Понеделник, 25 Яну 2021
 
Пазарджик

Арлин проговаря за баретите, помлели “30-хилядно циганско гето”

  08.02.2017 18:14             
Арлин проговаря за баретите, помлели “30-хилядно циганско гето”

Архивите са живи - единствено тези на вестник „Знаме”

ПАЗАРДЖИК. „73-ма роми насилват един след друг бременна жена - тя абортира и умира. Арлин Антонов ръководи операцията срещу разбеснелите се цигани. 70 български малолетни момичета, вързани и насилвани за проститутки, откриват ченгетата при тараша в гетото!...”. Тези редове са особено споделяни в социалните мрежи, но Арлин Антонов не искаше да говори за тях. Журналистът Мартин Карбовски обаче го е изкушил и Антонов ще му гостува тази събота, а „Знаме” съдейства на предаването със свои стари публикации.

„Търсихме архиви от настоящи медии, но никъде не намерихме нищичко

Даже и в библиотеки и държавни архиви”, коментираха от предаването.

„Циганите от пазарджишката циганска махала и до ден днешен треперят, когато се сетят за нощта на 29 юни 1992 г., а в съзнанието им изплуват ясните спомени от разигралите се събития.

По това време демокрацията прохожда в управлението, а призракът на комунизма още има трайно присъствие сред хората. Известните със своята хитрост роми обаче усещат вятъра на промяната и започват да си позволяват редица своеволия. малко по малко поведението на отделни представители от малцинството излиза от релси. Едни от първите, пропищели от своеволията, са жителите на Пазарджик. Само за месец в циганското гето са регистрирани 7 изнасилвания и 8 убийства.

Прясно назначения шеф на полицията Арлин Антонов провежда няколко разговора с тогавашния вътрешен министър Йордан Соколов и главния секретар Богомил Бонев. Двамата му дават картбланш за действия и единственото, което се чака, е правилен момент за започването им”, се казва в споделяната безброй пъти статия.

В броя си от 30 юни 1992 година вестник „Знаме” пише под заглавие



„Полицейска акция в „махалата” разкри стока за милиони”

как на 29 юни в 6 часа сутринта се е провела операция по паспортния режим и охрана на обществения ред.

„Намерени са без документи и митнически декларации много дрехи, телевизори, видеокасетофони, електрически уреди, автомобилни гуми с джантите,6 чисто нови акумулатори, 50 броя врати и дограма, 5 коня, злато и златни накити. Открити са и три автомобила „Лада” без документи и регистрационни номера, с различни номера на купетата и двигателите. Доста крадени автомобили бяха намерени, захвърлени из махалата. Някои от тях разглобени на части…”, пише „Знаме”. И допълва, че са намерени кутии за патрони за картечница и автомат „Калашников”, чувал с пари (около 30-40 хиляди лева), открит в една от къщите, в друга къща са намерени нови 100 хиляди лева… Намерени са и двойни паспорти на едно и също лице…

„Около 1 час след полунощ на 29 юни Арлин Антонов получава сигнал, че в гетото е отвлечено младо семейство – на около 22 – 23 години. Мъжът е пребит с железни тръби, а жената е отвлечена в една от къщите. Шефът на РПУ-то (бел. ред., той всъщност е шеф на РДВР) веднага отива в управлението и започва подготовка на операцията – повече не може да се търпи, защото чашата вече е преляла.

Само за минути по тревога е вдигнат целия наличен състав на дирекцията. Мобилизирани са всички курсанти в сержантското училище. В 6 часа сутринта квартал „Изток“ осъмва блокиран – не птичка, муха не може да прелитне. Започва жесток тараш – къща по къща, барака по барака. Ченгетата вадят и трупат огромни количества крадени вещи, наркотици, оръжие… „Заварихме в циганските къщи на махала „Токайто“ над 70 български момичета между 13 и 16 години, вързани за леглата, които са били „обучавани“ за проститутки. Под „обучавани“ разбирайте – по цял ден им се изреждат от махалата и това се филмира. Заплашват ги, че ще убият родителите им, че имат хора в полицията и гъкнат ли, ще стане много лошо“, спомня си потресен самият Арлин Антонов”, или поне така е цитиран в „легендарната” статия в интернет. Но да се върнем на „Знаме”.

„Голяма изгода от акцията имаше инкасаторката от „Електроснабдяване”,

която покрай полицаите успя да събере поне една част от дължимите суми”, пише екип на пазарджишкия седмичник (тогава) от мястото на събитието тогава. На първа страница в същия брой 26 има дописка и под рубриката „Репортер 007 съобщава”, от която става ясно, че срещу полицията (помощното стопанство на Регионалната дирекция на МВР) имало „нощна циганска атака” малко преди акцията - на 28 юни около 20,30 часа, а ранени имало и от страна на униформените, и на ромите. Както и че мургави граждани на Пазарджик опитали да направят протест пред сградата на общината… Темата присъства и в други публикации в същия брой като свиканата по спешност пресконференция в общинската администрация, която трябва да даде отговор на въпроса ще се реши ли и как циганският проблем. В следващия брой на „Знаме” има още подробности от акцията, дадена от подп. Арлин Антонов преди да разбере, че е назначен за шеф на Националната служба за сигурност.

Има ли изнасилена жена и ако има, от колко души е била изнасилена и къде точно, няма да ви кажем. Гледайте предаването на Карбовски и благодарете, че архивите са живи. В случая те са единствено на вестник „Знаме”.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички