Четвъртък, 06 Авг 2020
 
Други

Доброволецът Ангел Тонов: В Инфекциозното е по-безопасно

  19.05.2020 07:30             
Доброволецът Ангел Тонов: В Инфекциозното е по-безопасно

ПАЗАРДЖИК. Ангел Тонов е един от тримата доброволци на първа линия в борбата с COVID-19 в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Пазарджик”. 43-годишният мъж от областния град е възпитаник на Спортното училище, където е тренирал джудо. Завършил е политология в Германия, където е живял  и работил в продължение на 15 години. Пет години работи и във Франция, а от две години се връща в България. Бил е в една паралелка с бронзовия олимпийски медалист от Атина’2004 Георги Георгиев, а впоследствие тренира джудо заедно с него. Тренира и сега. Два-три пъти седмично е в дожото на „Кодокан” в зала „Васил Левски”. Сега обаче се е посветил изцяло на болните като санитар. Отвън го подкрепят приятелите му, а близките му поне до вчера не знаеха, че е влязъл в „бърлогата на звяра”.

„Въобще не съм се колебал дали да стана доброволец

Знаех, че се търсят хора да помагат и от петък постъпих в отделението. Всички тук сме като едно цяло, всички са изключителни професионалисти, а на завеждащата на отделението д-р Пишмишева свалям шапка, споделя Ангел Тонов. Честно казано, не съм говорил със семейството си, когато реших да вляза. Майка ми и сестра ми са във Франция и не знаят, че съм вътре, но сега от „Знаме” сигурно ще разберат. Но това е нещо, което трябва да направя. Работата не е нещо особено – дезинфекцирам, помагам, където трябва, но нямам почти никакъв допир с болни. Но да имах, това не е притеснително.

Честно казано, навън е по-опасно да се заразиш, отколкото тук вътре

Защото тук всички са нащрек, мерките са стриктни – и дезинфекцията, и защитните облекла, маски, ръкавици, и надали на друго място в Пазарджик се прилагат в такава степен. Смяната ми е 8 часа, а работата не е тежка и няма как да ме измори. Време за почивка има достатъчно, а това, че не излизам от отделението, не е проблем”, казва Ангел. „Бях 20-годишен, когато напуснах България, завърших „Политология” в Свободния университет в Берлин. После стана така, че не можах да работя по специалността си, живях около 15 години в Германия. Върнах се в родината, после отидох във Франция. У нас окончателно се прибрах преди 3 години. България си е България, с хубавото и с всички трудности. Коронавирусът пък е по целия свят, но няма начин да не го победим”, убеден е Ангел Тонов.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички