Регионът

Иконописец се жалва: Нашият поп не признава митрополит Николай!

  09.07.2020 13:25             
Иконописец се жалва: Нашият поп не признава митрополит Николай!

„Спазвам указанията на архиерейството”, казва отецът; „Проверяваме случая”, отвръщат от архиерейството

 

ЮНАЦИТЕ. Наскоро назначеният свещеник в селото на своя глава спрял изографисването на икони на светии в църквата “Св. Възнесение”. Това твърди художничката Снежана Стойчева. И показва писмо на Пловдивска митрополия (изх. № 028/ 10.1.2008 г.), подписано лично от митрополит Николай, с което й е възложено да направи цялостна иконопис на храма. Проектът за тази богоугодна работа е одобрен от Епархийския съвет няколко дни преди това в заседание на 4.1.2008 г., по който е съставен протокол №1. До 2020г. в съответствие със събраните дарения в “Св. Възнесение”

 

са поставени пет от предвидените 63 канонични изображения на светии в естествена големина

(2х2 м и 2х1 м) и те могат по всяко време да бъдат почетени в църквата на Юнаците. „Свещеникът с видима неохота ми позволи да окача проектите и документите за иконописта в храма (бяха свалени заради ремонт). Със сина ми Кирил Кирилов поставихме изработената от нас стъклена каса за набиране на дарения, проекти в рамки по колоните около входа и си отидохме. На другия ден отец Йоан, който още не сме видели в расо, ми заяви, че ми забранява да влизам в неговата църква. Не му харесвало как рисувам, а той познавал някакъв иконописец от Русе, който бил много добър. И заключи вратата на църквата пред мен. Онемях от изумление! Честно казано, даже не искам да се занимавам повече с това иконописване, но въпросът е принципен. А никой няма право да пречва пътя към храма пред когото и да било”, не крие огорчението си пред „Знаме” Снежана Стойчева.

„Аз присъствах на случилото се”,

казва Кирил Кирилов, син на Снежана Стойчева. „Реших да помогна на майка ми да поднови кампанията за набирането на дарения, за да бъде продължено рисуването на оставащите 58 свети образи. Когато отидохме в храма, ни посрещна жената на свещеника, но отецът го нямаше. Скоро отнякъде се появи видимо навъсен мъж, облечен в къси панталони, който след като при ръкостискането се опита да смаже ръката ми, заяви, че църквата не му била бащиния, но разрешава да се окачат по стените проектитe и документите за иконопис, които са били свалени паради измазване. Подчерта ясно, че той нямало да се занимава, с каквато и да е помощ. Това не било негова работа и т.н. Според мен, го мързеше да се занимава с нас, защото си беше поканил приятел, който го чакаше на обяд в новата къща в църквата. На другия ден майка ми разказа какво всъщност се е случило после. По мое скромно мнение, това е недостойно поведение за божи служител, който демонстрира грубо незачитане на християнската нравственост и православните порядки, не уважава своя началник митрополита. Така изниква съмнението, че отецът си прави свои сметки как да употребява набираните от дарения средства.”

Самият отец Йоан пък пред наш репортер отрече да е гонил Снежана Стойчева

„Категорично не е вярно, че съм я изгонил. Не съм пречил на никого да влиза в храма и твърденията на госпожа Стойчева не отговарят на истината. Що се отнася до това дали тя да иконописва храма или не, аз спазвам указанията на Архиерейското наместничество. Там са запознати със случилото се”, заяви свещеникът.

„Огорчена съм, но не държа на всяка цена да изрисувам този храм. Ако хората искат той да се оживи с образи на светците, да кажат.

Аз съм подарила 117 стенописа на 10 божи храмове и смея да се наричам „зограф”

– зографисала съм повече от три църкви, така че по канон съм зограф. За 20 години труд като иконописец проектите ми бяха одобрени от техни високопреосвещенства митрополитите Дометиан, Николай и Данаил. В Гоцеделчевско например имам зографисани 107 икони в три храма и за три години труд не съм взела нито стотинка за работа. Други два стенописа дарени са в Клисурския манастир, осем в Гърция... Доволна съм от себе си, че оставих нещо в името на вярата - за хората, които ще познаят Господ”, казва Снежана Стойчева.

Сигналът, постъпил в редакцията, е от повече от месец. Оттогава до момента очакваме становището на Архиерейското наместничество в Пазарджик и от Пловдивската митрополия по сигнала. От канцеларията на пазарджишкия архиерей епископ Яков ни увериха, че проверяват случая.

„Знаме” очаква отговор от духовенството и ще следи темата.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички