото финансово състояние на общината.

Тодор ГРОЗДЕВ

Joomla SEF URLs by Artio