Пазарджик

Градят паметник на освободителя на Пазарджик

  17.06.2020 06:09             
Градят паметник на освободителя на Пазарджик
Така ще изглежда паметникът на генерал Брок

Започва изграждането на паметника на руския генерал Николай Брок, наричан освободителят на Пазарджик. По време на Руско-турската война частите на ген. Брок първи влизат в нашия град и потушават бушуващите в него пожари. Монументът ще извиси ръст на булевард "Стефан Стамболов", след кръстовището на моста на река Марица, в посока Пловдив.

Всяка година на 14 януари жителите на Пазарджик почитат паметното място на генерала - скромна плоча в края на град. И в знак на признателност обсипват мрамора с венци и цветя.

За изграждането на паметника има решение на Общинския съвет. Автор на идейния проект е арх. Николай Младенов. Работата по изпълнението на скулптурната част е поверена на Спас Киричев.

Паметникът, висок 4.5 метра ще бъде изграден от камък - реолит

Барелефът на ген. Брок, кръстът и буквите за надписа, ще са от бронз. Мястото за поставянето на монумента е от 400 квадрата с подходящ подход към него и озеленяване.

Идеята градът ни да има възпоменателен знак за руския генерал е на семейство Йорданка и Георги Делчеви - спонсори и дарители.

- Строителството на паметника ще започне веднага след одобрението на проекта от Дирекцията за строителен контрол - съобщи за "Знаме" инж. Георги Делчев. - Щастлив съм, че ще бъде увековечен подвига на достоен военен, освободител на Пазарджик, допълни бизнесменът.

Пехотният генерал Николай Брок е роден на 10 януари 1839 г. в Санкт Петербург, Русия.

Семейството му е на потомствения дворянин, министър на финансите

и член на Държавния съвет Пьотр Брок.

Николай Брок се посвещава на военното поприще. Завършва Пажския корпус и започва действителна военна служба със званието корнет в Лейбгвардейския хусарски полк. През 1860 г. участва в Кавказката война. Служи като куриер на император Александър Втори. Бил е и адютант на военния министър Дмитрий Милютин.

При подготовката на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) е назначен на командир на Лейбгвардейския Московски полк. Проявява се при щурма на Горни Дъбник и Телиш.

Награден е със Златно оръжие за храброст

през 1878 г. По пътищата на войната достига до Сан Стефано. След края на войната командва Втора бригада от Втора гвардейска пехотна линия.

Два дни след посрещането на генерал Брок в Пазарджик, в града влизат войските на капитан Александър Бураго - руски офицер, освободителят на Пловдив, почетен гражданин на града. В памет на героя там е издигнат бюст-паметник.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички
>