Пазарджик

Тодор Попов: Стимулираме младите с граждански импулс

  28.05.2020 15:27             
Тодор Попов: Стимулираме младите с граждански импулс

ПАЗАРДЖИК. Важно е човек да има импулси, а още по-важно е тези импулси да са положителни и полезни. С тези думи кметът Тодор Попов даде старт на програмата за поощрение "Граждански импулс" днес. Ето какво още каза той:

- Един от ангажиментите, които аз и екипът ми поехме през този мандат, е да развиваме иновативността. Дългогодишният ни опит показва, че за да бъде местното управление ефективно, трябва да накараме хората, особено младите, да бъдат по-активни. И да вплетем в управлението част от техните предложения и новаторски идеи.

Така се получава симбиозата, която води до по-добри решения,

привличат се повече хора, които да са съпричастни с реализираните от нас политики. А всеки жител на общината с добра идея и самочувствието да я презентира, може да се чувства добър и полезен.

Кметът разясни и отделните сектори на програмата:

- "Граждански импулс" обхваща четири важни сфери, които надграждаме и развиваме от години, но като че ли все още ни убягват онези иновативност и креативност, които да променят манталитети и да създават

примери за поведение и подражание,

каквато всъщност е нашата цел.

Първият сектор - "Образование и култура", ще поощрява млади хора с отличен успех и постижения в изобразителното изкуство, пеенето, танците, поезията, литературата и всички останали сфери, свързани с местния културен живот. Ще стимулираме отличниците, защото смятам, че това са хората, които трябва да бъдат презентирани. Доста често се обръща повече внимание на двойкаджиите, но ние подхождаме по различен начин.

Отличникът е човекът, който е лидер, който е успял, който вярва в себе си и има самочувствието и знанието да направи нещо добро и полезно. Той трябва да получи полагащото му се признание, за да се развива още по-добре. Така ще е полезен и на други хора. Този, който е мързелив и неученолюбив, не попада в нашите приоритети. Той ще бъде подкрепен, когато се промени. Акцент са трудолюбивите, талантливите и активните млади хора.

Ще продължим, разбира се, и с нашите добри практики като Клас на месеца, награждаване на випусниците, които ще получат т. нар.

Културен чек

и т. н.

Следващата сфера на програмата е спортът. Знаете, колко усилия полагаме за развитието му в нашата община. И към момента се изграждат, а и ще продължим през следващите години, съоръжения за няколко милиона лева. Пазарджик вече има 7 стадиона. Малко градове могат да се похвалят със 7 професионални футболни терена, на които може да се играе. Имаме добри спортни бази. Тази година стартираме изграждането и на 2 нови зали. Европейски град на спорта сме, което е изключително важно!

Ще продължим да стимулираме активността в тази посока. Имаме 36 клуба, в които участват и се развиват много деца. Над 1600 медала сме спечелили през 2019-а - още едно постижение, с каквото могат да се похвалят дори градове, които са по-големи от Пазарджик. Ето защо трябва да имаме отношение към тези деца и да им показваме, че те правят нещо значимо. Неслучайно правим Алея на спортиста и т. н.

До края на тази година ще стане факт нормативната промяна, с която

ще освободим техните родители от 30 процента от местните данъци и такси

за това, че децата им спортуват. Искаме да формираме устойчиво и ефективно отношение спортуващите млади хора. Така те ще показват най-доброто от себе си, ще бъдат добрия модел на подражение, ще бъдат добри и отговорни хора.

Третият елемент на "Граждански импулс" е "Екология и градска среда". Дори сегашната пандемия ни даде възможността да видим как околната среда си отдъхна от нашите ежедневни дейности, свързани с въздух, почва, води и т. н. Трябва да направим манталитетно усилие да възпитаме децата така, че да пазят чистота, да пазят града, да бъдат активни.

Ето защо за тези, които поддържат междублоковите си пространства, къщите и градините си, също ще има награди и поощрения. И обратно - ще санкционираме онези, които не спазват правилата. Съвсем малко е нужно, за да бъде физическата среда, в която живеем по-добра.

Дори само да се окоси тревата, да се засадят две рози или две мушката, това веднага променя целия облик

И не мога да приема, че в един блок, в който живеят 70 или 150 души, няма поне 5-6, на които всичко това да не им прави впечатление. Убеден съм, че има такива хора и те трябва да бъдат стимулирани. Затова ще им даваме т. нар. Зелен чек. Тук няма значение дали активните са млади или малко по-пораснали. Важно е да искат да бъдат полезни за физическата си среда.

Мундарлъкът - и душевният, и физическият, е най-големият бич за всичко в живота

Последният сектор на програмата е "Гражданската активност" - нещо, което също е изключително важно. Тук ще финансираме проекти на младежи или граждани, като ще създадем два фонда. Единият е "Местни инициативи", другият е "Младежки проекти". От тях ще може да се възползва всеки, който генерира добра идея, свързана с благоустрояването на физическата среда, с въвеждането на по-ефективна практика за администриране и управление на определени публични системи, активизиране на младите хора. Дългият ми опит в местното управление ме е научил, че

понякога зад една на пръв поглед "щура" идея, може да се крие нещо, което да се окаже интересно и да бъде полезно

- Надявам се с програмата за поощрение "Граждански импулс" да наложим един по-различен модел на реално гражданско участие в управлението на този вид важни публични дейности. Ще разчитам, разбира се, и на ефективността на администрацията, на различните култури и младежки институции, както и на фирмите по чистотата. Те ще подпомагат програма. Искам да благодаря на всички момчета и момичета от Съвета за младежка политика и на председателя Александър Иванов. Повече от половин година работиха изключително отговорно, за да стане програмата факт.

Презентация на "Граждански импулс" направи пред присъстващите в Пленарна зала Александър Иванов.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички