Регионът

Студентка по медицина е болногледачка на Ковид-пациенти

  18.05.2020 07:30             
Студентка по медицина е болногледачка на Ковид-пациенти
Надявам се пандемията да ни направи по-добри! – казва доброволката Мартина Шопова

ПАЗАРДЖИК – ВЕТРЕН. 24-годишната Мартина Шопова от Ветрен е сред първите трима доброволци, които в края на миналата седмица започнаха  работа в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик, за да помагат в битката с коронавируса.

Марина е студентка по медицина в шести курс на Медицинския университет във Варна. Предстои й дипломиране като лекар, но в момента е болногледачка в Ковид-сектора. В Инфекциозно е карала и летните си стажове, „Инфекциозни болести” е сред приоритетните й специалности. Възпитаничка е на езиковата гимназия „Бертолт Брехт” в Пазарджик.

Ето как отговори на въпросите на „Знаме” бъдещата д-р Шопова:

- Как решихте да се посветите на медицината? Какво мотивира един млад човек в 21 век да се отдаде на тази трудна професия?

- Когато избирах тази специалност, не знаех с какво точно се сблъсквам. Не мисля, че и повечето бъдещи студенти знаят. Исках динамична и развиваща се професия и, разбира се, да бъда в полза на хората и тяхното здраве. Със сигурност не е лесно и съм убедена, че големите предизвикателства за мен тепърва предстоят.

- Защо се записахте доброволка в борбата на първа линия с Ковид-19? - Ситуацията в момента в световен мащаб е такава! Ковид-19 няма да изчезне скоро. Предстои ми да се дипломирам и да започна работа като лекар, а както показва статистиката, навсякъде може да се „срещнем” с болестта. Предпочитам сега да натрупам опит и да успея да я разпозная следващия път.

- С какви емоции прекрачихте за пръв път прага на Ковид-сектора?

- С вълнение от непознатото!

- Изпитвахте ли страх? Изпитвате ли страх в момента?

- Не мисля, че има място за страх. За тази увереност благодаря на всички сестри, които са винаги до мен и се отзовават на всеки мой въпрос. За нашата безопасност от първия ден ни беше обяснено как точно да обличаме и събличаме изолационните костюми, което е важно. Старая се стриктно да спазвам всяка стъпка.

- Какви са точно Вашите задължения?

- Дойдох с нагласата да върша всичко, от което има нужда. В момента помагам на медицинските сестри, но се интересувам и от състоянието на пациентите. Всички лекари в екипа са отзивчиви и са готови да отговорят на моите въпроси.

С медицинския персонал и лекарите се познаваме от няколко години. В отделението съм провеждала летните си стажове. Те са добър и сплотен екип, от който мога да науча много.

- Имахте ли възможност да разговаряте с пациент или с близки на пациенти? Какво Ви казаха?

- Да, разговарях с пациентите. Повечето са тук от няколко дни и са нетърпеливи да се завърнат вкъщи при близките си, което е разбираемо. Ние пък от своя страна правим всичко, за да ги изпратим здрави. От моето назначение досега сме изписали трима излекувани пациенти.

- Как се чувствате след дежурство?

- В момента имам престой в отделението от 7 дни и не се прибирам вкъщи. Чувствам се доволна от свършената работа, въпреки умората , която всеки от нас изпитва.

- За много хора вие, доброволците, както и всички мъже и жени с бели престилки на първа линия, сте днешните герои. Това увеличава ли отговорността?

- Отговорността трябва да е еднаква по всяко време и към всеки пациент. Все пак те ни се доверяват, че ще ги изпратим здрави! Погледите на всички обаче днес действително са насочени към нас с надежда за преодоляване на кризата.

- Какво е личното Ви мнение за коронавируса? Ще открият ли скоро лекарство или ваксина? Ще отшуми ли в близките месеци пандемията? Подценява или надценява опасността обществото като цяло?

- Надявам се скоро да открият ваксина, защото това, според мен, ще бъде решението. Моето мнение е, че се подценява и хората масово мислят , че ги лъжат, че съществува коронавирус. А дали ще отшуми - времето ще покаже, но със сигурност ще се натрупа опит, който ще бъде използван занапред. Смятам, че и хората ще се променят. Надявам се да станем по-добри един с друг след тази пандемия.

- Ще има ли отлив от медицината след тази криза или очаквате в бъдеще да има повече лекари и здравни работници?

- Силно се надявам , че няма да промени мотивацията на бъдещите медицински работници, защото търсенето на такива ще се увеличи.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички