Четвъртък, 06 Авг 2020
 
Регионът

Банкова служителка е доброволка в „Уни Хоспитал” – Панагюрище

  18.05.2020 07:46             
Банкова служителка е доброволка в „Уни Хоспитал” – Панагюрище

Мариана Карамаринова е на 37 години. От 14 години работи в „Пощенска банка”, в момента е старши експерт „Индивидуално банкиране”. Тя е сред първите, които са се записали доброволци в „Уни Хоспитал”.

Още преди да стартира официално набирането, започва да се интересува с какво може да е полезна на болницата. Кандидатства, без да се замисля, веднага щом разбра, че здравното заведение има нужда от помощ. Взима решението бързо, лесно и без страх.

- Притесненията ми бяха и са по-скоро за моите близки

– да не ги заразя, ако евентуално аз се разболея, сподели пред „Знаме”. - Но пък те приеха избора ми много спокойно, не ме спряха. А и много се пазим. Имаме защитни облекла, очила и всичко необходимо. С тях сме непрекъснато. Дискомфортно е при по-продължително носене, особено със затопляне на времето. Получава се запарване, трудно дишаш нормално с шлем и маска. Искрено съчувствам на хората, които трябва да са екипирани по този начин дълги часове.

Мариана винаги е имала сантимент към работата на здравните работници. Майка е стоматологична сестра. Преди години

тя самата е искала да стане хирург,

но съдбата й е отредила друг професионален път – на финансист.

Но сега с голямо желание помага в болницата. Там е винаги, когато имат нужда от нея:

- В началото ходех по 4 часа преди другата ми работа, а в по-натоварените дни се връщах и вечер. Откакто обаче работното ми време в банката се нормализира, мога да съм в МБАЛ „Уни Хоспитал” главно в събота и неделя.

Вечер, разбира се, също съм на разположение,

когато съм им необходима.

Заедно с другата доброволка Полина помагат на охраната и служителите, които измерват температурата на персонала, на пациентите, на придружителите и въобще на всички, които прекрачват болничния праг.

Освен това, пренасят багажа на болните, тъй като в МБАЛ „Уни Хоспитал” има забрана за свиждане, но близките могат спокойно да оставят

багаж на регистратура,

който след дезинфикация се разпределя по отделенията и стаите.

На въпроса какво е усещането да си на първа линия в борбата с едно толкова опасно заболяване, Мариана отговаря:

- Удовлетворението е огромно. Ежедневието ми се промени коренно - стана много по-разнообразно и динамично. Чувствам се полезна. Харесвам разговорите с лекарите и медицинския персонал. Както и общуването с пациентите и придружителите. Разговаряме с хората. Приемат спокойно, когато им казваме, че не могат да се качат по отделенията. Няма разправии, нито излишни нерви. Има известни притеснения, но не са нищо фрапиращо. Ситуацията не е нито стресова, нито шокова.

Да, до известна степен е опасно, но пък трябва да се оказва съдействие и подкрепа както на болните и техните близки, така и на здравните работници.

Сам човек не може да се справи с нещо толкова сериозно

Винаги има нужда от помощ.

За лекарите и останалия медицински персонал Мариана казва:

-Не можем без тях. Перфектни са като специалисти и разкошни като хора. Очарована съм от тях. Повечето ги познавам ги отдавна. В сигурни ръце сме.

А към хората доброволката се обръща с думите:

- Задължително трябва да сме предпазливи, защото ако сами не се пазим, няма кой да ни опази и ни подсигури комфортът, с който искаме да живеем. С небрежност и подценяване на ситуацията просто си правим зла услуга. Защото може да се заразим не само ние, но и да заразим нашите най-близки хора. Ще натоварим излишно и болниците, лекарите и останалия здравен персонал. Така че трябва да сме отговорни!

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички