Други

Проф. о.р. кап. I ранг Илия Пеев: Да гледаме към Световния океан наред със Западните Балкани!

  27.06.2020 06:45             
Проф. о.р. кап. I ранг Илия Пеев:  Да гледаме към Световния океан наред със Западните Балкани!

Землякът ни се аргументира навръх 25 юни - Международен ден на моряка

 

Обръщение към моряците и моряшките семейства в условията на световната пандемия COVID-19 направи навръх Международния ден на моряка 25 юни 2020 г. проф. д-р пс. н. кап. I ранг от резерва Илия Пеев. Землякът ни, който е родом от Жребичко, припомни думите на сър Артър Чарлс Кларк: "О, колко е неуместно да наричаме тази планета Земя, когато тя очевидно е Океан".

„При обсъждане главната тема на нашето европредседателство, много учени и дипломати, в това число и аз, се опитвахме чрез наши публикации да убедим правителството, че главният просперитет трябва да бъдат сините магистрали и синята икономика на България. Не газовите, а морските. Правителството избра темата за Западните Балкани, но глобално трудът, науката и технологиите и у нас

трябва да се обърнат към Световния океан,

който има потенциала да осигури живот на многократно по-голямо население на Земята. Неслучайно на 5 декември 2017 г. ООН обяви Десетилетие на науките за океана в интерес на устойчивото развитие (2021 г. - 2030 г.)”, коментира пред „Знаме” единствен доктор на психологическите науки у нас в системата на морското образование, военноморските сили и търговското корабоплаване.

„Тази година за десети път целият свят чества Международния ден на моряка, който ежегодно се провежда под егидата на Международната морска организация (IMO). Сега обаче върху празника траен отпечатък оказва обявената на 11 март от Световната здравна организация глобална пандемия от COVID-19, която блокира световната икономика и ще влезе в историята като гигантска хуманитарна катастрофа”, смята професорът. „Още от началото на кризата смелите моряци продължиха и продължават да плават. С всичките рискове за екипажите корабните винтове се въртят и осигуряват живота на сушата със стоки от първа необходимост. Над 90% от всички стоки се превозват по море,

повече от 500 000 моряци са постоянно в морето

Там около 400 000 моряци в края на май очакваха смяна. В условията на пандемията COVID-19 държавите-членки на IMO възприеха за девиз на моряшкия празник „Кампания ‘2020 – Моряците са ключови работници” (Campaign ‘2020 Seafarers are Key Workers). Кризата доведе до редица усложнения в работа за моряците, включително несигурност, затруднен достъп до пристанищата, трудности в снабдяването, смяната на екипажите и връщането в отечеството, което мотивира търсенето и осигуряването на „зелени коридори“ за връщане и заминаване на сменните екипажи на корабите. В тази свръхтежка ситуация, моряците в Световния океан изпитват остра нужда от подкрепа от брега. На 20 април Генералният секретар на IMO Китак Лим изпрати до всички корабни екипажи своето лично, пламенно и трогателно послание „Вие не сте сами“:

„Искам да знаете, че не сте сами.

Не сте забравени.

Бъдете силни.

Искрено Ваш,

Китак Лим, Генерален секретар на IMO”

След това вълнуващо моряшко послание последваха стотици декларации, петиции, обръщения и практически мерки на морски институции и асоциации, пристанища и корабоплавателни компании в подкрепа на морячеството. Всичко това вдъхва Вяра и Надежда на екипажите, подхранва куража и храбростта на моряците, а излъчваната от брега Любов към тях в морето им показва като маяк обратния път до дома. Международният ден на моряка ни кара от своя страна да направим

следното иновативно обръщение от морето към брега:

„Моряците и моряшките семейства призовават всички държави-членки на ООН и на ИМО да насочат, мотивират и стимулират мирния труд, науката и технологиите главно към Световния океан, който има потенциала да осигури благополучен и щастлив живот на многократно по-голямо население на Земята. Перспективите, изчисленията и прогнозите в тази посока граничат с фантастичните проекти на Жулн Верн и Артър Кларк:

- Само водата в Атлантическия океан съдържа толкова хранителни вещества, колкото биха осигурили условно 20 000 плодородни урожая, събрани за една календарна година на сушата.

- Моретата и океаните могат да осигурят поминък и прехрана за десетки пъти по-голямо население на Земята.

- Океаните са огромно хранилище на минерални богатства, само златото се изчислява на 6 000 000 тона.

Богат се оказва Световният океан, но човечеството тепърва предстои да усвоява науката и технологиите за ползване на неговите ресурси, без да се нанася вреда на природата и обществото.

Затова ООН обяви Десетилетие на науките за океана в интерес на устойчивото развитие (2021 г. - 2030 г.). В хармония с тази програма, на своята 122-та сесия Съветът на IMO определи световната морска тема за 2020 година „Устойчиво корабоплаване за устойчива планета” (Sustainable shipping for a sustainable planet). Затова трябва да сме признателни и благодарни на моряците”, заключава проф. Пеев.

Ние пък знаем, че над 71% от повърхността на Земята е покрита с вода, но едва 10% от тази територия е изучена, а 70% от кислорода ни се осигурява от океанската растителност.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички