Регионът

Три дни релакс в спа столицата - подарък за 3600 лекари и полицаи

  04.05.2020 06:14             
Три дни релакс в спа столицата - подарък за 3600 лекари и полицаи

ВЕЛИНГРАД. Три дни безплатна почивка в курорта за 3600 медици и полицаи, които са на първа линия в битката с КОВИД-19 подарява Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Западни Родопи”. Това е жест на благодарност и уважение към хората, които се борят за живота ни, още повече Велинград е най-добрата дестинация за прогонване на стреса. Това заяви пред „Знаме” управителят на сдружението Златко Златанов.

„Можем да посрещнем безплатно тези герои, да се почувстват удостоени с внимание и уважение, защото те безспорно го заслужават и всички ние сме им длъжници. Когато се развихри вируса, по телевизията видяхме как бързо нараства бройката на заразените и починалите. Затова събрах Управителния съвет и им предложих да помислим как да помогнем на тези хора. Понеже все повече думата „хотелиер” се налага в речника като натоварена с отрицателен смисъл, желанието ми бе да покажем, че не сме толкова лоши. И въпреки че сме най-засегнати от кризата като бранш, трябваше да помогнем. Колегите започнаха да дават идеи – да направим дарения на МБАЛ „Пазарджик”, на МБАЛ „Велинград”, на Кръвна банка… И стигнахме и до тази идея, която безрезервно бе подкрепена от Управителния съвет.

Още повече, Велинград е най-доброто място за прогонване на стреса,

заобиколен от тези красиви планински хребети и с тази лековита минерална вода. Затова решихме да направим този подарък. Хората могат да използват почивката си, когато решат, стига да има свободни места. Единственото условие е да покажат документ, че не са заразени”, пояснява Златко Златанов, който е собственик на хотел „Рич”. От сдружение „Западни Родопи” направили и други дарения. Хотелиери насочили пари към Кръвна банка в Пазарджик, други заделили по 2-3000 лева лични средства за МБАЛ „Пазарджик”.

Целият персонал на областната многопрофилна болница получил и карти за отстъпки към над 160 фирми,

с които хотелиерите и ресторантьорите си партнират.

„Това го прави само Велинград, но много наши колеги от страната също направиха подобни дарителски инициативи. И това им прави чест. Защото в условията на пандемия и извънредно положение в нашия бранш приходите паднаха рязко”, казва хотелиерът. Сдружението вече предложи на Министерството на туризма да пренасочи заделените за външна реклама 5 милиона лева към хората от първа линия като им осигури почивки. Тъй като външната реклама няма да е ефективна при условие, че сега всяка държава ще стимулира вътрешния, а не външния туризъм. Писмо е изпратено и на Министерството на отбраната.

„Тук не става въпрос за търсене на пари от държавата. Сами ще се оправим, но

искаме от държавата ДДС да падне на 5%,

включително за ресторантите и заведенията. Така ще се последва примера на много европейски държави, за да можем да им бъдем коннкурентни. Във Велинград очакваме и общинската управа в лицето на кмета д-р Костадин Коев да изтегли заем. Защото знаете, общината е във финансова криза и има 20 млн. лева задължения (бел. ред., на сайта писахме, че Община Велинград е сред първите, които съкращават персонал от 13 март насам – на борсата отиват 22 служители от администрацията). Местната власт трябва да прецени дали да изтегли заем от порядъка на 7-10 милиона лева, който да се изплаща в продължение на 10 години от туристическата такса.

Стане ли това, сме готови да предложим повишение на туристическата такса с 20-25%

и всички да плащат, а не както сега, да има отделни „зрънца”, които се правят на тарикати”, казва Златанов. Той е категоричен, че досега туристическата такса се е плащала почти повсеместно без да се укриват реални легла. „Това не е вярно. Да не говорим, че след влизането в сила на новата система вече и единични случаи на заобикаляне на изискването няма да са възможни. Вдигнем ли таксата обаче, ще се събират около 1,5 милиона лева, а тези пари са нужни за подобряване на инфраструктурата и имиджа на Велинград – като се обновят фасадите на сградите в центъра на Чепино, като се направи нов басейн в Каменица и се промени облика на Клептуза... Вярно е, че туризмът последен ще се възстанови от всички браншове, но Велинград ще бъде първи в бранша. Летният сезон ще е труден, но спа столицата пак ще бъде пълна всеки уикенд, а голямата сила на Велинград в туризма е точно в почивките от петък до неделя”, оптимист е Златко Златанов.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички