Регионът

Кметът на Пещера влезе в ремонтираната джамия преди Байряма

  21.05.2020 11:29             
Кметът на Пещера влезе в ремонтираната джамия преди Байряма

В неделя мюсюлманите ще празнуват. По този повод кметът на община Пещера Йордан Младенов посети сградата на джамията в центъра на града. Той пожела да се запознае с новото интериорно оформление на залата за молитви. Младенов беше придружен от Севгин Фейзула- общински съветник от ДПС, който е касиер и секретар в джамийското настоятелство и Димитър Павлов от местната администрация.

Заради ситуацията създадена от COVID-19, тази година Байрям намаз ще се кланя на открито, Мюсюлманското настоятелство в Пещера съобщи, че Сабах и Байрям намаз ще се извършат на 24 май  на градския стадион в Пещера.

За ремонтните дейности, които приключват, Младенов бе запознат от Муса Уручов - имам на Пещера. В молитвения дом беше подменена покривната конструкция, дограмата и подобрена външната част на минарето. Логистична помощ оказва и Община Пещера, както и общински фирми. Средствата за крупните ремонтни дейности бяха осигурени с доброволни дарения от мюсюлмани, българи и представители на други етнически общности от Пещера, страната и чужбина.

Гипсови тавани, ефектно осветление, нови фризовани парапети на помещението предназначено за молитва на жените, варакосани старинните стенописи. Това вижда всеки, който прекрачи прага на вътрешното помещение на джамията. Нов облик е придобил сифатът – имената на Аллах – писмена върху външните стени на джамията. Особено внимание е отделено на стародавните орнаменти в стил арабеска по стените.

Според пещерци, частични ремонти, боядисване, мазилки, облагородяване на дворното пространство и др.. са правени и преди, но този е най-мащабният.


Сабах намаз ще се кланя в 05:00ч. , а Байрамският в 06:35 часа. Ще бъдат взети всички необходими мерки за безопасност.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички