Четвъртък, 02 Юли 2020
 
Регионът

Европейският център по транспортни политики откри пропуски на пътя

  29.05.2020 11:36             
Европейският център по транспортни политики откри пропуски на пътя

След тежката катастрофа на 24 май

ДЕБРАЩИЦА. Трима инспектори Европейският център по транспортни политики вчера сутринта извършиха щателна инспекция на мястото на катастрофата в Дебращица. Те констатираха редица пропуски по отношение на пътната безопасност, които ще опишат в доклад с препоръки към Агенция „Пътна инфраструктура” и Община Пазарджик.

Да припомним, че при тежкия инцидент там на 24 май около 19 часа 45-годишна шофьорка помете четири жени на тротоар пред къща. На място загина жена на 73 години, а други три са в болница в тежко състояние – те са на 69, 76 и на 88 години. Критично е състоянието на 69-годишната жена, която е в Отделението по анестезиология и интензивно лечение. Веднага след катастрофата жителите на село Дебращица започнаха подписка за поставянето на изкуствени „легнали полицаи”.

Диана Русинова коментира пред „Знаме”, че докладът ще е готов до две седмици.

„Трябва да се помисли за други мерки, които ефективно да намалят скоростта

В случая АПИ отговаря за платното за движение, а за инфраструктурата отстрани отговаря Общината. Тя трябва да почисти храстите поне до табелата за влизане в населеното място. Ще препоръчаме допълнителни мерки, за да не се повтори подобен инцидент. Питате ме дали е възможно загубата на контрол над МПС-то да е по обективни причини? В тази крива на шосето моето лично убеждение е, че водачът е изгубил управление, защото не е могъл да възприеме адекватно обстановката. Автотехническите експерти ще кажат дали автомобилът не е получил внезапна повреда, но моето мнение е, че водачът е изгубил ориентация поради избуялата растителност, липсата на пътни знаци и маркировка. Ако измерим този напукан асфалт за сцепление, съм сигурна, че няма да покрие стандартите. Прави ми впечатление, че и тук

автоекспертът не е взел проби от асфалта,

за да се докаже дали водачът е можел да спре при определена скорост. Това обикновено го преценява прокуратурата, а пропускът е сериозен и в законодателството ни. Сцеплението на асфалта играе съществена роля при преценката и на автоексперта, и на комисията, която трябва да определи максималната скорост в този участък. Асфалтът е напукан – типичен признак за стареенето му, виждате полираната и износена фракция, видимо той не е подменян поне от 10 години. Отводняването също не е, както трябва, виждате, че водата минава през пътя. Освен това

липсва знак, който да предупреди, че тук има опасен завой

Сега след ПТП-то е поставен нов знак за ограничение на скоростта и концентрация на ПТП, но първо, поставен е не от АПИ, фолиото е изгубило светлоотразителността си, той не е на нужната височина и пред него няма задължителната 50-метрова видимост, за да бъде възприет от страна на водача. Това са абсолютни импровизации, в разрез с Наредба 18 за сигнализиране на пътищата с пътни знаци”, изброи пропуските Диана Русинова. Тя допълва, че не е обезопасен близкият канал, а на завоя не е поставена еластична ограда (мантинела). А мантинелата е можела да предотврати сблъсъка и трагедията, категорична е тя.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ТЪРСИМ ОХРАНИТЕЛИ, 0879 350 147- ТОТОВ

ТЪРСИМ ОХРАНИТЕЛИ, 0879 350 147- ТОТОВ

ПРОДАВАМ ГАРСОНИЕРА ДО КАУФЛАНД, 0886 168 808

ПРОДАВАМ ГАРСОНИЕРА ДО КАУФЛАНД, 0886 168 808
Всички