Понеделник, 25 Яну 2021
 
Други Регионът

Битовите скандали са големият бич за кварталните инспектори

  24.06.2020 06:47             
Битовите скандали са големият бич за кварталните инспектори

Скандал със скандал няма идентичен, всеки е различен, но и полицаите са жертви

ПАЗАРДЖИК. Ескалирали ли са семейните и междусъседските скандали в месеците на извънредно положение? За Пазарджишка област отговорът е „Не”. Той обаче не звучи успокоително, защото и без друго този тип сигнали се получават често на телефон 112. А битовите скандали лесно прерастват в битови престъления, някои  от които завършват трагично. Битовата престъпност отколе е най-големият бич на пазарджишката полиция, а и не само на нея. Преди дни станахме арена на поредната спецакция, част от националната кампания, а главният прокурор Иван Гешев дойде при нас. Семейните и междусъседските скандали обаче са скритото или леко разбуленото лице на битовата престъпност. За него най-много могат да ви говорят кварталните полицаи. Тези скандали може да прераснат в престъпления, но рядко могат да се окомплектоват в папки и да се придвижат до съд. И ако неправителствени организации като ИГА от години се борят с домашното насилие и помагат на жертвите му, трудно е да подадеш ръка на жертвите на междусъседско или междуроднинско насилие. Там доказателства трудно се събират.

Всеки ден се случват такива скандали

Ето и един пример отпреди дни. Първите следобедни часове на слънчев ден в Алеко Константиново. 70-годишната Генка Запринова Гатева е пред дома си на тротоара на улицата, а на входа е с 3 години по-голямата й сестра, която страда от параноидна шизофрения кажи-речи от времето на прехода. По улицата мотопед кара 14-годишният внук на девера на Генка. Момчето форсира мотопеда и прави скоростни отсечки.

„Помолих го да не кара толкова силно и бързо, защото сестра ми се плаши и отскачаше при всяко преминаване на мотора край нея. Момчето се изрепчило на баба Генка. „Коя си ти ма? Гледай си работата!” Явно било забравило, че като по-малко често гостувало в дома на родственицата си. Минути по-късно навън излязъл и девер й. „Георги стискаше юмруци и въртеше глава. И както въртеше глава, ме удари. Излязоха и синът му, и жена му. Заградиха ме да давам обяснения, заблъскаха ме, а дядото ме заудря, докато ме псуваше.

От страх изхвърлих всичко, което имах в червата.

Цялата махала излезе да гледа и никой не смееше да гъкне. Аз имам три операции за последните две години, включително и херния. На платно за задържане съм. Хернията получих след първата операция – хиперектомия. Мъжът ми излезе и след това се прибрахме. Подадохме сигнал при кварталния.

Сигналът е отработен. По тялото на жената нямало видими следи от насилие, но кварталният полицай я посъветвал да отиде при съдебен лекар и ако реши, да си търси правата по граждански път. „Същата вечер ми се обади единият син. Имам двама и са далече. „Как си, майко”, попита. Казах му, че съм добре. Но цяла нощ кръвното ми препускаше. Аз съм хипертоничка. Направо щях да умра…”

„Само на територията на пазарджишкото управление и участъка в Лесичово

всеки ден се приемат между 5 и 8 сигнала

Повече от половината са основателни. Но сме наясно, че има много скрито насилие, което никога не излиза наяве, колкото и да се опитваме да установим точната фактическа обстановка. Имаме ли данни, задържаме насилника, пишем акт или образуваме дело за престъпление”, казва говорителят на ОД МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов. „Скандал със скандал няма идентичен. Всеки е различен. Конфликтът може да е между съпрузи, между съседи, между роднини-съседи в една сграда или в съседни сгради, между младите и родителите… Но нерядко районните инспектори са жертвите на тези скандали. Има случаи, когато и

двете каращи се или биещи се страни се обединяват срещу дошлите да ги усмирят

органи на реда. И така, поне за кратко, сдобряваме враждуващите. Има случаи, когато срещу нашите колеги впоследствие се получават жалби от едната или от другата страна, че не са си свършили работата, че са превишили правомощията си, че са нарушили гражданските права, че са взели подкуп, за да не си свършат работата… Включително от жертви, които преди това са били размазани от бой от задържан от нас насилник.

Жалбите срещу полицаите са за това, че са бездействали или за това, че са действали

Въпреки това нашите полицаи се стремят да са максимално ефективни. Свадите не приключват с подписване на предупредителни протоколи. Колегите са обучени да разясняват какви са правата на участващите в конфликта, ако няма данни за престъпление от общ характер. Разяснява се, че всеки може да пусне жалба в полицията или прокуратурата. Има хора, които го правят. Но част от тях после оттеглят жалбите от страх или по други причини. Колегите разясняват правото на спорещите да подадат жалба в РДНСК, Общината, РИОСВ или конкретна друга институция. Обясняват, че ако скандалджия чупи личното си имущество, това няма как да е престъпление. Че ако младежите са намалили музиката след като са били помолени, а тя не е била толкова силна, това също не е престъпление”, завършва коментара си Мирослав Стоянов.

От стряскащата стастиката за Пазарджишка и Лесичовска общини, която той цитира, най.големи са цифрите за областния център. Това обаче не се дължи само на факта, че Пазарджик е с най-голям брой население. В селата къщите – многофамилни или еднофамилни, са достатъчно отдалечени една от друга. Което не значи, че в тях не виреят демони. Но те, демоните, са в нас. И излизат наяве, усамотим ли се в „моят дом е моята крепост”.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички