Други Пазарджик

Д-р Корнелия Павлова, началник Клинична лаборатория в МБАЛ „Хигия“: Тестването за Covid-19 на всеки пациент e въпрос на отговорност

  04.05.2020 07:08             
Д-р Корнелия Павлова, началник Клинична лаборатория в МБАЛ „Хигия“:  Тестването за Covid-19 на всеки пациент e въпрос на отговорност

Идеята е да бъдат защитени и персоналът, и болните, които постъпват планово за лечение

 

ПАЗАРДЖИК. При постъпване за лечение в болница “Хигия” за Covid-19 се тестват безплатно всички пациенти.
Бързите тестове за коронавирус са достъпни и за всички останали жители на областта в Изнесения/Филтърен кабинет на болницата, от понеделник до петък, между 11.00 -12.00 часа. Цената им е 28 лв.

 

Разговаряхме за това с д-р Корнелия Павлова, началник Клинична лаборатория в „Хигия”. Ето как отговори тя на въпросите на „Знаме”:

- Има ли друга болница в страната, в която се правят безплатни тестове за Covid – 19 на всеки пациент, който се приема?

- Вероятно има. Това е въпрос на отговорност на ръководството на лечебното заведение, а повечето болници имат начело отговорни ръководители.

- Как се стигна до решението да се тестват предварително болните?

- Идеята е да бъдат защитени и персоналът, и пациентите, които постъпват планово за лечение при нас. На основание заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и заповед на изпълнителния директор на МБАЛ „Хигия“ и МБАЛ „Хигия-север“ д-р Цветелина Спиридонова, пълният обем на плановата дейност в нашите две болници бе възобновен, считано от 27 април . Разбира се, ние сме наясно, че диагностичната стойност на бързите тестове е под 90 процента, но е по-добре да рискуваме и да сгрешим 10 процента, отколкото със сигурност от 100 процента да пропуснем някой болен.

- Здравната каса ли заплаща ли бързите тестове или те са за сметка на лечебното заведение?

- Националната здравноосигурителна каса не заплаща тестовете. Всички разходи са за сметка на болницата, но в крайна сметката здравето на лекарите, сестрите и пациентите няма цена.

- Колко надеждни са бързите тестове за коронавирус?

- Всеки тест има определени референтни стойности. Тези, които ние използваме, са с 87 процента чувствителност и 92 процента специфичност. - Колко души са се възползвали от тях в Изнесения/Филтърен кабинет?

- Над 180 до момента.

- Може ли да опишете процедурата по самото вземане на пробата?

- Изисква се една капка биологичен материал. Работи се с т. нар. периферна кръв, или кръв от пръста, но може и с венозна. След това се поставят две капки буфер върху касетата за бърз тест, като неговата роля е да хомогенизира пробата. Изчаква се 10 минути и резултатът става ясен. Процедурата е напълно безболезнена.

Лидия КАДИЙСКА

 

 

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички