Четвъртък, 02 Юли 2020
 
Регионът

Ръжта за Хляба на мира тази година се отглежда в Пазарджик

  27.06.2020 06:13             
Ръжта за Хляба на мира тази година се отглежда в Пазарджик

Официалното откриване на жътвената кампания ще е в землището на нашия град

Очкват се земеделската министърка, нейните заместнички и шефът на фонд "Земеделие"

На 3 юли, в землището на Пазарджик, ще бъде ожъната ръжта, която България ще изпрати за замесване на тазгодишния „Хляб на мира“. Проектът е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа. С него се ознаменува падането на Берлинската стена.

Традицията започва през 2012 г., когато добитата ръж от полето около Помирителната църква в немската столица е изпратена до всяка страна-участничка. Така

през 2013 г. се полагат първите ръжени семена на исторически важни места в 12-те държави
Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) е официален партньор по проекта за България още от самото му начало. Всяка година представител на браншовата организация от различен регион на страната поема отглеждането на ръжта. Това се случва и в останалите държави. А у нас през 2020 г. честта се падна на Пазарджик. Землището с ръжта се намира след Гробищния парк, в посока Добровница, научи "Знаме".

Зърнопроизводители от цялата страна ще се съберат за събитието, на което НАЗ ще открие официално и жътвената кампания. Ще присъства председателят, членовете на Управителния съвет, членове от различни населени места на голямата браншова организация.
Програмата започва в 10.00 часа. Домакин е Съюзът на производителите на зърнени и маслодайни култури – Пазарджик с председател инж. Александър Миндачкин.

Ще бъде отслужен водосвет за здраве, ще има и фолклорна програма

Списъкът на официалните гости е дълъг. Поканени са министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, двете й заместнички Лозана Василева, която е от Пазарджик, и Вергиния Кръстева. Както и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев, областният управител Стефан Мирев, кметът Тодор Попов, шефовете на Областната дирекция "Земеделие" и Държавен фонд "Земеделие", представители на селскостопанската гимназия и други.

Очаква се земеделската министърка да извърши традиционния ритуал по замесването на ръжено тесто в корито.
Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ДАВАМ ОБЗАВЕДЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 62КВ.М - О887239819

ТЪРСИМ ОХРАНИТЕЛИ, 0879 350 147- ТОТОВ

ТЪРСИМ ОХРАНИТЕЛИ, 0879 350 147- ТОТОВ

ПРОДАВАМ ГАРСОНИЕРА ДО КАУФЛАНД, 0886 168 808

ПРОДАВАМ ГАРСОНИЕРА ДО КАУФЛАНД, 0886 168 808
Всички