Регионът

Горивната инсталация на „Биовет” чака още посетители

  04.06.2020 13:52             
Горивната инсталация на „Биовет” чака още посетители

В интернет спорят пушек или пара дими над съоръжението, но не дойдоха да го видят на живо

ПЕЩЕРА. Опасна ли е за въздуха в Пещерско и Брациговско новата горивна инсталация на "Биовет" АД? Спорове се водят в социалните мрежи, но на живо почти никой не откликна на втория пореден Ден на отворените врати в най-голямото предприятие в региона. Другият въпрос във Фейсбук е дали фосфорът е отровил риба в Стара река. Според изпълнителния директор Агнел Желязков, това не е така, а причината е в пестицидите. За това е изпратена проба от мъртвата риба в модерна немска лаборатория и резултатите се чакат до дни.

 

За втори път най-голямото и модерно предприятие в региона отвори врати за желаещите да се запознаят на живо с инсинератора. Макар че сега денят беше почивен, дойдоха изненадващо малко външни посетители. Тези, които го сториха, задаваха въпроси, но и си задаваха въпроси. Като това дали практиката със заравянето на отпадъците в земята или торенето с биомасата е по-безвредно от изгарянето на отпадъците и биомасата по последни европейски стандарти.

Пушек или пара?

Според недоволни пещерци, комините отделят пушек и то опасен за здравето. Изпълнителният директор на „Биовет” АД Ангел Желязков и  ръководителят на горивната инсталация инж. Йордан Йорданов нагледно опровергават тези твърдения, влизайки в ролята на гидове на половин дузина посетители от Пещера, Брацигово и Пазарджик.

Ангел Желязков

„Вижда се ясно, че това е пара, казва Ангел Желязков. Функцията на парата е да осигурява стерилност. Тя преминава през специални парни затвори и се извежда навън. Вода във водна риза охлажда ферментатора. Топлата вода е затворена в пръстен, циркулира чрез помпи, а охлаждането се базира на противовеса въздух срещу водата. Когато времето навън е по-студено, се отнема повече топлина, затова се вижда повече пара, когато е по-топло, въздухът е по-топъл и отнема по-малко топлина. Категорично обаче говорим за пара, а не за пушек. Пара, резултат от екологично чисто гориво – газ. Парната инсталация е най-модерната и съвременната в Европа и няма как да допусне излизането на каквито и да било емисии”, подчертава Ангел Желязков.

Посетителите видяха непрекъснатата установка за измерване на качеството на въздуха, която дава възможност за постоянен мониторинг на производствения процес в горивната камера и на изходящия въздух, отделян в околната среда.

„Котелът е със скарно изгаряне, какъвто е и един от котлите в центъра на Виена,

пояснява и инж. Йорданов. Горелки поддържат минимална температура от 850 градуса, а този температурен режим измества мястото на реакцията на азотните оксиди. Използваме некаталитична редукция като впръскваме 40-процентов разтвор на карбамид в зависимост от измерената концентрация на азотните оксиди в коминното тяло. Ако тя започне да се качва, съответно впръскваме повече, но процесът е гарантиран и няма опасност от изпускане на вредни емисии. В допълнение контролираме амоняка при изхода в комина”, показва нагледно технологът.

Инж. Йордан Йорданов

Основното, което се гори в инсинератора са производствени отпадъци – отпадъчни опаковки и биомаса

„Около 70 процента от отпадъка за горене е наш – това са опаковки от суровините и междинни опаковки в производството. Горим и мицела, който остава от нашата ферментационна дейност – след ферментацията имаме т.нар. културална течност (смесица между течна и твърда фаза), а след извличане на активното вещество тя се превръща в биомаса, казва директорът Желязков. След което се изцежда и идва в инсталацията за горене по специален силоз. Имаме и друг силоз – за опаковките, които се раздробяват. Горим и чипс, горили сме и български текстил, но той поетапно намалява. Като допълнително гориво използваме RDF, който трябва да се утилизира единствено чрез изгаряне."

 

Защитните средства бяха задължителни за посетителите

Домакините обясняват, че пречиствателните съоръжения на пуснатата в експлоатация през 2018-а инсталация отговарят на последните промени в европейското законодателство от септември 2019-а. Въпросните промени включват повече изисквания и предвиждат много по-стриктни мерки за замърсяване на околната среда.

„Нашата инсталация покрива всички тези изисквания, включително и тези, които влизат в сила чак след 4 години

В Европа има две дружества, които произвеждат такива съоръжения. И двете са много сериозни, с богат опит, направили са над 100 инсталации от този тип в Европа, така че не сме избрали случайна фирма. По договор производителят - белгийската „Винке”, поддържа съоръжението, прави всички необходими актуализации в хардуера и софтуера му, пояснява Ангел Желязков. При реализирането на всяка една наша инвестиция имаме фокус и отговорност по отношение на екологията.

Биомасата е в специален силоз

Около 20% от стойността на инвестицията е в областта на опазване на природата

Имаме готовност да подпомогнем Община Пещера с техническа експертиза за закупуване на апаратура, която да прави замерване на чистотата и качеството на въздуха в града, както и с финансова подкрепа за това. Към момента Общината съгласува с РИОСВ и МОСВ показателите на въздух, които ще бъдат следени“ – съобщи изпълнителният директор на „Биовет” АД.  Отпадъкът, който не се рециклира може да бъде депониран, може да бъде хвърлен на незаконно сметище (само установените към момента са над 1000 в България), третият вариант е този отпадък да се преработи енергийно –

това е и Зелената политика на ЕС – затвореният цикъл на енергията

чрез кръговата икономика и намаляване обема на отпадъците. Затова и искаме да направим депо съгласно европейските изисквания. Отпадъкът днес утре може да стане суровина. Ако едно време в хвостохранилищата се събираше шлаката от производствения процес, сега има нови технологии, които извличат от хвостохранилището ниски емисии на ценни цветни метали”, допълва Желязков.

Инж. Йорданов отговори на всеки въпрос и показа как функционира съоръжението

По тази причина фирмата иска

да построи собствено депо,

което да приема остатъчната пепел от горенето (към момента тя се извозва към лицензирани депа в Севлиево и Перник). „В бъдещото депо може да се събират и отпадъци от Пещера, включително пепелта от домовете, ползващи за отопление твърдо гориво през зимния сезон. В инсинератора могат да бъдат изгаряни и непотребни дрехи, дюшеци, възглавници или други текстилни, и горими отпадъци от бита, които в противен случай ще трябва да се депонират в друго обикновено сметище, а периодът им на разпад е по-дълъг. С изгарянето им се спасява площ в традиционните депа”, коментира Ангел Желязков. И обеща да има още дни на отворените врати в завода, стига да има желаещи, независимо колко са.

Оттук се управлява инсталацията, а в реално време постоянно се следят показателите на отделяните емисии

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички