Пазарджик

До декември на депото ще заработят сепарираща и компостираща инсталации за преработка на отпадъци

  10.06.2020 11:40             
До декември на депото ще заработят сепарираща и компостираща инсталации за преработка на отпадъци

ПАЗАРДЖИК. Сепарираща и компостираща инсталации ще бъдат въведени до края на ноември към депото за битови отпадъци, което е на територията на община Пазарджик и обслужва 9 от 12-те общини от Област Пазарджик. С това приключва успешната  реализация на втория етап от въвеждането на съвременно управление на битовите отпадъци в пазарджишко. Предстои и трети етап, в който се предвижда изграждане на съоръжения за безкислородно изгаряне на отпадъци, които не могат да се превърнат в суровина.

По този повод кметът на Пазарджик Тодор Попов заяви: „Това е много голям и  много важен проект за община Пазарджик, защото на практика сме на финалната права на втория етап от Регионалното депо за  битови отпадъци, за което говорим и по което работим от години. Първият етап бе да направим площадките за депониране на отпадъци. Депото вече работи втора година и обслужва 9 общини. Вторият етап беше да изградим сепарираща и компостираща инсталации и вече сме на финала.“

Дейностите по изграждането на двете инсталации са в срок и по договор в средата на месец ноември сепариращата и компостиращата инсталации ще бъдат готови за експлоатация. „По този начин отпадъците, които влизат тук ще бъдат разделяни и на практика ние ще осигурим по-малко количество боклук, който ще отива на депото. Така ще ползваме тази част от отпадъците, които могат да се реализират на пазара като суровина.“, коментира Тодор Попов, като допълни че в момента тече процедурата по избор на оператор на целия този процес и се надява до края на този месец да има избрана фирма, която ще отговаря за сепарирането и компостирането. Очакванията на кмета Попов са до края на годината дейността по разделното обработване на отпадъците в суровина да започне.

Предстои изпълнението на третия етап по управление на отпадъците, за който кметът обеща подробности през есента. „Предвиждаме да направим една инвестиция с частен партньор, който да реализира мащабен проект, позволяващ ни по-голямо количество от отпадъка, който не може да бъде преработван като суровина да бъде изгарян безкислородно. Процедурата ще отговаря на всички стандарти, така както са направени тези депа в Англия, в Чехия и Виена, които даваме постоянно за пример.“, сподели част от намерението си Тодор Попов и допълни, че това ще бъде една от първите подобни инвестиции в България.

„Месеците юни и юли са периода, в които ще преговаряме по-активно, поради факта че до сега нямаше как да се пътува и да се срещаме с тези наши партньори. Те вече са изпратили инвестиционно предложение, които ще бъдат разгледани подробно. Предстои и задължителната процедура по ОВОС, която касае всеки инвестиционен проект, независимо от неговата стойност или големина. Надявам се до година и половина да затворим цикъла на управление на отпадъците в нашия регион. И ще сме община – пример за това. Също така се надявам колегите от другите общини да повторят нашата иновативна практика“, каза още Тодор Попов.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички