Други

Анулиран концерт или отложена постановка заради пандемията - как да си върнем парите?

  23.06.2020 06:34             
Анулиран концерт или отложена постановка заради пандемията - как да си върнем парите?

Отменили са концерта на любимия ви изпълнител? Или театралното представление, което сте чакали с месеци, е отложено, но следващата дата не е удобна за вас?

Заради пандемията много културни и спортни събития у нас, както и в други държави бяха отложени, а потребителите не винаги знаят какво да правят, за да получат парите си обратно.

Законодателството в България, както и в Европейския съюз не предвижда специални условия, които да са общо приложими при отмяната на

спортни или културни събития

Това означава, че правата на потребителите при отмяна или отлагане на концерт, театрална постановка, спортна проява или друго културно мероприятие зависят от вида и условията на договора с организаторите на събитието.

Част от организаторите на концерти на български и чужди звезди вече обявиха, че променят или отлагат събитията, като предложиха на потребителите билетите за новите дати да важат автоматично и без да се налага презаверяване. Ако все пак актуализираната дата не устройва хората, много често те имат възможност да върнат билета си на същото място, от което са го купили.

Възможно е обаче възстановяването на сумата да отнеме известно време

Първо проверете сайта, от където сте купили билетите, или интернет страницата на съответния изпълнител  - най-вероятно там вече има обявена информация, както и сроковете, с които трябва да се съобразявате, за да получите парите си обратно, съветва Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите. Важно е потребителите да бъдат гъвкави и да помислят и за други варианти, ако все пак не успеят да постигнат договорка с организатора на събитието. Възможно е например да поискат сумата за неизползваните билети да бъде върната под формата на ваучер за следващи мероприятия на същия организатор.

В случай че потребителите не успеят да постигнат споразумение, може да се обърнат за съвет и съдействие към Комисията за защита на потребителите.

В някои държави от ЕС вече са въведени специални

правила за компенсация,

които важат само за отменени събития в рамките на пандемията. Например според ново законодателство в Германия организаторите на събития могат да издават ваучер вместо да връщат пари за неизползаните билети. Важно е обаче пропуските за отменените прояви да са били купени преди 8 март 2020 г. Стойността на ваучера трябва да еквивалентна на цената на билета. Ако талонът не се използва до 31 декември 2021 г., потребителят може да поиска да му бъде осребрен.

В Италия също има нов нормативен акт, който разрешава на организаторите на събития да издадат ваучери, които са валидни 18 месеца след отлагането на мероприятията.

За фестивалите, които са отложени,

в Португалия клиентите могат да получат ваучери, които са валидни до края на 2021 г. Тези талони могат да се прехвърлят на други хора или да се използват за друг вид забавление, което предлагат организаторите. 

Съгласно закон, приет наскоро в Литва, организаторът има право да определи по-късна дата на събитие, което е отложено, като билетите важат автоматично за него. Ако обаче тази дата не е удобна за потребителя, то фирмата може да му предложи ваучер. Срещу него може да се купят билети за бъдещи събития на същия организатор. Ако купонът не се използва в рамките на 1 година, потребителят може да поиска възстановяване на средствата обратно.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?


Резултати
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80.

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80.

ТЪРСИМ РАБОТНИЦИ ЗА ОПАКОВАНЕ НА ЗАКУСКИ, КАНДИДАТИТЕ С ОПИТ СА С ПРЕДИМСТВО, ЗАПЛАТА ОТ 800 ДО 1000 ЛВ.,  0988 390 693 , 0899 333 459

ТЪРСИМ РАБОТНИЦИ ЗА ОПАКОВАНЕ НА ЗАКУСКИ, КАНДИДАТИТЕ С ОПИТ СА С ПРЕДИМСТВО, ЗАПЛАТА ОТ 800 ДО 1000 ЛВ., 0988 390 693 , 0899 333 459
Всички