Понеделник, 25 Яну 2021
 
Други

Билкарите: Липовият цвят е много интересен и незаменим

  29.06.2020 06:40             
Билкарите:  Липовият цвят е много интересен и незаменим

Дъждът обърква сметките на берачите на липа в Пазарджишка област 

 

Дойде Еньовден и макар велинградските пчелари вече да не посрещат традиционно празника на билкаря по тъмни зори, нагазили боси росата и ритуално събиращи билки, много от нас все още вярват, че тогава лековитите треви са най-силни. От всички билки наоколо сега най-осезаем е липовият аромат. Освен на дъжд, навън силно мирише на липа. Дъхът на липа може да е най-сладкият аромат на лятото, а уханието й да ни пренася в безгрижното детство, да ни успокоява и зарежда… Само че дъждовете в Пазарджишка област объркаха сметките на събирачите на липов цвят. И търговците на липа, и берачите, чакат да се успокои небето и да извадят стълбите. В момента

при нас изкупната цена е между 4,50 и 5 лева за килограм суров липов цвят

По традиция в последните години цената в Пазарджишка област започва на 3,50 лева за килограм, а до края на кампанията се вдига до около 5 лв./кг. Какво ще стане сега е трудно да се прогнозира, казва пред „Знаме” Кръстьо Порязов от пазарджишката фирма „Крисмар”. Той е един от тримата изкупвачи на билки в региона (Спас Шарков от „Шарков и сие”-Пазарджик и радиловският търговец Антон Батаклиев са останалите). Порязов и Батаклиев изцяло са ориентирани към въшния пазар, а заради коронавируса се усеща стагнация на европейските пазари, където традиционно изнасяме.

„Всички се надяваме

да премине дъждовната обстановка, за да започне същинското събиране на липовия цвят

Проблемът е, че дотогава обаче той може да прецъфти, казва билковият прекупвач. Според Порязов и колегите му, едната страна на монетата в дъждовното време е мухълът, който може да се появи при събран и подготвен за продан липов цвят. Берачите на липа не са склонни да се катерят по дърветата заради липсата на условия за сушене – те нямат професионални сушилни. Другият проблем е, че хората не разпъват стълбите под цъфналите дървета, защото не искат да се мокрят. Нищо, че за разлика от Стара Загора например, в областта не са актуализирани сурови санкции от местната власт за чупене на липови клони, нито пък са въведени драстични ограничения за събирането на билката. Заради дъжда цветът окапва. Липсата на достатъчно слънчева светлина пък не му позволява да зрее и съхне пълноценно. Липовите цветове се събират само, когато е сухо времето и при пълен разцвет.

Липата си заслужава, защото е много интересен продукт, казват билкоизкупвачите в региона

Тя се търси и заради неповторимия си аромат, но и заради редицата полезни свойства, които притежава. С лечебна цел цветовете най-често се използват под формата на запарка. Част от веществата, на които са богати, имат противовъзпалително и противомикробно действие. Освен за вкусен чай, ароматният цвят се използва още във фармацевтиката, парфюмерията и козметиката. Неговото лечебно въздействие е известно още от древни времена. Ценните му качества се дължат на голямото количество витамини А и С, антиоксидантни флавоноиди и полифеноли, успокояваща слуз и дъбилни вещества, които съдържа. Малко известен факт е, че

липата е особено богата на селен и 2 чаши чай на ден могат да покрият част от обичайните нужди на организма

Чаят трябва да се пие възможно по-топъл и на малки глътки. Освен това неповторимият аромат се дължи на съдържащото се в цвета й етерично масло. Всичко това, в комбинация, дава на липата комплекс от супер сили. За мнозина чаят от липа е предпочитана напитка по всяко време на годината при грип и други инфекции на горните и долните дихателни пътища – фарингити, ларингити, бронхити (за увеличаване на лечебния ефект можем да прибавим цветове от лайка и бъз).

Но трябва да се знае, че не може да се пие липов чай без мярка,

колкото и да е вкусен. Чаят съдържа естествени, но химично активни вещества. При предозиране, оказва отрицателен ефект, върху организма, казват специалистите по здравни грижи. Но допълват, че изпитвате ли остри болки в гърлото, незабавно трябва да си направете и гаргара със запарка от цветовете на липата и тези на лайката, смесени в равни количества. В тези случаи е добре към тази смес да прибавите пчелен мед и лимонов сок. Отделно

запарката от липа е много полезна и за понижаване на температура при инфекциозни заболявания

Особено, ако треската понася трудно от болния или градусите са над 39 (но е добре да знаем, че по принцип повишаването на температурата е защитен механизъм на организма и не е необходимо да бъде понижавана на всяка цена).

Според някои проучвания, веществата, които се съдържат в етеричното масло на липата, предизвикват разширяване на кръвоносните съдове на повърхността на кожата. Това е една от причините тя да има и потогонно действие (предизвиква обилно потене, бел. ред.), което охлажда тялото. В цветовете на липата се съдържа слузесто вещество, което има спазматолично и диуретично действие. Заради това се препоръчва като съпътстващо лечение при

инфекции на пикочните пътища или проблеми с бъбреците

При бъбречни кризи или наличие на песъчинки може да се приема ударна доза чай, приготвен от липов цвят. Това ще увеличи работата на бъбреците, а оттам и отделянето на урината, а с нея и вредните вещества. По тази причина чаят може да бъде от полза и за хипертониците, тъй като при тях често е налице задържане на течности в организма.

Липовият цвят засилва жлъчната секреция. По тази причина се препоръчва и за хора, които имат леки проблеми с жлъчния мехур и/или жлъчните пътища. При тях чаят ще подобри значително храносмилането, особено, ако добавим листа от мента и розмарин.

Липата бори депресията

Категорично е доказано, че липата намалява стреса и нервното напрежение, а освен това помага и при безсъние. Чай от липа се препоръчва и при главоболие или виене на свят, ако са в резултат на преумора. Добър вариант срещу стрес е и аромотерапията.

Отпускащата вана след тежък ден ще бъде ефективна, ако към водата добавите силен липов чай. Друг вариант е шепа липов цвят, който да сложите в платнена торбичка, а нея да накиснете във ваната. Останете във водата, докато ви е приятно и ще установите, че главата вече не ви боли, а спокойствието се е възвърнало. Ако пък нямате вана, накиснете краката си в леген, пълен с хладка вода, към която прибавете запарка от липов цвят, листа и млади клонки от дървото. За по-мързеливите добър вариант за релаксация е простото отваряне на прозореца. Навън със сигурност ухае на липа - даже в момента да вали.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички