Печат на тази страница

Тодор Попов: "Умни" решения, зарядни станции за електромобили и социални паспорти за най-съвестните граждани

Вторник, 01 Октомври 2019 20:40

ПАЗАРДЖИК. „Иновации и зелен град“ е водещият приоритет на настоящия кмет Тодор Попов и коалиция "Новото време".

- Живеем във време на нови предизвикателства, а те изискват нови решения, респективно - ново администриране, подчерта той. - Смятам, че в Общината трябва да се създаде ново звено, което да управлява иновативните практики. То ще е предимно от млади хора, които познавам добре и с които работих през последните четири години. Ще помагат, разбира се, експерти и организации. Трябва да се учим от хората, които имат добри идеи.

Важно е да изготвим стратегия за

превръщането на Пазарджик в „умен град“

и да я изпълняваме поетапно, категоричен е Тодор Попов. Стратегията ще включва умни решения за управление на трафика, транспорта, комуникациите, енергоснабдяването, Гражданската защита, административното обслужване. Сензори по стълбовете например може да следят ежедневно движението и да показват какво се случва в районите със светофарните уредби, какво е състоянието на уличното осветление и т. н.

Ще продължи усъвършенстването на съществуващите електронни услуги, както и въвеждането на нови.

- Надявам се с новите лични документи много от публичните услуги да бъдат достъпни само с лична карта, защото не всеки има възможност да работи с електронен подпис.

Тодор Попов се спря подробно и на новите алтернативни методи за транспорт:

- В следващите години вело и електротранспортът ще печели все повече привърженици. Затова сме длъжни да положим усилия за по-достъпна инфраструктура. Да изградим още велоалеи и депа за велосипеди под наем. Както и да сме едни от първите, които стартират изграждането на

зарядни станции за електромобили.

Електромобилът е бъдещето, според мен, и трябва да гледаме по-смело в тази посока. Ще бъде разработено интернет приложение за показване на свободните паркоместа в града.

Мерки за подобряване на жизнената среда:

- Имаме още проблеми за решаване в сметопочистването. Предвиждаме нови графици, ново разпределение и конкретни зони за действие. През годините се установи, че интензитетът на изхвърляне на отпадъци не е еднакъв - някъде е по-голям, а на други места е по-малък. Трябва да изградим по-стройна система за партньорство между нашите екопатрули и почистващите фирми. Да има правилно райониране и да се знае кой какво прави и за какво отговаря.

Ще продължим и с озеленяването на града. Вече направихме доста, сега трябва да го поддържаме.

Има какво да се желае по отношение на екопатрулирането и санкционирането

на тези, които не спазват правилата. Твърдо решен съм да бъда по-последователен в това да опазим града си чист. Ще работя за това с всички лостове и възможности, които дава управлението.

Разширяване на парковите пространства и зоните на отдих също стои на вниманието на Тодор Попов.

- Ще помислим за изграждане на капково напояване в разделителните ивици и цветните алеи, както и на някои места в парковете. Не е нито толкова скъпо, нито толкова сложно. Досега изчаквах, за да проверя дали сме готови чисто манталитетно. Не ми се иска да монтираме съоръжения и след 3 дни те да бъдат счупени. Но считам, че вече е дошло време. Поливането в разделителните ивици, особено в по-сухите месеци, действително причинява неудобства на трафика.

Сред останалите еко приоритети на настоящия кмет са довършване култивацията на старото сметище и на сепариращата и компостиращата инсталация на регионалното депо, както и проектиране и изграждане на втората клетка. Скоро ще започне също така

модернизирането на пречиствателната станция

с изграждането на второто стъпало за пречистването на азот и фосфор.

Тодор Попов се спря подобно на качеството на въздуха:

- Пазарджик не е сред градовете с най-силно замърсяване, но въпреки това работим и по този въпрос. В момента изготвяме проект за замяна на твърдите горива с екоизточници на енергия. Очакват се 80 милиона, с които средно големи общини като нашата ще могат да кандидатстват за мерки, свързани с намаляване на фините прахови частици. Те се дължат най-вече на горивото за отопление. А формите, които държавата е избрала да противодейства на проблема, са две - поставяне на редуциращи филтри на комините и

подмяна на отоплителни тела с климатици или други печки

Справянето с бездомните кучета е друго предизвикателство.

- Изграждането на приют като тези в София и Пловдив е трудно постижимо. Няма целеви ресурс. По-лесният вариант, на който сме се спрели, е партньорство с неправителствената организация "Четири лапи". Хората в нея имат солиден опит. Първоначално ще направят

голямо обезпаразитяване и кастриране на бездомни кучета и котки,

Очаквам от тях и други предложения за решение на проблема.

Жителите на общината ще останат във фокуса на управлението. За най-съвестните се предвиждат редица преференции:

- Ако детето ти спортува, ползваш привилегии. Ако пазиш междублоковото си пространство чисто и поддържано - също, даде пример Тодор Попов. - Ще има облекчения и за гражданите, които са социално отговорни и подкрепят политиките на местната общност. Такива могат да бъдат данъчни или други стимули.

Създаваме система и за така наречения социален рейтинг - нещо, което досега не е правено у нас и е чудесна възможност отново да бъдем иновативни. Ако си добър данъкоплатец, ако си плащаш данъците в срок, ако децата ти спортуват или са отличници, ако се включваш в политиките за озеленяване, в други социални проекти, в благотворителност, еко инициативи или други каузи, които Общината подкрепя,

получаваш социален паспорт,

който ти дава право на различни преференции на местно ниво. Например по-ниски лихви по кредити, децата ти да се записват с предимство в избраните от тях училища или детски градини и т. н.

Отличниците може да получават културен чек, т. е. Общината да заделя средства и на всички младежи с отличен успех след 10 клас да се полагат по 100 или по 150 лева под формата на ваучери. Да могат да използват тези пари за кино, театър, музей, библиотека или в книжарницата за ученически пособия и книги.

(Зн)

Joomla SEF URLs by Artio