Пазарджик

Отново носим задължително маски на закрито

  22.06.2020 13:49             
Отново носим задължително маски на закрито

От утре задължително ще трябва да носим маски на закрити публични места. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев след среща при премиера във връзка с повишените случаи на коронавирус у нас. Всички мероприятия на закрито ще се провеждат при пълняемост до 50% от съответната зала, като задължително се носят маски - става дума за нощни заведения, кина, театри, където има спортни мероприятия и пр. На закритите обществени места, магазини, молове и др. задължително ще се спазва физическа дистанция от 1.5 метра и задължително ще се носят маски. Персоналът също задължително ще носи маски. На стадионите по време на футболен мач ще се допускат до 1000 души в сектор. Засилваме масовия контрол по спазването на всички мерки, включително и новите.

На въпрос пак ли ще се въвеждат маски на места, където не могат да бъдат носени - като нощните барове, Ананиев обясни: "Критерият е 50% от капацитета на съответното заведение, бар или дискотека, като много разчитаме на личното самосъзнание и спазването на дистанция между хората. Не искам да казвам метър и половина, защото трудно може по всяко време да се спази такава дистанция в една дискотека, но затова разчитаме на самосъзнанието на хората".

„Нямаме промяна в стратегията - искаме да държим под контрол инфекцията така, че да не натоварим здравната система с пациенти, които не могат да бъдат лекувани, обясни главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Към трите Д - дезинфекция, дисциплина и дистанция, сега добавяме и едно К - контрол, защото за съжаление не малка част от хората решиха, че всичко е ОК и могат да правят каквото си искат , коментира той. За да не ни обвинят, че гледаме само най-малките нарушения, решението е да се съставят актове с максималната сума 3000 лв. на двете най-големи партии ГЕРБ и на БСП, защото допуснаха масови събирания без предпазни мерки на своите редици. Същото ще се направи с националния стадион "Васил Левски" за това, че не бяха спазени изискванията, обяви Кунчев. Зараза плъзна от ловна дружинка, от религиозна среща на пастори, имаше и жертви, даде пример за опасността от масовите събирания той. Не е вярно, че се смятаме за безпогрешни, една моя прогноза не се сбъдна - че през лятото, като се вдигнат температурите, вирусът ще се ограничи, коментира главният здравен инспектор. Всички мерки са важни, но вирусът не се търкаля по улиците на България и мерки като пръскане на тонове дезинфектанти по площадите не дават резултат, макар да имат своето място, каза още той.

Неспазването на противоепидемични мерки, определени от здравния министър, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв. За едноличен търговец или юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лв. Глобата за болните и носителите, които отказват задължителна изолация и/или лечение, е 5000 лв.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички