Пазарджик

И собствениците на заведения, и клиентите – плахи

  07.05.2020 12:18             
И собствениците на заведения, и клиентите – плахи

ПАЗАРДЖИК. В първите дни на разрешителния режим до заведения няма наплив към тях. Клиентите са плахи, собствениците на заведения – също. Някои от тях и вчера се бояха да отворят, макар че дъждът спря и слънцето пекна. Там, където масите бяха разположени отвън пък, даже на дистанция от 2 метра вместо минималните 1,5 метра, се наблюдаваше рехаво присъствие. Гражданите все още предпочитат да приседнат на пейките и да пият кафе от термос или вендинг машина.

Да припомним, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която допуска посещенията на търговски площи на открито. Това са градини и тераси на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници. Те можеха да заработят от 6 май при спазване на противоепидемичните мерки. Заведенията на открито обаче ще трябва да спазват определени условия. Там, където масите са много на гъсто, те трябва задължително да се разредят. Самите маси трябва да са разположение по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1,5 метра между тях и не повече от четири лица на маса или на едно семейство. Обслужващият персонал трябва да е с поставена защитна маска за лицето, а повърхностите на масите и столовете да се дезинфекцират след всеки посетител. Заведенията са длъжни да поставят на видни места диспенсър с дезинфектант за ползване от посетителите.

Министърът обеща, ако всичко върви добре, да бъде позволена и работата на големите ресторанти при определени мерки. „Правим всичко, гарантирайки, че няма да докараме нов пик на заболяването. Колективният имунитет не сработи никъде по света", каза пък премиерът Бойко Борисов.

"Сигурността на клиентите, трябва да бъде гарантирана, масите да се разредят и да се работи на полурежим. Няма ясна информация, кога ще премине коронавируса и ще се учим да живеем и работим", подчерта и ген.-майор Мутафчийски.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички