Други

Тиквичките – много ползи, малко калории

  30.05.2020 06:57             
Тиквичките – много ползи, малко калории

Май и юни са най-подходящите месеци да похапваме тиквички, а ако излезете на кооперативните пазари в Пазарджик и областта, ще ги намерете дори за по-малко от 2 лева килото. Добре известно е, че те превъзхождат голяма част от зеленчуците и плодовете по хранителни свойства. Въпреки че са плодове, обикновено ги приготвяме като зеленчуци, тъй като са по-вкусни, поднесени като солени ястия. Почти всичките им елементи намират място в кулинарията,

включително семената и дори коричката

Ако търсите хитър начин да отслабнете, може спокойно да се доверите на тиквичките. 100 грама съдържат едва 21 калории. Така че без да са калорични, те дават усещане за ситост заради водата и фибрите в тях.

А имат и много други ценни вещества, които ги правят здравословна храна. Става дума за магнезий, мед и фосфор,омега-3 мастни киселини, цинк и т. н. Отличават се също така с високо съдържание на калий, натрий, калций, желязо, витамините А, В1 и В2.

Тиквичките

подобряват зрението

и предотвратят развитието на заболявания, които се появяват от недостиг на витамин С – склероза, предразположеността към натъртвания и т. н. Препоръчват се и при астма заради витамина С, въглехидратите, протеините и фибрите.

Използват се за превенция на много болести, в това число на някои видове рак. Изследванията показват, че храните с фибри възпрепятстват онкологичните проблеми -

измиват например туморите от клетките в дебелото черво

Тиквичките поддържат и сърцето ни здраво благодарение на високите нива на мангана и витамин С. Освен това възпрепятстват окисляването на холестерола, който се натрупва по стените на кръвоносните съдове. Фолиевата киселина пък помага на организма да елиминира опасен метаболитен страничен продукт, наречен хомоцистеин, който може да доведе до инфаркт и инсулт. С консумацията на тиквички холестеролът намалява и се понижават рискът от атеросклероза и сърдечни заболявания, дължащи се на диабет.

Тиквичките влияят добре и на мъжкото здраве

Особено при доброкачествена хипертрофия на простатата. Това е състояние, при което простатната жлеза се разширява по форма и размер, което може да причини проблеми както със сексуалната, така и с уриналната функция.

5-дневна диета с тиквички

Диетата с тиквички може да се спазва продължително време, стига да сте кобинативни и да добавяте към тях разнообразие от други продукти. С 5-дневната програма не само ще свалите 2-3 кг, а и ще подобрите имунитета си.

ПЪРВИ ДЕН

Закуска: Към чаша настъргани тиквички добавете 4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. счукани орехови ядки и копър.

Обяд: Пригответе си ризото от 40 г ориз, 1 тиквичка и 1 морков. Подправете го на вкус.

16 ч.: сезонен плод по избор (без грозде).

Вечеря: Изпечете на скара 120 г риба и я гарнирайте с 1 тиквичка, нарязана на резени, запечена на плоча и подправена със сос от кисело мляко и копър.

ВТОРИ ДЕН

Закуска: Филийка пълнозърнест хляб намажете с извара и я гарнирайте с 2 тънки резенчета тиквичка. Изпийте и чаша зелен чай с мед.

Обяд: Направете си салата от зеле, настъргани тиквичка и морков, 4-5 маслини. Подправете я с 1 ч.л. зехтин, морска сол и лимонов сок.

16 ч.: 2 пълнозърнести бисквитки.

Вечеря: Настържете 1 тиквичка. Добавете 50 г натрошено сирене, 2 с.л. кисело мляко, 1 с.л. сурови тиквени семки и наситнен копър. Разбъркайте, изсипете в намаслена тавичка и запечете във фурната.

ТРЕТИ ДЕН

Закуска: Към купичка кисело мляко добавете 2 с.л. овесени ядки и 1 ч.л. ленено семе.

Обяд: Изпечете или сварете парче пилешки гърди без кожата. Гарнирайте ги с 1 нарязана на кубчета тиквичка, задушена в зеленчуков бульон и подправена на вкус.

16 ч.: сезонен плод по избор.

Вечеря: Пригответе си салата от нарязана на кубчета тиквичка, 1 чаша сварена зелена леща, 1 чушка и 1 домат. Подправете я с дресинг от 1 ч.л. зехтин, 1 ч.л. балсамико и копър.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН

Закуска: Филийка пълнозърнест хляб намажете с доматено пюре и я гарнирайте с резен сирене и филийки сурови тиквички.

Обяд: Пригответе си салата от накъсани листа спанак, нарязана на кубчета тиквичка, 1 домат, 1 с.л. тиквени семки и 40 г скариди. Подправете я с 1 ч.л. зехтин и лимонов сок.

16 ч.: чаша зелен чай и 1 пълнозърнеста бисквитка.

Вечеря: Нарежете на кръгчета 2 тиквички. Задушете ги със зеленчуков бульон и 1 ч.л. зехтин. Подправете ги на вкус и ги изяжте с 1 филийка черен хляб.

ПЕТИ ДЕН

Закуска: чаша зелен чай, 1 варено яйце и филийка черен хляб.

Обяд: Срежете 1 тиквичка по дължина. Издълбайте половинките, нарежете наситно вътрешността и смесете с 2 с.л. настърган кашкавал, 1 яйце и подправки на вкус. Напълнете тиквичките със сместа и ги запечете във фурната. Едната половинка изяжте на обяд, а другата – на вечеря.

16 ч.: чаша айран.

Вечеря: половинката пълнена тиквичка и плод по избор.

Маски за лице с тиквички

 

За подхранване на суха и загрубяла кожа и предпазване от бръчки
Вземете 1 с.л. сок от тиквичка, изцеден от настърганата и сърцевина. В него добавете един жълтък. Размесете добре и нанесете върху лицето за 15 минути. След това отстранете с памучен тампон, натопен в топла вода.

За почистване и овлажняване на кожата
Просто настържете сърцевината на тиквичката на ренде и нанесете върху марля. Наложете на лицето за 15-20 минути.
За хидратация
Нарежете тиквичките на дълги тънки ивици и покрийте лицето и шията. След 20 минути ги махнете и измийте лицето с неварено прясно мляко.
За комбинирана кожа
1 с.л. настъргана тиква се смесва със същото количество натрошени и запарени овесени ядки. Леко разредете с преварена вода, след което нанесете на лицето за 10-15 минути, после измийте с хладка вода.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички