Понеделник, 26 Oct 2020
 
Други

Омайно родопско биле на Еньовден в Етнографския музей

  25.06.2020 07:32             
Омайно родопско биле на Еньовден в Етнографския музей

Родопско биле от района на Батак беше набрала Мария Йорданова, уредник на Етнографски музей - Пазарджик, и заедно с колегата си Венцислав Ангелов бяха своеобразни домакини на ритуала по връзване на лична китка с биле и червен конец и изплитане на арка - венец за вчерашния Еньовден.

Цветанка Иванова - председател на читалище "Пробуда" - Пазарджик и председател на Клуба на учителите пенсионери - Пазарджик, разказа с вълнение за магичността на този ден, втъкал в себе си орфеевата мистичност на древните ни предци да посрещат първия лъч на изгрев слънце, богомилската лечителска практика на Боян Мага и Василий Врач за бране на билки по роса точно на най-дългия ден в годината.

Петко Генуров - председател на литературен клуб "Алеко Константинов" към читалище "Христо Ботев" - Пазарджик, сподели за силата на еньовденската китка, която набрал преди години над Велинград - донесъл я вкъщи и цяла седмица не могъл да спи от силния аромат и омая на билките.

Зорница Баракова, секретар на Читалище "Пробуда" - Пазарджик поздрави присъстващите с авторски стих, роден специално от силата и енергиятя на празника:

Еньовден изгря.

На изгрева в красива ранина

да ни целуне лятно ново слънце с топлина!

Да стъпим боси по свежата трева -

нозете да измием с бисери свещени на чистата роса.

Със звънък смях да се търколим по живата земя

и върнем спомена от детството на заранта.

Вълнение любовно да трепка в чудните слова

и сладка радост да изпълва влюбените ни сърца.

Венецът да завием от билето омайно и прелестни цветя.

По-китни от русалки да греем в утринта.

Да наречем с мечти мълчаната вода!

А самодиви млади на слънцето да занесат желаните слова!

Благословен живот да вдишаме от днес с песента!

Поклонът си поднасяме пред теб, Земя!

„Под сплетения венец от жълто еньовче, жълт кантарион, липа, родопска очанка, смрадлика, смокинови листа, бръшлян, валериана, бял равнец, лайка, орехови листа, окъпани в мълчана вода, държан от здрави мъжки десници, минахме от запад на изток, както ни упътиха за вярната посока етнолозите Мария и Венци, разказва Зорница Баракова. Точно под венеца в съкровено мигновение на връзка с божественото в нас и около нас нарекохме само едно желание, за да бъде.

Празникът завърши с питка и шарена сол. Отнесохме вкъщи личната си лечебна еньовденска китка от омайно биле, магията на споделената красота да почетем цветята, слънцето (огъня), водата, въздуха, земята - четирите природни стихии, от които сме изтъкани, и радостта да бъдем заедно с блага дума и светли мисли. Днес в домовете ни нека ухае на поле, на биле, на цветя, на трева, на планина. Да донесем природата вкъщи с енергиите на еньовденските билки", изрежда ги секретарката на НЧ „Пробуда”:

„Мащерка - окриляваща мечтите.

Риган - аметистово омиротворяващ.

Бял равнец - горчивото на живота.

Жълт кантарион - тръпнещата жилка на деня.

Маточина - аромата на здравето.”

И после предлага: „Да пием по чай?!”

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?


Резултати
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80.

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80.

ТЪРСИМ РАБОТНИЦИ ЗА ОПАКОВАНЕ НА ЗАКУСКИ, КАНДИДАТИТЕ С ОПИТ СА С ПРЕДИМСТВО, ЗАПЛАТА ОТ 800 ДО 1000 ЛВ.,  0988 390 693 , 0899 333 459

ТЪРСИМ РАБОТНИЦИ ЗА ОПАКОВАНЕ НА ЗАКУСКИ, КАНДИДАТИТЕ С ОПИТ СА С ПРЕДИМСТВО, ЗАПЛАТА ОТ 800 ДО 1000 ЛВ., 0988 390 693 , 0899 333 459
Всички