Регионът

Аптеките в областта символично прекъсват работа заради проф. Стоименова

  13.04.2020 04:15             
Аптеките в областта символично прекъсват работа заради проф. Стоименова

От 11:50 до 12:10 часа днес аптеките в Пазарджишка област ще прекъснат работа, както колегите им в цялата страна. Така те ще изразят подкрепата си за председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Стоименова, която е обвинена заради дадени интервюта. Това съобщи за „Знаме” Анжела Мизова, която е зам.-председател на БФС.

 

В Пазарджик аптеките са около 60, а в цялата област – около 100. Фармацевтите ще продължат с тази символична мярка и в следващите дни.

 

„Всички колеги, с които успяхме да се свържем вчера и днес, заявиха без колебание, че ще се включат в инициативата. Същата е реакцията и в страната. Съсловието ни не е от най-обединените, но сега за първи път действаме като едно цяло”, заяви Анжела Мизова. Според нея, проф. Стоименова не е казала и една дума, която да не е вярна или недоказуема, а повдигнатото обвинение (заради интервюта пред БНР и БНТ) по чл. 326 от Наказателния кодекс е израз на репресивен подход и е абсолютно неуместен във времето, когато здравните работници и без друго са подложени на огромно напрежение и опасност.

 

Тя и колегите й настояват да бъде намалена гаранцията от 20 000 лева, наложена на председателката на БФС, а обвинението срещу нея да бъде снето незабавно.

 

Чл. 326 от НК гласи, че който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години. По текста, по който е повдигнато обвинение, обикновено съдят хора, подали фалшиви сигнали към Спешна помощ или фалшиви сигнали за поставена бомба в училище или на гарата. Прокуратурата атакува Стоименова след серия от нейни публични позиции за проверките в аптеките и ситуацията с презапасяване с лекарства и проблемите с недостига през последните седмици.

 

Не само фармацевти, а и журналисти скочиха срещу действията на прокуратурата. Държавното обвинение пък разпространи кратко съобщение, че обвинението е "във връзка със серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение" и че то е деяние "с висока обществена опасност, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти".

 

 „Всички регионални фармацевтични колегии подкрепят приетата в събота вечерта обща декларация. Сред някои колеги имаше желание за тотален бойкот, но няма смисъл да наказваме пациентите. Представете си обаче какво ще се случи в тази криза, ако спрем да работим”, риторично попита магистър фармацевт Мизова.


(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички