Понеделник, 10 Авг 2020
 
Пазарджик

Отново носим задължително маски на закрито

  22.06.2020 13:49             
Отново носим задължително маски на закрито

От утре задължително ще трябва да носим маски на закрити публични места. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев след среща при премиера във връзка с повишените случаи на коронавирус у нас. Всички мероприятия на закрито ще се провеждат при пълняемост до 50% от съответната зала, като задължително се носят маски - става дума за нощни заведения, кина, театри, където има спортни мероприятия и пр. На закритите обществени места, магазини, молове и др. задължително ще се спазва физическа дистанция от 1.5 метра и задължително ще се носят маски. Персоналът също задължително ще носи маски. На стадионите по време на футболен мач ще се допускат до 1000 души в сектор. Засилваме масовия контрол по спазването на всички мерки, включително и новите.

На въпрос пак ли ще се въвеждат маски на места, където не могат да бъдат носени - като нощните барове, Ананиев обясни: "Критерият е 50% от капацитета на съответното заведение, бар или дискотека, като много разчитаме на личното самосъзнание и спазването на дистанция между хората. Не искам да казвам метър и половина, защото трудно може по всяко време да се спази такава дистанция в една дискотека, но затова разчитаме на самосъзнанието на хората".

„Нямаме промяна в стратегията - искаме да държим под контрол инфекцията така, че да не натоварим здравната система с пациенти, които не могат да бъдат лекувани, обясни главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Към трите Д - дезинфекция, дисциплина и дистанция, сега добавяме и едно К - контрол, защото за съжаление не малка част от хората решиха, че всичко е ОК и могат да правят каквото си искат , коментира той. За да не ни обвинят, че гледаме само най-малките нарушения, решението е да се съставят актове с максималната сума 3000 лв. на двете най-големи партии ГЕРБ и на БСП, защото допуснаха масови събирания без предпазни мерки на своите редици. Същото ще се направи с националния стадион "Васил Левски" за това, че не бяха спазени изискванията, обяви Кунчев. Зараза плъзна от ловна дружинка, от религиозна среща на пастори, имаше и жертви, даде пример за опасността от масовите събирания той. Не е вярно, че се смятаме за безпогрешни, една моя прогноза не се сбъдна - че през лятото, като се вдигнат температурите, вирусът ще се ограничи, коментира главният здравен инспектор. Всички мерки са важни, но вирусът не се търкаля по улиците на България и мерки като пръскане на тонове дезинфектанти по площадите не дават резултат, макар да имат своето място, каза още той.

Неспазването на противоепидемични мерки, определени от здравния министър, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв. За едноличен търговец или юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лв. Глобата за болните и носителите, които отказват задължителна изолация и/или лечение, е 5000 лв.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички